Cultura la superlativ. Laudatio în onoarea lui Alessandro Baricco

Invitatului special al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, Alessandro Baricco i-a fost decernat înalta distincţie universitară de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică şi al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Traducătoarea Gabriela Lungu a ţinut un Laudatio cu acest prilej, din care am spicuit pentru dumneavoastră.

„Mărturisesc că, atunci când mi s-a propus să fac această Laudatio pentru Alessandro Baricco, am stat o clipă pe gânduri, apoi mi-am spus: de ce nu, doar îi cunosc foarte bine mare parte din operă, de aproape cinci ani cărţile sale îmi „bântuie” viaţa: îl citesc, recitesc şi traduc. Când m-am gândit însă mai bine, mi-am dat seama că  greşeam şi că mai aveam multe de aflat înainte de a-l putea prezenta cum se cuvine, pentru că Baricco nu e un scriitor, Baricco e o lume (muzicală, filosofică, literară, şugubaţă, ironică, vulcanică, îndrăgostită, posomorâtă, tandră) şi ca atare e greu de cunoscut, Baricco e de fiecare dată altceva, Baricco e asemeni Mării Negre, care e când verde, când albastră, când maro, când gri, care e deci frumoasă, pentru că e schimbătoare. Baricco este un adolescent înţelept şi un bătrân (îşi spune el însuşi bătrân, în volumul Barbarii. Eseu despre mutaţie), un bătrân, deci, ghiduş. Voi încerca în cele ce urmează să punctez câteva din etapele profesionale ale unuia dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii italiene, ale unui mare om de cultură, pe care, dacă aş şti că-i place şi matematica, aş îndrăzni să-l numesc un modern Pico della Mirandola.

Alessandro Baricco a studiat filozofia luându-şi licenţa cu o teză de estetică al cărei coordonator a fost ilustrul profesor Gianni Vattimo, el însuşi un Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai”. În paralel a studiat la Conservator pianul. Este scriitor, eseist, critic literar, critic muzical, autor de programe culturale la televiziune, regizor de teatru şi de film, scenarist, a jucat chiar şi într-un film: Il cielo è sempre più blu – unde nu ştiu dacă a  interpretat un rol sau a fost doar el însuşi -, şi s-ar putea să mai fie ceva ce eu nu am reuşit încă să aflu. În câteva cuvinte: Baricco e un formidabil creator de cultură. Un spirit curios, inventiv şi neliniştit. Neliniştea frumoasă a marilor creatori.

A publicat până acum 11 romane, 3 volume de povestiri, 4 scenarii, dintre care unul Novecento  a devenit un film – Legenda pianistului pe ocean – regizat de laureatul premiului Oscar Giuseppe Tornatore, 11 volume de eseuri, reintrerpretări ale unor opere celebre, articole, studii. Ţine conferinţe şi face lecturi publice în minunate teatre italiene, întotdeauna pline. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi (Mătase, de exemplu, în 45!). A primit importante premii.

14589750_1509593282397142_4349381181639535249_o

Este autorul şi prezentatorul mai multor cicluri de emisiuni culturale la televiziunea italiană, începând, în 1993, cu L’amore è un dardo  (titlu inspirat dintr-un vers al ariei contelui de Luna, din opera Trubadurul: printr-un joc de cuvinte în care Baricco este mare maestru: L’amore onde ardo – Dragostea care mă arde a devenit L’amore è un dardo Dragostea e o săgeată). Aş vrea să vă citesc ce spunea despre Beethoven într-una din emisiunile acestui ciclu:

„În Simfonia I există acelaşi material cu care construiau Mozart şi Haydn, doar că arhitectul e nebun: se gândeşte să facă cu acelaşi material nişte zgârie-nori în loc de un foişor pentru grădină. Fiţi atenţi la ce vă spun, pentru că nu avem de a face cu o cotitură oarecare. Ci cu Cotitura. Un întreg patrimoniu de tehnică, de cunoaştere, de gust, o întreagă civilizaţie veche de mai bine de un secol e luată în mână de acest om care o priveşte şi-şi spune: cu această forţă putem să povestim ceva despre om, putem să le povestim oamenilor ceva despre ei înşişi. Acum ni se pare normal, dar pe atunci însemna nebunia unui megaloman. Zeci de ani la rândul muzica a fost în primul rând desfătare, petrecere plăcută a timpului, cel mult o performanţă emoţionantă, eventual o schiţă a naturii sau a unui dulceag reflex sentimental, dar omul acela a intuit că în atât de mulţi ani în care a fost mereu perfecţionată, muzica a devenit o maşinărie extrem de puternică, în stare să facă mult mai mult. Asta trebuie să înţelegem despre Beethoven. El s-a gândit că muzica putea povesti despre inima experienţei umane, despre durere, speranţă, moarte, utopie. În momentul în care s-a gândit, în exact acel moment a inventat muzica clasică. Beethoven nu e un compozitor de muzică clasică, este inventatorul muzicii clasice.” Mi-am permis să dau acest lung citat, pentru a vă demonstra frumuseţea şi limpezimea inconfundabilă a frazei lui Alessandro Baricco.(…)

Dar pasiunea pentru muzică e prezentă şi în multe din operele sale narative. De exemplu protagonistul monologului Novecento este un pianist. Şi în multe alte romane ale sale magia cuvintelor se transformă în muzică. Seta (Mătase), cel mai cunoscut roman al său ar putea foarte bine să fie o baladă de Chopin. Questa storia (tradus în româneşte O poveste) un concert, de ce nu, pentru pian şi orchestră.(…)

14559968_1509593012397169_7010625499384924903_o

Demn de a fi amintit este şi volumul Barbarii. Eseu despre mutaţie, publicat mai întâi sub formă de episoade în cotidianul Repubblica. Ideea de la care porneşte Alessandro Baricco este aceea  a unei mutaţii în curs în societatea contemporană. Pentru a vă face o idee despre ce este această carte atât de specială, permiteţi-mi să citez chiar spusele autorului: „Dacă ar fi să rezum aş spune aşa: toată lumea stă să audă în văzduh, o apocalipsă iminentă; şi pretutindeni se aude acest zvon: vin barbarii. Văd minţi rafinate scrutând sosirea invaziei cu ochii aţintiţi în orizontul televizorului. Profesori capabili,  de catedrele lor, măsoară în tăcerile elevilor  ruinele lăsate de o hoardă pe care nimeni n-a reuşit s-o vadă efectiv. Iar în jurul celor scrise ori imaginate pluteşte privirea rătăcită a unor exegeţi care. înfricoşaţi, povestesc despre un tărâm trecut prin sabie şi de nişte prădători fără cultură şi fără istorie. Aceştia sunt barbarii.”

Încercând să scoată în evidenţă schimbările petrecute în societatea contemporană, nu din punctul de vedere al unui bătrân nostalgic, căruia generaţia sa i se pare infinit mai bună decât cea care îi urmează, doar pentru că pe aceasta n-o înţelege, ci din acela al unui om atent care compară, dar mai ales meditează. Pentru a ajunge la o nouă manieră de a vedea lucrurile, la o nouă mentalitate, la un nou sens. Dincolo de faptul că discută despre fotbal sau despre vin, ca şi despre cărţi, aceasta este esenţa eseului despre „barbari”.

Rămân pentru totdeauna în memoria sufletului cititorului Mr Gwyn, protagonistul romanului cu acelaşi nume, scriitorul care, luând într-o bună zi hotărârea de a nu mai scrie, inventează o nouă artă care îmbină cu măiestrie pictura cu naraţiunea, Andre şi prietenii ei din Emaus care-şi trăiesc adolescenţa fragilă sfâşiaţi între regulile rigide impuse de o educaţie religioasă şi descoperirea primelor trăiri amoroase, Hervé Joncourt, un om obişnuit, căruia-i este dat să trăiască cea mai misterioasă poveste de dragoste posibilă, protagonistul fascinatului roman Mătase, personajele stranii din Mireasa tânără şi lumea lor întrupată parcă într-un Macondo italian, rămâne atmosfera cărţilor lui Baricco, rămân poveştile lui fabuloase.

Preţiozitatea de bună calitate a operelor sale, muzicalitatea stilului, magia degajată de fiecare operă au făcut ca Baricco să fie azi un scriitor extrem de iubit. Cărţile sale – din care o bună parte au fost traduse şi în limba română – s-au vândut în toată lumea în milioane de exemplare. Faptul că Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Academia de muzică din Cluj îi acordă astăzi lui Alessandro Baricco titlul de Doctor Honoris Causa nu înseamnă altceva decât o recunoaştere deplină a unicităţii sale în cultura universală”.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii