Afacerile granzilor Clujului: 2,5 miliarde de euro

Multinaționalele străine domină clasamentul primelor 10 companii care au avut cele mai mari business-uri din Cluj în 2015, majoritatea lor reprezentând interesele în România ale grupurilor străine. Doar una dintre societățile din Top 10 Cluj este cu capital de stat.

MOL România Petroleum Products (4,4 mld. lei)

Petroliștii maghiari au renunțat să mute sediul companiei la București, așa cum se prevedea la un moment dat. Deși a avut afaceri consistente și un profit de 72 de milioane de lei, compania specializată în comerțul carburanților figurează doar cu 201 salariați. În acest an MOL a preluat 42 de benzinării de la ENI şi a ajuns la 200 de unităţi în România. Strategia grupului până în 2030 vizează majorarea cotei pe piața carburanților în Europa Centrală şi de Est (ECE) de la 20 la 30%. “În ultimii 15 ani, MOL a derulat cu succes un proces de consolidare în industria de petrol și gaze din ECE, devenind cu adevărat un jucător de talie internațională. Am obținut o creștere a EBITDA de 7 ori, iar capitalizarea de piață s-a majorat de cinci ori. MOL va reuși din nou să dicteze ritmul, în următorii 15 ani, oferind randamente competitive acționarilor și contribuind la prosperitatea economică și socială pe termen lung a țărilor din regiune”, a declarat Zsolt Hernadi, preşedintele grupului.

Banca Transilvania (2,73 mld. lei)

Veniturile operaționale ale BT au fost în 2015 de 2,2 miliarde de lei, cu 14,3% în plus față de anul precedent, iar activele au urcat la 47,2 miliarde. La creşterea organică de 10% în activitatea de creditare şi de 19% privind atragerea de depozite s-a adăugat impactul pozitiv al cumpărării Volksbank România, de unde a venit grosul profitului net. „2015 a fost cel mai bun an din istoria BT. Am reuşit să ne atingem obiectivele de creştere organică, în paralel cu integrarea VBR. Vom continua să susținem economia românească şi antreprenorii, indiferent de mărimea lor şi suntem optimişti privind  potențialul de dezvoltare a pieței locale”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT. Banca din Cluj era la finele anului trecut pe locul trei în România, cu 12,5% cotă de piață, după BCR (15,7%) şi BRD (13%). Aceasta avea 7.300 de angajați la finele anului 2015.

Emerson România (0,69 mld. lei)

Americanii au vândut în toamnă diviziile Leroy-Somer şi Control Tehniques către japonezii de la Nidec Corporation, cu 1,2 miliarde de dolari. „Operaţiunile Emerson din Oradea vor fi transferate integral către Nidec, noul proprietar al acestor două întreprinderi. Lucrăm îndeaproape cu Nidec pentru a asigura o tranziţie lină, atât pentru angajaţi, cât şi pentru clienţi. Sunt 150 de angajaţi ce lucrează pentru Leroy-Somer în Cluj-Napoca şi 215 pentru Leroy-Somer şi Control Tehniques în Oradea“, spuneau oficialii Emerson. Holdingul american a inaugurat în mai fabrica din Bihor și a relocat acolo părți din producție şi din serviciile de suport din platforma de afaceri automatizări industriale din Cluj. 100 de poziții au fost mutate, spațiul din Cluj-Napoca fiind utilizat pentru extinderea altor linii de business. Profitul net anual al Emerson Cluj se ridica la 19,6 milioane de lei. Grupul avea la Cluj-Napoca 2.318 salariați.

Electrica Distribuție Transilvania Nord (0,65 mld. lei)

Societatea cu capital de stat a obținut un profit de 158 de milioane de lei și avea 1.988 de salariați. “Viziunea EDTN este de a se dezvolta, ca lider de piaţă pe segmentul de distribuţie a energiei electrice la nivelul zonei de Nord-Vest a Transilvaniei, prin adaptare permanentă la cerinţele pieţei de energie electrică, prin profesionalism şi responsabilitate”, conform conducerii societății. Aceasta acoperă șase județe: Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Sălaj și avea arondați 1,2 milioane de consumatori. Societatea a distribuit 4,9 MWh de energie electrică. Cei mai mari furnizori din Ardealul de Nord erau Electrica Furnizare (2,9 milioane MWh), Repower, E.ON, OMV Petrom, CEZ, Romenergy Industry.

Carrion Expedition (0,55 mld. lei)

Compania este unul dintre marii specialişti în transportul frigorific de produse horticole și funcționează ca transportator şi ca agenţie de transport. Firma  administrează 1.000 de vehicule, proprii şi ale colaboratorilor, cu care se efectuază regulat transporturi naţionale şi în restul Europei. Carrion Expedition are birouri în Cluj-Napoca şi Bucureşti. Societatea cu 1.694 de angajați a aplicat de la 1 septembrie o creștere substanțială a salariului și a pornit o nouă rundă de recrutări. Ea oferă șoferilor asigurare medicală internațională, formare profesională inițială și continuă, asistență tehnică pe rută și mentenanță.

Terapia (0,53 mld. lei)

Producătorul de medicamente are un nou acţionar majoritar, Sun Pharmaceutical Industries (SPI), și două clădiri noi: un centru logistic şi unul de cercetare-dezvoltare, prin investiţii de 2 milioane de dolari. Pe str. Fabricii există şi un centru de bioechivalenţă, ce efectuează testări pe produsele ce urmează a fi introduse pe piaţă. Aspiraţiile directorului Dragoș Damian vizează transformarea platformei Terapia într-un hub logistic al SPI, care să concentreze activitatea pentru 100 de ţări şi chiar într-un centru de producţie pentru holdingul farma. Ultima sa luare de poziție publică viza renunțarea la impozitarea personalului medical, în genul facilităților acordate de stat informaticienilor. Grupul indian SPI a fuzionat anul trecut cu Ranbaxy Laboratories Limited, acționar majoritar al Terapia. Numărul angajaților societății specializate în fabricarea preparatelor farmaceutice a rămas în jur de 860, în timp ce profitul anual a crescut de la 86 la 98 de milioane de lei.

Inter Cars România (0,52 mld. lei)

Cu bazele în Polonia, grupul și-a inaugurat activitatea în România în 2008, iar acum funcționează în țară mai multe filiale ce operează în regim de franciză. Planurile includ extinderea ariei de distribuție prin intermediul partenerilor comerciali la nivelul întregii suprafețe a României. Grupul de piese de schimb și accesorii auto a fuzionat în 2007 cu Japan Cars Auto, cel mai mare distribuitor european pentru vehicule produse în Asia. Acesta are un stoc curent de 1 milion de repere și o rețea de 120 de furnizori, iar în prezent Inter Cars este lider european în domeniu. Grupul este distribuitor agreat al mărcii de motociclete britanice Triumph și deține companiile Lauber și Feber, specializate în recondiționarea pieselor de schimb și producția de remorci și semiremorci.

De’Longhi (0,50 mld. lei)

Italienii au deschis două fabrici în parcul industrial public Tetarom III din comuna Jucu. Aceștia au preluat activele fostei fabrici de telefoane Nokia pentru a începe la Cluj producţia de expresoare de cafea de uz casnic. Grupul italian s-a angajat să realizeze o investiţie de 32,5 milioane de euro, cu minim 676 de locuri de muncă, beneficiind de un ajutor de stat din partea României de 12,5 milioane de euro. Grupul din Treviso activează prin două divizii, de echipamente de uz casnic şi profesionale, cu mărcile De’Longhi, Braun, Kenwood, Ariete, Simac, Climaveneta. Firma opera la început ca un mic atelier ce fabrica sobe pe bază de lemn, apoi a deschis o fabrică de piese de încălzire. În 1978, Giuseppe De’Longhi a mărit linia de producţie pentru dispozitive portabile de aer condiţionat şi prăjitoare.

Punctual Comimpex (0,39 mld. lei)

Societatea deținută de omul de afaceri Vasile Mureșan este specializată în comerțul cu ridicata al produselor de tutun și avea anul trecut doar 78 de angajați. Profitul său s-a ridicat la 4,5 milioane de lei. Firma clujeană era poziționată pe locul 493 în Topul Forbes al companiilor din România, cu afaceri de 397 de milioane de lei și capitaluri de 11 milioane de lei. Cifra de afaceri estimată pentru 2016 se ridica la 480 de milioane de lei. Punctual era cel mai mare distribuitor de țigări din Transilvania și unul dintre primii 10 la nivel național, cu 5.500 de puncte de vânzare în nouă județe. Anul viitor compania va construi o platformă logistică la Cluj pentru a deservi județele din Transilvania.

FrieslandCampina România (0,39 mld. lei)

Producătorul de lactate cu sediul pe Calea Baciului avea 241 de angajați, însă anul trecut contabiliz a o pierdere de 13 milioane de lei. Compania subordonată, Napolact, avea afaceri de 165 de milioane și o pierdere de 11,8 milioane, cu 175 de salariați. FCR a centralizat producția de brânzeturi la Cluj, în timp ce iaurt și lapte se produc la Târgu-Mureș. Grupul olandez va oferi sprijin fermelor din Ardeal pentru reducerea dezechilibrelor între livrările din sezonul cald față de cel rece, prin asigurarea unei cantități constante. “Pe fermierii noștri, de la care colectăm anual 75 de milioane de litri de lapte, îi sprijinim în dezvoltarea fermelor la un nivel sustenabil și profitabil pe termen lung. Astfel, le oferim acces la resurse și cunoștințe de ultimă generație, posibilitatea eficientizării afacerilor din jurul fermelor”, a declarat Laurențiu Gioroc, dairy development manager la FCR.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii