Excelenţă la Muzeul de Artă: “Războiul în afişul polonez. Colecţia Krzysztof Dydo”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti au organizat vernisajul expoziţiei “Războiul în afişul polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” o impresionată sinteză retrospectivă dedicată afişului polonez având ca temă războiul şi terorismul.. Expoziţia va fi deschisă în perioada 21 ianuarie – 21 februarie 2016.

Afişele care prezentau teroarea războiului şi cele care avertizau asupra atrociăţilor acestuia au apărut întâia oară în timpul primului război mondial. Artiştii nu au uitat consecinţele acestuia, un exemplu reprezentativ Kaethe Kollwitz . Având în vedere faptul că afişul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului şi apărarea păcii a avut în un sens adânc, nu doar artistic.

Expoziţia gazduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca – „Războiul în Afişul Polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” – organizată în colaborare cu Institutul Polonez, are un caracter retrospectiv, relevant pentru perioada 1939-2014. Aceasta este compusă din două părţi secţiuni. Prima cuprinde afişe dedicate anilor 1939-1945, care au ca temă: izbucnirea războiului, masacrul de la Katyń, lagărele de concentrare, revolta din ghetoul Varşovia şi Insurecţia din Varşovia.

Cea de-a doua secţiune reuneşte afişe din perioada 1955-2014, dedicate apărării păcii, conflictelor internaţionale şi diferitelor forme de terorism contemporan. Lucrările aferente sunt semnate de artişti polonezi din diferite generaţii, majoritatea privenind din aşa-numita Şcoală de Afiş Polonez. Printre aceştia se numără: Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski , Sebastian Kubica.

Toate lucrările prezentate provin din cea mai mare colecţie privată din Polonia- care numără peste 20.000 de afişe- cea a renumitului expert în arta afişului şi autor a nenumărate publicaţii dedicate acestei teme, Krzysztof Dydo. Acesta est co-fondatorul Galeriei Afişului din Cracovia, care şi-a prezentat până acum colecţiile în peste 350 de expoziţii în majoritatea ţărilor Europei, precum şi în Australia, China, Iran, Canada şi SUA.

B.P.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii