Exilul românesc din Paris în dezbatere cu Basarab Nicolescu

Exilul românesc a cunoscut exemple sporadice până la sfârşitul elui de-al doile Război Mondial, dar odată cu instalarea autorităţilor comuniste, mai mult de 6,5 milioane de români au fost constrânşi să-şi părăsească ţara. Motivele erau diverse, dar de cele mai multe ori era vorba de legături cu partidele istorice, dar mulţi s-au trezit în afara frientirelelor nou trasate. Fie că e vorba de Albania, Moldova, Slovacia, Serbia, Ungaria sau Ucraina, destinele toto atât milioane de familii au fest definitiv amprentate de noua ordine mondială.

Cei ce au format grosul exilului mai mult fără voia lor li se adaugă cei ce proveneau din familiile care până la sfârşitul războiului constituiseră elita românească, atât la nivel economic, cât şi la nivel politic şi cultural.

Dacă această componentă masivă a exilului românesc s-a constituit printr-o perioadă de plecare relativ compactă, în perioada comunistă s-a cristalizat un nou val de migrare,  acela al transfugilor. Traversări ale graniţelor, plecări în străinătate în interes de serviciu în urma cărora nu se mai întorceau, cumpărarea dreptului de a emigra, au fost doar câteva modalităţi folosite de români pentru a părăsi ţara natală.

 Exilul românesc văzut din două părţi

Toate a cestea şi numeroasele aspecte legate de exilul românesc vor fi prezentate publicului joi, 9 martie 2017, de la  oraele12, la sediul Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor (str. Universităţii nr. 1), cu dezbaterii cu tema Exilul românesc din Paris.

Invitatul  special este fizicianul și filosoful franco-român Basarab Nicolescu. Participă la dezbatere  Horia Bădescu, Mircea Borcilă, Ilie Rad.

Interesul actual pentru exilul  românesc are o dublă semnificaţie : pe de o parte, dreptate este făcută exilaţilor a căror operă se întoarce acasă, dar, pe de altă parte, dreptate este făcută înseşi culturii române, prin reîntregirea ei. (Basarab Nicolescu)

 Cu acest prilej, se va lansa volumul Scrisori din exil. Arhiva literară Basarab Nicolescu, apărut la Editura Curtea Veche şi îngrijit de Traian D. Lazăr şi Raluca Andreescu.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii