Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu celebrează, la a XXIV-a ediție, iubirea

De 24 de ani, inima teatrului internaţional bate cu putere în luna iunie la Sibiu, acolo unde ăşi dau întâlnire trupe de teatru renumite sau în plin proces de afirmare, directori de teatre şi de festivaluri, dramaturgi, critici de teatru, regizori, scenografi, actori, dansatori, coregrafi, studenţi, muzicieni, an grenaţi în minunata maşinărie a artelor spectacolului din întreaga lume.

Spectacole de teatru, dans, muzică, circ, conferințe și Bursa de Spectacole vor avea loc în săli de spectacole, pe străzile orașului și în lăcașuri de cult, toate unite sub ideea de iubire pentru artele spectacolului.

În 18 mai, la București, a avut loc prima conferință de presă a acestei ediții, în prezența lui Constantin Chiriac, Președintele FITS, E.S. Dna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului, E. S. Dl Ambasador Kisaburo Ishii, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei, E.S. Dl. Ambasador Urs Herren, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Elveției, E. S. Dl. Ambasador Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova, domnul Christophe Gigaudaut, Directorul Institutului Francez București, domnul Nigel Bellingham, Director British Council, domnul Yan Jianwu, consilier pe probleme de cultură al Ambasadei Republicii Populare Chineze și, nu în ultimul rând, Ronald E. Hawkins, consilier pentru presă și cultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Aceștia au dezvăluit publicului o parte din detaliile colaborării excelente pe care FITS o are cu ambasade, reprezentanți ai instituțiilor culturale din România și din lume și cu partenerii și sponsorii festivalului.

Festivalul de Teatru Sibiu  sprijinit de importante companii româneşti

„Suntem foarte norocoși să spunem că-i avem pe Robert Wilson și Mikhail Baryshnikov în festival. De asemenea, vom derula un program important în timpul evenimentului, American Democracies Series. Pe lângă asta, faptul că avem sprijin de la companii importante pe piața românescă, ne permite să aducem artiști valoroși, la ale căror reprezentații putem să ținem limita maximă a prețului biletelor între 10 și 20 de lei. Un exemplu în acest sens sunt spectacolele lui David Dimitri, un artist excepțional și o instituție în sine, care va susține nu mai puțin de șase reprezentații.”, a spus Constantin Chiriac, Președintele FITS.

ICR a vorbit despre parteneriate strategice și importanța lor, subliniind prietenia între cele două instituții și asigurând audiența de continuarea acestui parteneriat și pe viitor, în timp ce Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale a declarat că „Ministerul Culturii și Identității Naționale va susține substanțial FITS. Este o promisiune și tot ceea ce am spus s-a adeverit, până acum. FITS a devenit un brand al țării și reprezintă un adevărat tezaur”.

China la FITS 2017

În numele Ambasadei Republicii Chineze în România, Yan Jianwu și-a exprimat recunoștința pentru colaborarea culturală dintre țări care permite artiștilor chinezi să cunoască România, Sibiul și un festival organizat impecabil, iar publicului român să vadă teatrul acestei țări cu o cultură atât de diferită de cea europeană. În continuarea acestei idei, Nigel Bellingham, directorul British Council România, a transmis celor prezenți la conferința de presă că a împărtăși cultura este cel mai bun fel în care se pot lega prietenii. „FITS e un festival fantastic, sunt foarte nerăbdător să văd spectacolele din programul acestei ediții. Vor fi cinci spectacole din Marea Britanie și un workshop”, a mai spus Bellingham.

Bursa spectacole-un element important

Bursa de Spectacole din acest an e un alt punct de maxim interes al festivalului. „În cadrul Bursei, am făcut un program numit speed networking. Astfel, pe parcusul a trei ore, personalități importante se vor întâlni cu toți cei care vor dori, timp de 10 minute. E o șansă unică și democrată de a le oferi dialog. Va fi, de asemenea, președintele International Society for Performing Arts (ISPA) din New York – cea mai importantă structură a industriilor creative”, a transmis Constantin Chiriac.

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu are loc în perioada 9 – 18 iunie și se desfășoară în acest an sub tema Iubire. Bilete pentru reprezentațiile FITS pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, din rețeaua națională a magazinelor Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești și online, prin portalul www.evenim.ro. Prețul unui bilet variază între 10 și 40 de lei.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii