colecția de ii a brătienilor

Colecția de ii a Brătienilor și Cantacuzinilor, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Colecția de ii a Brătienilor și Cantacuzinilor. Începând de vineri, 14 iunie, clujenii și turiștii care ajung în capitala culturală a Ardealului pot să admire piese unice, aflate cândva în colecțiile unor mari familii românești: Brătianu și Cantacuzino. Vernisată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei expoziţia „Ţinută, culoare, stil – Cămaşa ţărănească de altădată din Colecţiile Brătianu şi Cantacuzino” a fost prezentată publicului pentru prima oară în anul 2015, bucurându-se de un larg interes. În ultimii ani, părţi ale acestei remarcabile colecţii au fost prezentate în cadrul unor expoziţii temporare organizate în diferite oraşe ale României, iar colecţia a ajuns şi în atenţia publicului internaţional.

Iată, pe scurt, povestea acestei colecții:

În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu şi Sabina Cantacuzino – soţia şi, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecţie de excepţie, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea -începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România. Colecția de ii extraordinară va fi expusă pentru prima dată în integralitatea ei. Nu întîmplător în această perioadă, dacă ne gândim că pe 24 iunie sărbătorim Sânzienele și Ziua Universală a Iei.

Despre Ziua Universală a Iei

Născută la iniţiativa comunităţii online “La Blouse Roumaine“, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a şaptea ediţie şi mobilizează din ce în ce mai multe persoane şi comunităţi din întreaga lume. În cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, cămaşa constituia piesa cea mai importantă: aceasta a păstrat, de-a lungul unei perioade lungi, elemente arhaice de croi, tehnici de decorare, ornamentică. De asemenea, cămaşa marca apartanenţa comunitară printr-o unitate structurală şi decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice, evidenţiind statutul social-economic şi personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conştiinţa publică cu prima denominaţie, devenită generică. Selecţia de piese, expuse în cadrul expoziţiei, oferă vizitatorilor o incursiune în timp şi spaţiu şi, în acelaşi timp, o experienţă estetică memorabilă.

Colecția de ii a Brătienilor și Cantacuzinilor. Expoziţia va fi deschisă în perioada 14-30 iunie 2019 la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Vezi și Cod galben de inundații pe râurile mici din județul Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare