Muzeul Etnografic al Transilvaniei ni-l aduce pe van Gogh în alb şi negru

Cunoscut mai mult pentru uleiurile sale, Van Gogh poposeşte la Cluj într-o colecţie unică de reproduceri a desenelor sale.

De ceva vreme, Muzeul Etnografic a prilejuit iubitorilor de artă întâlnirea cu lucrări ale maeştrilor, provenind din colecţii private. De această dată este vorba de heliogravuri după desenele lui Van Gogh din coleţia Hydde Nieland.

În cursul lunii aprilie ale anului trecut lucrările au fost prezente pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara, în cadrul expoziţiei Vincent van Gogh – Desenul arhetipal.

Vernisajul acestei expoziţii  va avea loc vineri, 17 februarie 2017, de la ora 17.00, la sediul  din str. Memorandumului nr. 21.

Expoziția este organizată de Centrul Cultural și Academic Olandez Cluj-Napoca și Merkur Plus. Ea cuprinde nu mai puţin de 100 de heliogravuri realizate după desenele lui Vincent van Gogh. Ele au fost tipărite de  editura și tipografia Versluys en Scherjon din Ultrecht în anul 1905 şi publicate în 10 volume.

Calitatea și claritatea  imprimările din ediția Versluys en Scherjon au făcut ca ele să reprezinte cel mai bine caracterul desenelor artistului.

Operele de artă expuse reprezintă imagini cu dimensiunea de 10 x 10 cm. şi fac parte din colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht.  Acesta le-a achiziționat cu ocazia expoziției Van Gogh deschise la Haga în anul 1892. Colecţionarul olandez a vândut drepturile de publicare ale desenelor de două ori, pentru că în 1905 Kirchner a publicat același portofoliu în altă ediție.

Compoziţiile lui Van Gogh în desen  prezintă o anumită tensiune arhetipală. Deși el desenează cu creionul, stiloul de trestie, cărbunele sau creta albastră sau neagră sau mixând tehnicile. Reprezenta peisaje și figuri  în stilul său, în lumina unică a lui Van Gogh.

Dacă picturile sale în ulei sunt cunoscute pentru folosirea vibrantă a culorilor, clamând frumusețea vieții, desenele lui sunt tăcute şi nici o culoare nu deranjează ochii. Oare aşa văzut el lumea cu adevărat?

Pentru desen, el a folosit orice hârtie disponibilă. „Bust de țărancă” a fost desenată pe un plic. Van Gogh a făcut multe schițe ale viziunii sale înainte de a începe să picteze. Prin desen, el putea prinde mai ușor lumina și imaginea. A făcut schițe ale picturilor în ulei după ce le-a terminat pentru a le putea expedia fratelui său Theo.

Expoziția va fi deschisă în perioada 17 februarie – 09 aprilie 2017, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.


Cine este Vincent Willem van Gogh?

Vincent Willem van Gogh este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți pictori ai lumii. În ochii publicului el este situat în aceeaşi zonă  de faimă cu Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Pierre Auguste Renoir sau Pablo Picasso. Cine n-a auzit de el? Cu toţii am văzut celebrele sale flori ale soarelui. Îi ştim povestea cu tăiatul urechii şi sfârşitul tragic, la 37 de ani, prin sinucidere.

Este unul din ctitorii artei moderne, iar amănuntele biografice ale unei vieţi zbuciumate, au făcut din îndoielile şi ezitările sale jaloanele unui destin artistic excepţional. 

van Gogh în câteva date biografice

Vincent van Gogh s-a născut la 30 martie 1853, în Zundert, Olanda. A intrat în comerţul cu artă în 1869, lucrând la Goupil & Cie in Den Haag. Mai târziu a încercat mai multe meserii (de două ori să devină preot reformat, apoi a fost predicator în Borinage). A început să picteze în 1880.

În februarie 1888 s-a mutat la Arles, în sudul Franței. A dorit să înființeze un „atelier de sud” unde artiștii să locuiască și să lucreze împreună. Doar prietenul său Paul Gauguin a acceptat, după câteva ezitări, și după ce Van Gogh i-a promis că îi plătește călătoria și șederea acolo. Din cauza personalităților prea dificile, cei doi s-au certat, iar Gauguin a plecat după doar două luni. A fost momentul în care van Gogh și-a tăiat o mica parte din lobul urechii sale stângi.

Deprimat și făcând crize de epilepsie, a stat până în aprilie 1889 în spitalul din Arles, la cererea cetățenilor care erau speriați de comportamentul său straniu. Hotarât să nu locuiască singur, s-a mutat la clinica de psihiatrie din St. Remy. Acolo a pictat, dar s-a simțit ca într-o închisoare.

În 1890, Van Gogh s-a întors în nord și a început să fie tratat de colecționarul de artă și psihiatrul dr. Paul Gachet din Auvers-sur-Oise.

În aproape 10 ani,  Van Gogh a creat peste 2.500 opere de artă, cele mai cunoscute fiind picturile sale în ulei.

A încetat din viață la 29 iulie 1890, împușcându-se în piept în Auvers-sur-Oise, în Franța.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii