Expoziție retrospectivă ”Arta și Antroposofia” a artistului CAROL PLEȘA

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează în perioada 31 august – 25 septembrie 2016 expoziţia retrospectivă a artistului clujean Carol PLEȘA. Anul acesta se împlinesc 105 de ani de la nașterea acestuia și un deceniu de la trecerea lui în neființă. Evenimentul expozițional, în mod inedit, se concentrează asupra anilor de formare a artistului. Creația sa de-o viață include sculptură, pictură și artă decorativă, iar prezenta expoziție cuprinde prevalent piese de sculptură, completate de câteva tablouri.

La vernisajul expoziţiei ce a avut loc miercuri, 31 august au susținut prezintări prof. univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, și Vasile Radu, curatorul expoziției.

”Este o expoziție retrospectivă într-un moment în care putem comemora cel puțin două evenimente, unul fericit și unul mai puțin fericit. Încep cu cel fericit, se împlinesc anul acesta 105 ani de la nașterea lui Caro Pleșa, dar totodată un deceniu de la trecerea lui în neființă. Avem de-a face cu un artist extrem de complex. Chiar dacă noi am avut o altă expoziție Carol Pleșa acum un deceniu, acum parcă totul se arată într-o altă lumină. Veți putea oberva complexitatea expoziției și nu atât a expoziției, cât a omului Pleșa. Sunt cel puțin cinci-șase tipuri de material în care el lucrează, tehnici, mult mai multe. Vă sfătuiesc să veniți în grupuri mici de 2-3 persoane, să vă opriți și să admirați fiecare piesă. Domnul Vasile Radu a gândit această expoziție într-o manieră extrem de interesantă. Dacă cineva îndrăzni să mai spună că artistul nu a fost un avangardist cu un stil propriu, sau care a impus în Transilvania un stil propriu, acea persoană nu mai poate fi numită critic de artă. Noi am avut grijă ca în prima sală, să așezăm cu uimire lucrări realizate cu o tehnică despre care în anii 60 francezii s-au bătut mult cu pumnul în piept că ei sunt cei care au pus în ecuație acel gen de artă. În 1935 Carol Pleșa deja utiliza această tehnică. Regret că un vis a lui Carol Pleșa nu s-a realizat. Toate aceste opere trebuiau să se afle într-un muzeu care să îi poarte numele. Ultimele statistici indică foarte clar că cele mai mari venituri aduse într-o urbie ca și Clujul vine din industria culturală. Nimeni nu îndrăznește în acest oraș să achiziționeze Muzeul Farmaciei și partea de sus să o dea culturii, nimeni nu vrea să investescă într-o casa unde să se expună. Sper ca liderii din acest oraș să îndeplinească acest ultim vis a lui Carol Pleșa” a prezentat Prof. univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca

”Puteți vedea prezentate cele două aripi cu care a zburat Carol Pleșa, sculptura și pictura sa. A fost o adevărată contradicție încercând să determinăm ce e mai important în creația artistului Pleșa: sculptura sau pictura sa. Actul central al creației sale este sculptura sa, în timp ce pictura este un fel de culise, teatru de umbre cu care se joacă și în care își exprimă spiritul său romantic. Important este maniera pe care a ales-o artistul să sufere în această viață și să construiască din această suferință o operă. Personalitatea sa este cu adevărat contradictorie pentru că a depășit o epocă, a trecut printr-o perioadă de timp extrem de importantă pentru secolul XX. Noi cei mai vechi știm că anii 20, 30, 40 ai secolului trecut au însemnat foarte mult pentru constituția culturală a societății, chiar a societății din secolul XXI.  Pleșa a fost unul dintre puținii artiști care reprezintă ramura artiștilor intelectuali care sunt și filozofi și care pornesc în creația unei opere nu de la natura înconjurătoare, nu de la un subiect exterior ființei lor, ci de la natura lor interioară. Pleșa a fost un adept al științelor pozitive, în acest fel a gândit creația lui, uzând mai ales de idee, exact linia pe care mergea Brâncuși. Carol Pleșa face parte din marea familie a artiștilor conceptualiști. Ideea este suficientă ca să genereze expresie, adică ceea ce urmează ei să exprime”, Vasile Radu, curatorul expoziției.

Anul 1928 a marcat două întâmplări determinante din viața lui Carol Pleșa (1911, Alba Iulia – 2006, Cluj-Napoca): familia lui s-a mutat la Cluj, unde urma să trăiască majoritatea vieții sale, și unde, în anul respectiv, a fost fondată „Societatea Antroposofică din România”, care din 1930 a scos revista ştiinţelor pozitive şi oculte întitulată „Scafandrierul Naturei şi al Lumilor Spirituale. Antroposofie”. Pe parcursul anilor de formare (între 1928–1943), tânărul Pleșa a fost influențat de cercetările din domeniul antropozofiei și ale artei orientale, și totodată de unele abordări spiritualiste pe care le-a cunoscut prin Mircea Eliade și prin profesorul de istoria artei, Felvinczi Takács Zoltán. În același timp, s-a legat strâns de sculptura umanistă practicată de meșterul său din București, Corneliu Medrea, în al cărui atelier a lucrat până în 1940. Arta lui din anii 1930–1940 a fost determinată de aceste idei, dar după instaurarea comunismului – care interzicea antropozofia și alte curente spirituale sau filosofice asemănătoare – a fost nevoit să se îndepărteze de ele. Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca propune să prezinte acest interval scurt din creația lui Pleșa, un episod neglijat de istoria artei, dar deosebit de important și interesant.

Începând din 1947, Carol Pleșa a participat la expoziţiile anuale judeţene şi naţionale. Din 1951 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În anii 1970–1980 a deschis mai multe expoziții personale internaționale, lucrările sale fiind prezentate în galerii din Germania, Israel, Olanda, Elveția. Expoziția personală retrospectivă de la Cluj, din 1988, a prezentat un artist de plină maturitate, după care, în anul 1999, Pleșa a fost onorat și cu o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Ultima mare expoziție comemorativă a artistului a avut loc la galeria clujeană Artexpert, în anul 2011.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada de 31 august – 25 septembrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00–17:00.

Mai multe detalii despre artist: www. carolplesa.ro

DSC_7264

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

DSC_7269

????????????????????????????????????

DSC_7276

DSC_7280

????????????????????????????????????

DSC_7302DSC_7351

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii