o suta de imagini

Zece decenii de România în o sută de imagini

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) organizează deschiderea expoziției outdoor: “10 x 10 – ZECE DECENII DE ROMANIA ÎN O SUTĂ DE IMAGINI”.

Expoziția organizată cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri. Aceasta este amplasată în centrul istoric, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor.

10 X 10 înseamnă o sută de momente şi un secol de istorie, transpuse în o sută de imagini. Sunt 10 imagini pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. Evenimentul se doreşte a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoştinţă vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic şi tumultuos. Momente din viaţa cotidiană, personalităţi care au marcat viaţa urbei. Precum şi metamorfoza prin care a trecut oraşul de-a lungul timpului.

“Am dorit ca informaţia care însoţeşte fiecare imagine să obiectivizeze mesajul. Știm că expoziţia pe care o propunem, nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă. Vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră. Fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul.” afirmă Felix Marcu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Cei o sută de ani au reprezentat un capitol tumultuos din istoria României

Un final de război mondial şi Marea Unire. Încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia. Al Doilea Război Mondial. Abdicarea regelui Mihai I. Patru decenii de regim comunist. Primul român în cosmos. O revoluţie în direct la TV. Apariţia internetului. România ca stat membru al Uniunii Europene. Un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente.

Procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influenţat şi determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau în posesia partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

Expoziţia poate fi vizitată până în 30 noiembrie (a.c.), iar intrarea este liberă.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare