„Fotoetnografica”, ediția a XVI-a Cavnic la Biblioteca Județeană „O.Goga”

An de an, Tabăra Internaţională Fotoetnografica reuneşte secvenţe surprinse în bogata încă în comori etnografice  zonă a Maramureşului. De această dată, protagonista a fost Ţara Chioarului.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj),  invită publicul interesat la vernisajul expoziției „Fotoetnografica”, ediția a XVI-a Cavnic, proiect inițiat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureș (CJCPCT Maramureș). Evenimentul va avea loc vineri, 17 martie 2017, începând cu ora 15:00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.

La ediția a XVI-a a Taberei Internaţionale Fotoetnografica, în urma căreia a rezultat expoziția prezentă la Cluj-Napoca, au participat atât fotografi din ţară: Adela Rusu, Ovi D. Pop din Oradea, Felician Săteanu din Baia Mare și Elisabeta Veress din Cavnic, pasionată de fotografie, cât și doi fotografi din Ungaria: Kalman Holocsi şi Kajtar Tibor. Zona cercetată a fost nordul „Ţării Chioarului”, mai precis zona Fisculaşului, cuprinzând localităţile Cavnic, Şurdeşti, Dăneşti, Şiseşti, Cetăţele, Lăschia, Plopiş, Băiuţ, Berinţa, Cărpiniş.

Fotografii au surprins aspecte din viaţa de zi cu zi a locuitorilor din zonă, activitatea meşterilor populari, pregătirile pentru Sărbătorile Pascale, noaptea Învierii la bisericile monument UNESCO din Şurdeşti şi Plopiş şi obiceiul agrar de primavară „Udătoriu din Şurdeşti”. Participanţii la tabără au fost impresionaţi de ospitalitatea oamenilor, de bogăţia obiceiurilor şi a portului popular din zonă, la final exprimându-şi dorinţa de a reveni împreună cu alţi prieteni fotografi, pentru a se bucura de oferta generoasă din punct de vedere fotografic a zonei.

„Fotoetnografica” şi-a depăşit propunerile iniţiale

Proiectul „Fotoetnografica”, coordonat de către Felician Săteanu, se apropie de finalizare, fiind conceput iniţial pentru zece ediţii, însă pe parcurs, din cauza complexităţii lui şi a necesităţii de a cuprinde toate zonele etno-folclorice ale Maramureşului, a fost prelungit cu alte ediţii până la atingerea scopului propus.

Colaborarea dintre cele două instituții de cultură, CJCPCT Cluj și CJCPCT Maramureș, cu scopul promovării valorilor culturii tradiționale, recunoașterii și cultivării respectului față de diversitatea culturală, durează de nouă ani, timp în care CJCPCT Cluj a prezentat publicului din Baia Mare expozițiile anuale ale concursului național „Fotografia – document etnografic”, iar CJCPCT Maramureș a adus la Cluj rezultatele proiectului de cercetare „Fotoetnografica”.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii