Cât câştigăm dacă ne ţinem banii în bănci

Indexul FinZoom al dobânzii anuale efective pentru depozite, care monitorizează depozitele oferite de toate băncile din România, a înregistrat valori din ce în ce mai scăzute pe tot parcursul anului trecut.

Cel la depozitele în lei a scăzut de la 1% la începutul anului trecut, la 0,72% la sfârșitul lui 2016. În condițiile actuale, deși românii se întreabă cât de avantajos mai este un depozit bancar, încă se gândesc să economisească. Datele publicate de Banca Naţională relevă că în decembrie depozitele rezidenților neguvernamentali au ajuns până la 274 de miliarde de lei (majorate cu 4,2% față de noiembrie).

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut cu 3,6%, până la 103 miliarde de lei. La 31 decembrie 2016, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat o creștere de 13,7% în termeni reali față de 31 decembrie 2015. Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) s-au majorat cu 8,1%, până la 84 de miliarde de lei. La 31 decembrie 2016, depozitele în lei ale persoanelor juridice au urcat cu 7% în termeni reali față de 31 decembrie 2015.

Dobânzile mici practicate la depozite nu generează un câștig mare, însă banii depuși la bancă sunt garantați în limita a 100.000 euro / deponent. În caz de faliment al băncii, sumele depuse și dobânzile aferente (minus comisioanele datorate băncii) sunt returnate în cel mult şapte zile, conform unei Directive Europene transpusă în legislația noastră.

Câștigul obținut dintr-un depozit este diminuat de comisioanele de cont curent (deschidere, administrare cont-lunar sau anual, închidere) și a comisionului de retragere numerar la scadență (la ghișeul băncii). La depozitele de 1.000 de lei pe 12 luni, doar la trei bănci există un câștig pozitiv. Dacă în cazul unui depozit online câștigul maxim este de 16,08 lei, în cazul unui depozit standard câștigul poate ajunge până la 15,87 lei. Cea mai mare pierdere în cazul unui astfel de depozit poate fi de 67 de lei.

Recomandări pentru depozite

  • Comparați depozitele în funcție de DAE și de câștigul real obținut (dobândă, minus taxe și comisioane de cont curent și retragere numerar în ziua scadenței).
  • Nu “spargeți” depozitul înainte de termen fiindcă pierdeți dobândă.
  • Dacă vreți să aveți oricând acces la bani, alegeți un cont de economii (dobânzi similare cu depozitele), puteți retrage și depune oricând bani, fără penalizări.
  • Alegeți depozite cu capitalizarea dobânzii (se calculează dobânda la dobândă).
  • Alegeți o bancă fără comision de retragere numerar în ziua scadenței și retrageți banii din depozit doar în ziua scadenței. În celelalte zile veți plăți comision de retragere numerar calculat la întreagă sumă retrasă.
  • Pentru sume mai mari, programați retragerea de numerar, chiar și la scadența depozitului (unele bănci comisionează retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicați sumele programate, pentru a nu fi penalizat (2% din suma neridicată).
  • Dacă aveți un card de salariu/pensie la aceeași bancă, comisionul de retragere numerar de la bancomatul propriu este la majoritatea băncilor zero. Puteți transfera banii din depozit, la scadență, pe card fără costuri.
  • Nu țineți banii la saltea. Chiar dacă oferă câștiguri mici, la bancă sunt garantați.

Top depozite ianuarie

(1.000 lei, 12 luni)

Libra Bank                    +16,08 lei

Marfin Bank                   +15,87 lei

Banca Transilvania          +7,42 lei

Patria Bank                     -3.27 lei

Intesa Sanpaolo             -4,57 lei

Sursa: FinZoom

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii