Gabriel Bota şi călătoriile în interiorul minţii

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

„Care este cel mai frumos lucru din viața ta?” este întrebarea  care uneori ne este teamă să ne-o puneam şi  pe care ne-o adresează Gabriel Bota şi care vă invită la dialogul său cu Prof. Univ. Dr. Aurel Codoban, cunoscut eseist şi apreciat profesor de filosofie la UBB.

Evenimentul este unul special, aşa cum este şi autorul cărţii, cel care nu oboseşte să ne ofere prilejuri de împrietenire cu poezia şi cu noi înşine. De această dată, dialogul va fi o altă cale de lansare a cărții sale„Mind Trip” semnată de Gabriel Bota și va avea loc vineri, 28 octombrie, ora 18:00, la Librăria Book Corner, Bulevardul Eroilor, Nr. 15, Cluj-Napoca.

„O carte hibridă, alcătuită dintr-un jurnal sec, minimalist de obicei (chiar dacă interioritatea e secționată în xyz bucățele) și versuri directe, cotidiene – fie amoros-melancolice, fie epico-cinice (un duș scoțian liric, de fapt). Gabriel Bota și-a asumat un experiment: vrea să fie un bărbat în carne și oase, firesc în masculinitatea sa verbală, dar în același timp tandru și delicat (adică măcar relativ romantic). El se definește prin opoziții demonstrative, prin antiteze în dispoziția psihologică și intenționează o platformă intermediară, o pasarelă tranzitorie. «Sfat ascetic: dacă nu-ți convine viața, ia un laxativ!» scrie autorul acestei cărți cu structură dedublată. Dar aceeași voce masculină rostește următoarele cuvinte: «Să nu-ți fie teamă de cei care te iubesc, decât de tine însuți atunci când iubești.» Între cele două rostiri opuse, cartea hibridă se scrie ca o încercare de comuniune între ceea ce suntem dorind să fim, ceea ce suntem fără să vrem să fim și ceea ce ar putea intui ori vedea ceilalți în noi” spune Ruxandra Cesereanu despre acest volum.

gabi-bota

„Nu vă spun foarte multe despre această carte decât că e aproape periculoasă. Am scris Mind Trip într-un secret absolut timp de 3 ani, pe alocuri, am reușit să mă ascund chiar de mine în ea și, alteori, a pus ea însăși stăpânire pe mine dezvăluindu-mi ceea ce nu credeam că poate fi dezvăluit. Este o oglindă firească, Mind Trip are vocea puternică a ceea ce nu se spune ori a ceea ce nu vrem să auzim de obicei. Este despre realități, imaginare sau nu, oricum nimeni nu poate ști până la urmă unde se termină realitatea și unde începe ficțiunea, este despre călătoriile pe care mintea noastră le face prin inima celor din fața noastră, despre viața pe care cu greu o recunoaștem ori nu o recunoaștem deloc. Este despre noi, oricare am fi noi”  mărturiseşte poetul Gabriel Bota.

„eram liniştiţi era toamnă iarnă şi frig nu contează

era târziu şi devreme beam votcă şi uitam şi nu

ştiam să ne aducem aminte”

Sunt câteva versuri „furate” din acest volum pe care prietenii îl aşteaptă de ceva vreme.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău