Radu Niciporuc la Cenaclul Universităţii “Babeş-Bolyai”

Iubitorilor de literatură, scriitori şi cititori deopotrivă li se pregăteşte o lectură-eveniment susţinută de Radu Niciporuc în cadrul Cenaclului literar al Universităţii “Babeş-Bolyai”, condus de poetul Ion Mureşan.

Întâlnirea Cenaclului UBB va avea loc marţi, 28 februarie la Clubul Universităţii, pe strada Em. de Martonne nr. 1, de la orele 18.00.

După o activitate literară discretă, ca traducător şi editor, anul trecut Radu Niciporuc a adus un suflu proaspăt literaturii române contemporane cu volumul său de povestiri. „  Pascal desenează corăbii” a apărut la Editura „Cartea Românească” şi se poate spune că autorul dat lovitura.  Numeroase cronici elogioase fost semnate în principalele reviste literare. Toate salutau cu încântare tema puţin abordată de scriitorii români, aceea a vieţii pe mare şi a marinarilor.

“Cel mai important lucru pentru dumneavoastră despre această carte este că s-a scris în foarte mulţi ani”, mărturisea Radu Niciporuc cu prilejul lansării de la Cluj a volumului de povestiri.

Dacă vă întrebaţi cum a ajuns să scrie despre oceanele lumii şi întâmplările petrecute celor ce-şi pun destinul pe valurile înspumate, răspunsul e chiar în meseria sa. Radu Niciporuc a lucrat toată viaţa ca inginer electrician de nave. Îngrozit de prespectiva sumbră de a lucra într-o întreprindere, postul scos la repartiţii de Comandamentul flotei de pescuit oceanic i-a” inflamat creierul şi imaginaţia”, după cum recunoaşte chiar el.

Deşi, conform legislaţiei române a fost lăsat la vatră, Radu Niciporuc a continuat să navigheze ca inginer electrician pe navele unor companii străine. Astfel, mai mult de 40 de ani pe oceanele şi mările lumii i-au oferit numeroase subiecte. O parte din ele au ajuns în volumul „ Pascal desenează corăbii” , multe altele au fost savurate de prietenii săi de câte ori se întorcea din călătorii. Mulţi s-au bucurat de numeroase notiţe strecurate pe pagina sa de Face Book chiar de la locul faptei.

Cert este că după editarea traducerilor de excepţie, „Mici infamii” de Carmen Posadas (Ed. Fabulator, 2004), „Omul pierdut” de Ramón Gómez de la Serna (Ed. Fabulator, 2004), „Fascinația cuvintelor” de Julio Cortázar și Omar Prego Gadea, (Ed. Fabulator, 2006), apoi la Editura Humanitas  „Povestirile Evei Luna” de Isabel Allende (Ed. Humanitas, 2008), „Mauricio sau alegerile locale” de Eduardo Mendoza (Ed. Humanitas, 2010) şi după spectaculoasa receptare a povestirilor apărute anul trecut, întâlnirea se anunţă a fi una spumoasă.

Tata Mare e vedetă

Mai nou, Radu Niciporuc a devenit subiect de Olimpiadă şcolară şi semnează în  revista online Literomania, savuroase pastile literare. Până vom afla dacă fac parte dintr-un viitor proiect editorial, iată câteva notaţii de anul trecut de pe pagina sa de Facebook! Protagonistul este Tata Mare, comandantul cel mai des pomenit în scrierile sale. Poate vă strârnesc curiozitatea!

“Dacă se nimerea să fie duminică și Tata Mare să fie bine dispus, acesta mă chema în timonerie și-mi întindea faimosul său Optics: ia-l pe ăsta, zicea, că vede mai bine! “Vedea”, într-adevăr, altfel decât binoclurile chinezești mulțimea de burnuzuri adunate în jurul eșafodului de la Cap Blanc, și mai ales vulturii rotindu-se lent, deasupra spânzurătorii, cu mult înainte ca execuția să aibă loc”.

“Notez, în prelungirea postării anterioare, că după două luni când coboram de la Nouadhibou și dublam, la plecare, Capul Blanc, Tata-Mare mă chema din nou și-mi întindea, mustăcind, binoclul său proiectat să vadă și noaptea. Mă punea să-mi spăl palmele cu tot felul de soluții, îmi regla distanța focală și, după toate dădăcelile lui de colecționar înrăit, nu mai lipsea decât să-i spun că nu mai aveam chef de nimic. Se vedea binișor și cu ochiul liber, poate în lentile s-ar fi văzut mai limpede – după furtunile de nisip- doar corbii și vulturii sătui și pudra arămie ce îmbrăca hoitul atârnat în spânzurătoare”.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii