Tragedia din Colectiv, sursă de inspirație pentru un proiect al studenților de la Artă și Design

Studenții de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, au realizat un proiect artistic care se coagulează în jurul conceptului de renaștere, o sursă de inspirație fiind și reacțiile din cazul Colectiv.

Expoziția a fost organizată joi seara la Urania Palace (fostul Cinema Favorit) unde au expus 19 tineri artiști plastici care tratează în diferite medii vizuale (pictură, sculptură, grafică și instalație video) tema resurecției.

“Resurrected se conturează ca o propunere de trasare unor noi coordonate ale unui spațiu care pentru o lungă perioadă de timp a fost scos din folosință (este vorba de fostul Cinema Favorit), cât și un demers artistic de celebrare a existenței într-o perioadă socio-politică delicată, în care în evenimente tragice precum accidentul de la Clubul Colectiv din București se trasează granița fină dintre viață și moarte.

foto: Ozana Mureșan
foto: Ozana Mureșan

Acest eveniment șocant, sfâșietor ca și consecințe, a “resuscitat”, a “renăscut” conștiința națiunii de a ieși în stradă și a determina schimbări politice, cu scopul de a lupta împotriva nedreptății ce a dus la moarte. Această mobilizare națională s-a conturat ca o luptă pentru viață – în esență – pentru dreptul la o existență demnă, luminoasă. “ – a declarat curatorul Ada Muntean.

Un proiect interesant a fost cel realizat de artista Axenie Roșca și video editorul Ozana Mureșan care a declarant faptul că “prin proiectul „Do you love yourself?” artista dorește să deschidă o nouă perspectivă asupra procesului de cunoaștere, acceptare și iubire a propriului corp. Aceasta afirmă că atunci când declari că te iubești ești automat judecat ca fiind narcisist sau egoist, caracteristici atribuite sferei negative. Axenia Roșca consideră procesul învățării iubirii propriului corp ca fiind natural și necesar oricăruia dintre noi. În acest video a luat literal acest proces, ilustrându-l ca pe o activitate normală, considerând că procesul nu vine din egoism, ci din respect față de propriul corp.”
Cosmin Criste

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.