Primăria Cluj-Napoca plătește 380.000 de euro pentru Cinema Favorit

Primăria Cluj-Napoca va achiziționa cel mai vechi cinematograf al Clujului,  Cinematograful Favorit, pe care îl va reda clujenilor. Prețul solicitat de actualul proprietar este de 380.000 de euro. Cinematograful se adaugă astfel celorlalte două cinematografe renovate de municipalitate, respectiv Cinematograful Mărăști și Cinematograful Dacia.

”Este un imobil de referință,  fostul cinematograf 23 august, și care va putea fi cumparat, redat comunitați și utilizat în interesul clujenillor”, a declarat primarul Emil Boc

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat exercitarea dreptului de preemţiune de către Municipiul Cluj-Napoca pentru cumpărarea Cinematograful Favorit (fost „23 August”).

Imobilul a fost restituit în natură foştilor proprietari, nefiind întreţinut în perioada de la depunerea cererii de revendicare până la intrarea în posesia revendicatorilor.

Societatea comercială TI TRUST INVEST S.A a solicitat Municipiului Cluj-Napoca să se pronunţe cu privire la exercitarea, sau nu a dreptului de preemţiune pentru achiziţionarea imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Horea nr. 4, ap. 1 descris ca local de cinematograf, preţul de vânzare fiind de 380.000,00 €.

Ministerul Culturii  a transferat dreptul de preemţiune al statului în favoarea Municipiului Cluj-Napoca, pentru imobilul descris mai sus, clasificat ca monument istoric.

Cinematograful Favorit (fostul 23 Aygust) se află într-o stare avansată de degradare, având o vechime de 116 ani, fiind edificată în anul 1904.
Fostul cinematograf din incinta Palatului Urania este strâns legat de începuturile cinamatografiei Clujene, găzduind primele filme mute din Cluj-Napoca, în perioada 1913-1920.

Acesta a fost redenumit în 1964 în “Cinema 23 August” în amintirea zilei din 1944 când România a început războiul anti-german, iar după 1989 a fost redenumit “Cinema Favorit”

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii