Acasă Cultural Primul concert vocal-simfonic din istoria catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca, dedicat memoriei celor...

Primul concert vocal-simfonic din istoria catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca, dedicat memoriei celor uciși în atentatul din Bruxelles

foto: clujmanifest.ro

În premieră absolută, catedrala ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit, miercuri seara, un concert vocal-simfonic. La evenimentul organizat de Opera Națională Română în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Radio Renașterea au luat parte peste o mie de spectatori.

foto: clujmanifest.ro

Soliștii Operei Române au interpretat compoziția „Requiem Parastas pentru soliști, cor și orchestră”, aparținând lui Marțian Negrea (1893-1973). Aceasta a fost interzisă de regimul comunist, fiind percepută ca subversivă. În fapt, creația compozitorului român este un aranjament pentru soliști, cor și orchestră a câtorva din rugăciunile din slujba înmormântării, Marțian Negrea păstrând și linia melodică a glasurilor bisericești notate de Dimitrie Cunțanu.

foto: clujmanifest.ro

Concertul din Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” a purtat un dublu simbolism. În sine un eveniment caritabil, acesta a urmărit strângerea unui ajutor financiar pentru profesoara de religie Elena Cârcu, mamă a doi copii și profesoară de religie, care suferă de cancer. În plus, așa cum a subliniat Î.P.S. Andrei Andreicuț – prezent în catedrală – „Requiem Parastas” a reprezentat și un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului terorist de la Bruxelles.

foto: clujmanifest.ro

Catedrala clujeană a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să ia parte la această premieră. Cele 800 de bilete s-au epuizat cu câteva zile înainte, oranizatorii punând la dispoziție și un ecran de mari dimensiuni, amplasat în Piața Avram Iancu. Întregul eveniment a fost filmat de Televiziunea Română, urmând a fi difuzat pe canalele acesteia.

Serafim Armanca

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version