Accesul în Stufărişurile de la Sic, îmbunătăţit cu bani de la elveţieni

Proiectul asociațiilor Ecotransilvania şi Ecochoice, cu o durată de 12 luni, și-a propus să implice comunitatea locală și să crească vizibilitatea organizaţiilor care au rol de custozi ai ariilor protejate din Bazinul Fizeșului.

Unul dintre cele mai importante aspecte prevăzute este cel al reabilitării infrastructurii de vizitare existente la Stufărișurile de la Sic. Lucrările efectuate se referă la repararea stâlpilor de lemn, a podețelor și punților, balustradelor și a acoperișurilor foișoarelor.

„Între atracțiile naturale unice ale zonei aflăm cel mai mare stufăriș compact din România, după Delta Dunării (Stufărișurile de la Sic, peste 250 ha), cel mai adânc lac natural din Transilvania și singurul pe care se formează plaur – insule de stuf plutitoare (Lacul Știucilor), cea mai mare colonie mixtă de stârci cenușii și stârci de noapte din Transilvania (Pădurea Ciuașului, 270 de cuiburi), precum și ultimele vestigii ale vechilor sărături transilvane (habitat prioritar),

Infrastructura de vizitare existentă la Sic era reprezentată dintr-o punte de lemn de 1.100 m, două foișoare și un observator ornitologic, aflate într-o stare avansată de degradare, iar la Lacul Știucii pescuitul sportiv ar fi putut avea efecte nocive asupra populațiilor de păsări în perioada de cuibărit. Odată cu îmbunătățirile de la Sic și cu construcția observatorului ornitologic de la Lacul Știucii ne așteptăm ca accesul vizitatorilor și rezidenților să devină unul sigur și documentat.

Sperăm să îmbunătățim percepția generală cu privire la buna gestionare a ariilor protejate. Inaugurarea noilor structuri va da noi valențe meșteșugurilor stufului, întrucât prin intermediul proiectului s-a susținut și promovat utilizarea materialelor și tehnicilor de construcții tradiționale locale“, a declarat Cosmin Moga, biolog la Ecotransilvania.

Proiectul, cofinanțat  printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, a avut în vizor protejarea și îmbunătățirea infrastructurii rețelei de zone umede din interiorul acestui bazin. În 9 Decembrie a avut loc ceremonia de inaugurare a noii infrastructuri de vizitare din cadrul proiectului a avut loc în 9 decembrie.

„Delta Transilvaniei: implicarea comunităților locale în gestionarea trainică a zonelor umede din Bazinul Fizeșului” este proiectul ce contribuie la protecția și îmbunătățirea infrastructurii uneia dintre cele mai importante rețele de zone umede interioare din România și la dezvoltarea unor legături de durată între comunitate și ONG-urile implicate în gestionarea lor. Printre activități se numără îmbunătățirea infrastructurii de vizitare, ateliere practice pentru localnici, instalarea obiectivelor turistice de informare, dezvoltarea unui parteneriat comunitar pentru gestionarea și promovarea destinației ecoturistice Bazinul Fizeșului.

Ecotransilvania a fost înființată în 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighişoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României, în special din interiorul arcului carpatic. Echipa, membră a rețelei Wetlands Link International, studiază impactul antropic asupra biodiversității și relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale.

Echochoice este o organizație nonguvernamentală cu caracter științific, cultural și profesional, având ca obiectiv cercetarea, monitorizarea și promovarea principiilor dezvoltării durabile. Din 2011 Ecotransilvania și Ecochoice au în custodie cele 4.600 ha ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizeşului din județul Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii