Cum să NU scapi de carte? Cu FICT!

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania a crescut ca Făt-Frumos din poveste şi anul acesta este pregătită ce-a de-a patra ediţie. Ingrediente, concept, formulă magică? Poate din fiecare câte ceva, dar sigur cu multă dragoste faţă de carte, scriitori, editori şi cititori, cei care investesc hârtia, fiinţă perisabilă şi totuşi una dintre cele ce au rezistat milenii, cu singurul element care îi lipsea ca să fie nemuritoare- sufletul.

L-am smuls din caruselul pregătirilor câteva minute pe directorul artistic al festivalului, el însuşi poet, Gabriel Bota.

gabriel-bota

Rep: La ce nivel s-a ajuns cu construcţia festivalului, acum, la a patra ediţie?

Gabriel Bota: Multe şi bune la a patra ediţie, de necrezut! Ne place să credem că suntem un festival unic în Europa tocmai prin mixajul de arte pe care îl propunem în jurul cărţii şi de scriitori, care au ajuns la un număr de pese 400. În plus, dacă anul trecut am avut invitaţi scriitori din cinci ţări,  anul acesta avem opt ţări invitate.

Ne onorează prezenţa unor scriitori foarte mari, de talia lui Alessandro Baricco sau profesorul Franco Moretti de la Universitatea Stanford, Andrei Codrescu, Adam Puslojić, Mircea Cărtărescu, alţi  scriitori din Cehia, Macedonia, Serbia, sunt mulţi şi ne bucură prezenţa fiecăruia dintre ei.

Alessandro Baricco
Alessandro Baricco

Rep.: Alessandro Baricco a fost publicat la noi de editurile Humanitas, Polirom şi Univers. Vor fi prezente aceste edituri în festival?

Dacă la ediţia din 2014 am avut un autor publicat la Editura Humanitas, Antonio Lobo Antunes, anul acesta îl avem pe Alessandro Baricco şi suntem bucuroşi că multe dintre cărţile lui sunt traduse în limba română. Este unul din cei mai de succes scriitori din Europa şi cărţile apărute la Humanitas sunt traduse de clujenii Gabriela Lungu şi Adrian Popescu şi este o dublă onoare pentru noi. E bine că marii scriitori ai lumii pot veni la Cluj prin astfel de colaborări.

Rep.:Traducătorii sunt esenţiali pentru ca literatura lumii să circule. Cum se petrece această mişcare dinspre autor/traducător?

Gabriel Bota: Da, dar să nu-i uităm nici pe cititori, să nu uităm de oamenii care sunt în spatele cărţilor, care le promovează, care îi aduc pe scriitori în mijlocul cititorilor şi vorbesc aici de o triadă: scriitor, traducător şi cititor. Făcând un sondaj în rândul cititorilor tineri, am aflat de curând cu stupoare, că mulţi au auzit de scriitori, nu ştiau că sunt traduşi, nu ştiau unde le pot găsi cărţile şi mai mult decât atât, nu ştiau dacă sunt în viaţă.

Andrei Codrescu

Întreg conceptul FICT asta face, aduce scriitorul în mijlocul oamenilor, să fie tangibil, să-i poţi pune întrebări, să afli despre munca din spatele scriiturii şi să ai un astfel de contact cu cărţile scriitorului prin intermediul lui direct. Dacă vrei, să ai o relaţie unică, ceea ce dă şi unicitate festivalului. Chiar dacă scriitori participă la marile târguri de carte, accesul la ei este destul de limitat. Toate proiectele noastre cu scriitorii invitaţi presupun relaţia directă cu cititorul şi intermedierea cu publicul larg. Asta vă propunem în toate zilele şi serile de festival şi toţi invitaţii vor fi supuşi acestui „tratament” căruia noi încercăm să-i dăm multă putere.

Rep. :Practic voi continuaţi desantul scriitoricesc de la FestLit în licee, facultăţi şi biblioteci, doar că la un alt nivel, extinzând contactul direct cu autorii înspre adulţi.

Gabriel Bota: Ne propunem să-i includem pe toţi, pe cititorii începători ca şi pe cei cu C mare, să-i aducem lângă cărţi şi continuăm parteneriatul cu FestLit de la prima sa ediţie, acum doi ani, cu doamna Irina Petraş, care ne-a susţinut şi căreia îi mulţumim şi dorim să o susţinem şi noi mai departe în proiectul Uniunii Scriitorilor, iar cele două festivaluri să mearg mână în mână mai departe.

Franco Moretti

Jocul vieţii noastre cu noi înşine

Rep. : Care este conceptul acestei ediţii?

Gabriel Bota: Rămânem la acelaşi concept, De carte nu scapi, este un concept brand, i-aş putea spune al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. Mai în glumă, mai în serios, acest concept se leagă de o poveste. Anul trecut am avut marea onoare să-l cunosc pe regretatul Umberto Eco, care mi-a spus că o carte este ca invenţia roţii: nu mai poţi să-i adaugi nimic, nu mai poţi să-i iei nimic, dar este un lucru esenţial în viaţa noastră, fără de care nu poţi exista sau fără de care existenţa nu-şi are sens.

De carte nu scapi e un joc al vieţii noastre cu noi înşine şi cu cunoştinţele care n-ar trebui să ne scape. În spatele acestui joc stau multe, dar în relaţia trinomială scriitor, traducător şi cititor intervine un al patrulea element, care este editorul. El este cel ce pregăteşte cartea, o creează şi la rândul lui, o dă mai departe. Sunt mulţi în acest lanţ, dar încercăm prin acest concept să aratăm tinerilor, generaţiilor moderne, nativilor digitali poate, că este de ajuns să stabilească această relaţie simbiotică cu cartea, e de ajuns să o atingă, să dea două-trei pagini, e de ajuns gestul în sine pentru a descoperi cât de frumos este cititul, cartea nepunându-ţi nicio altă condiţie.

Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu

De aceea propunem în cadrul festivalului câteva evenimente mari, cum ar fi Marşul lecturii. Din ce se vede acum, anul acesta va fi de proporţii mari, aşteptăm mii de oameni să marşeze pentru lectură într-un spaţiu calm, cel mai normal marş care se poate face în lumea asta. Sunt atât de multe evenimente, dar nu-mi propun să le numesc pe toate, vă aşteptăm să le descoperiţi.

Rep.: Dacă ar fi să inviţi nişte prieteni, cu ce i-ai tenta?

Gabriel Bota: FICT- De carte nu scapi vine anul acesta cu câteva noutăţi. Va circula prin oraş autobuzul FICT în care călătorii vor primi în fiecare zi cărţi cadou, vor fi 100 de pachete cu cărţi. Alte 4000 de pachete cu cărţi vor fi distribuite în tot oraşul, într-un eveniment premergător festivalului. Invitaţii de onoare, conferinţele extraordinare pe care le vor susţine Alessandro Baricco, Franco Moretti, Mircea Cărtărescu şi altele completează oferta noastră.

Un moment special va fi concertul-spectacol dedicat cărții, al trupei Dirty Granny Tales. Ei au pregătit un spectacol exclusiv pentru FICT, o poveste extraordinară intitulată „Didi’s Son” şi care nu face altceva decât să incite la lectură. Ei au înţeles exact mesajul nostru, De carte nu scapi, au fost încântaţi de proiect şi au creat acest spectacol numai pentru festivalul nostru. Vor fi în prima zi a festivalului, în 4 octombrie de la orele 20.00 şi nu trebuie rataţi, cu siguranţă.

adam-p
Adam Puslojić

Un act de normalitate

Rep. : Vor fi elemente interactive?

Gabriel Bota: Întreg festivalul este o interacţiune, pentru că toate evenimentele se întâmplă într-un spaţiu public, în Piaţa Unirii, totul este deschis şi-i invit pe toţi clujenii şi turiştii care vor fi în Cluj să nu scape festivalul. Anul trecut am avut cu ceva peste 63000 de vizitatori, anul acesta ne-am propus să depăşim 80000 şi sunt absolut convins că vom trece de acest număr. Lansările de carte sunt nonconvenţionale, se vor putea pune întrebări, se va putea interacţiona cu autorii în spaţiul public, ei vor fi acolo, au înţeles că trebuie să fie acolo pentru a arăta că sunt vii.

Rep. : În lumea occidentală se preţuieşte mult lectura făcută de autor din cărţile sale. Vom avea parte de aşa  ceva şi la FICT?

Gabriel Bota: Da, încă de anul trecut s-a întâmplat asta. Deşi autorii străini sunt obişnuiţi cu asta, e un concept destul de nou pentru România. Vom încerca să propunem nu doar clujenilor, ci publicului din toată ţara conceptul de Lectură publică. În Occident funcţionează altfel. Dacă un scriitor are o carte nouă pe  care o lansează, promovarea de bază se face prin lecturi publice în diferite oraşe şi centre culturale. Aceste lecturi sunt ca un eveniment teatral, autorul poate fi auzit, i se pot pune întrebări şi el, practic, deschide apetitul pentru cartea pe care o va aduce în faţa publicului larg.

Temerea noastră este că publicul din România nu este pregătit, am făcut nişte teste şi nu ne-am înşelat, dar noi îi vom propune asemenea evenimente, care sunt, până la urmă, un act de normalitate. Sunt convins că va funcţiona şi că în următorii ani vom avea, încet, încet, lecturi publice nu numai de la autori străini, care sunt obişnuiţi cu asta, ci şi de la autorii români consacraţi sau mai puţin consacraţi.

Vom gândi un concept adaptat pieţii din România şi publicului român.

Scriitorul rock star

Rep. : Eu sunt convinsă că dacă o maşină a timpului l-ar putea aduce pe Lucian Blaga să citească o singură dată la Cluj, ne-am dori să fim de faţă la acel eveniment. De ce n-am face asta şi cu scriitorii pe care îi avem acum în viaţă?

Gabriel Bota: Îmi aduc aminte de o vorbă foarte frumoasă, spusă de un umorist bavarez, care zicea că pe vremuri chiar şi viitorul suna mai bine. Cred şi eu că dacă Lucian Blaga ar fi între noi şi ar ţine o conferinţă nu s-ar umple o sală, ci un oraş, cu siguranţă. Asta facem şi noi în festival, propunem scriitori mari, care nu sunt suficient de cunoscuţi la noi. Deschidem interesul pentru a-l face pe om, pe cititor, să vină şi să participe activ la trinomul de care vorbeam. Să plăteşti un bilet pentru a-l asculta pe un autor citind din scrierile lui e un pas mare. Primii paşi care trebuie făcuţi sunt să trezeşti interesul pentru lectură, să-l cunoşti pe autor şi în acel moment vei cumpăra cartea şi nu doar atât, dar vei plăti un bilet ca să-l asculţi pe autor.

E foarte greu în ziua de azi să-l vezi pe autor, oricare ar fi el, în postura de rock star, cu toate că asta ar trebui să fie. De când am început proiectul FICT împreună cu colegii mei la sta m-am gândit: dacă este văzut  Ion Mureşan, de exemplu,  pe stradă, să fie recunoscut de cititori, chiar oprit de oameni care să-i întindă mâna şi să-i mulţumească pentru că este, că scrie, că e prezent printre noi şi pe stradă. Cam asta ar trebui să se întâmple cu orice scriitor bun. Ei sunt nişte rock star, doar că unii dintre cititori încă nu ştiu.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii