TIFF 2015, la final. Filmul “Incendiul”, marele câştigător al festivalului

Filmul argentinian “Incendiul”, în regia lui Juan Schnitan, a fost desemnat, sâmbătă seară, filmul câştigător al TIFF 2015, premiul “Trofeul Transilvania” fiind decernat de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, în cadrul galei de închidere a festivalului, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Premiul Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, pentru cel mai bun film al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2015) a fost acordat, în cadrul galei de închidere a festivalului, peliculei argentiniene “Incendiul”, în regia lui Juan Schnitan, trofeul fiind decernat de către ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, alături de care a urcat pe scenă şi actriţa Nastassja Kinski, premiată în cadrul aceleiaşi gale pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

“În seara aceasta e finala Champions League a filmului românesc. TIFF-ul e gâlceava valorică în atâta mediocritate. Ca cinefil şi nu ca vremelnic ministru al Culturii mă bucur să anunţ câştigătorul”, a declarat Ionuţ Vulpescu pe scena Teatrului Naţional, înainte de a înmâna Marele premiu Violetei Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival, întrucât regizorul filmului câştigător nu se mai afla în România.

Premiul publicului a revenit filmului “Despre oameni şi oi”, în regia lui Grímur Hákonarson, distincţia fiind anunţată de actorii Andi Vasluianu şi Andreea Georgescu.

Acelaşi film, “Despre oameni şi oi” a primit şi premiul Special al Juriului, distincţia fiind anunţată de doi dintre membrii juriului, Isaach de Bankole şi Violeta Bava.

Filmul “Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, iar filmul “Ramona”, în regia lui Andrei Creţulescu fiind desemnat câştigătorul secţiunii Scurtmetraj.

De asemenea, la secţiunea Scurtmetraj, filmul “Pavel”, în regia lui Alexandru Ranta, a primit Menţiunea Specială.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru debut a revenit peliculei “Lumea e a mea”, a lui Nicolae Constantin Tănase, în timp ce premiul pentru cea mai bună interpretare a revenit actriţei Margita Gosheva, pentru rolul din filmul “Lecţia”, acelaşi film fiind premiat şi la categoria cea mai bună regie.

Premiul pentru întreaga carieră a revenit, post-mortem, actorului Richard Johnson, care a decedat vineri seară.

În cadrul galei de închidere TIFF 2015 a mai fost acordat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea “Umbre”, filmului “Pădurea Neagră”, în regia lui Paul Urkijo Alijo, premiul FIPRESCI, oferit anual de către juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, a revenit filmului “Test”, al regizorului rus Aleksandr Kott, din secţiunea “Cuvintele sunt de prisos”, iar premiul Juriului Tinerilor Francofoni a revenit filmului “Viaţă sălbatică”, regizat de Cédric Kahn.

În cadrul aceleiaşi gale, filmul “Soldaţii” a primit premiul Transilvania Pitch Stop Development Award, iar premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award a revenit regizorului Bogdan Mureşanu pentru filmul “1985”.

Potrivit preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, care a prezentat şi gala de închidere, ediţia din acest an a festivalului a fost una bună, în care s-au vândut cu 26% mai multe bilete decât la ediţia anterioară, aceasta fiind “prima ediţie cu vreme bună şi cu încasări pe măsură”.

Tot în cadrul galei de închidere TIFF 2015, de sâmbătă seară, la care au asistat aproximativ 1,000 de persoane, actriţa de origine germană Nastassja Kinski a primit premiul special al TIFF 2015 pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, iar Marin Moraru a luat premiul de excelenţă TIFF 2015.

Cea de-a 14-a ediţie a TIFF a început la Cluj-Napoca în 29 mai şi se încheie în 7 iunie.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Mediafax

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii