Acasă Cultural Praznicul Nașterii Maicii Domnului, sărbătorit la 8 septembrie

Praznicul Nașterii Maicii Domnului, sărbătorit la 8 septembrie

Praznicul Nașterii Maicii Domnului

Praznicul Nașterii Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, marcată la data de 8 septembrie.

Parintii Fecioarei Maria erau dreptii Ioachim si Ana. Tatal era urmas al regelui David, in timp ce mama provenea din familia lui Aaron, originea parintilor Maicii Domnului implinind proorocirea potrivit careia Mesia avea sa aiba o descendenta imparateasca si preoteasca. Ajunsi la varste inaintate, avand fiecare peste 50 de ani, Ioachim si Ana nu aveau copii, intr-o vreme in care lipsa copiilor era vazuta ca o pedeapsa divina. Ei au continuat insa sa se roage cu lacrimi fierbinti lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil. Atat lui Ioachim, cat si Anei, li s-a aratat in vis Arhanghelul Gavriil, spunandu-le ca Dumnezeu ii va binecuvanta cu un prunc, ce se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale, devenind un vas ales al lui Dumnezeu. (Luca, 1, 4-23)

In invatatura ortodoxa, Maica Domnului este numita Pururea Fecioara, Cea plina de har. Termenul Pururea Fecioara aminteste de faptul ca Maica Domnului, noua Eva, cea prin care se reinnoieste umanitatea, a nascut in chip negrait pe Fiul lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfant. Epitetul Cea plina de har isi are originea in Vechiul Testament, unde despre Fecioara Maria se vorbeste ca despre o scara intre cer si pamant. In Biserica Ortodoxa, Fecioara Maria este numita Prea Sfanta si Preacurata, fiind cinstita mai presus de ingeri si de sfinti, dupa cum reiese si din cuvintele imnului liturgic inchinat Maicii Domnului: Cea care esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii.
Data de 8 septembrie, aleasa de Biserica Ortodoxa pentru praznuirea Nasterii Maicii Domnului, marcheaza ziua sfintirii unei biserici din Ierusalim, inchinate Fecioarei Maria, in secolul al V-lea.

In calendarul popular, praznicul Nașterii Maicii Domnului este perceputa ca fiind granita dintre vara si toamna: se spune ca in aceasta zi randunelele isi iau zborul spre tarile calde, iar frigul ia treptat locul arsitei verii. Este vremea targurilor si a culesului viilor.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Exit mobile version