Clujul

Un oraș cu reușite mondiale și cu un nivel de dezvoltare de invidiat, aproape anual, Clujul „toarce” încercări de surclasare a actualelor recorduri mondiale în diferite domenii. În acest an, organizatorii Festivalului Internaţional de Carte „Transilvania” de la Cluj intenționează să adune, la începutul lunii octombrie, 10.000 de cititori, în încercarea de a stabili un nou record mondial. Evenimentul va avea loc în Piaţa Unirii din centrul oraşului și este popularizat intens pe rețelele de socializare cât și în mass-media națională și regională. Conform informațiilor publice, regulamentului participării la frumoasa tentativă va fi făcut public în zilele ce urmează, astfel că oricine dorește să facă parte din gașca celor 10 mii de temerari, să o poată face conform cadrului normativ.

În scopul monitorizării evenimentului planificat, se cunoaște că un reprezentant al Guinness World Records se va afla sâmbătă, 6 octombrie, la Cluj-Napoca.

Echipa de coordonare a „Marii Lecturi” afirmă că această acțiune se va dedica Centenarului Marii Uniri și fac apel către toți cetățenii activi să pună umărul la înregistrarea unui nou record mondial prin prezența personală la lectura publică din Piața Unirii.

Recordul anterior de lectură simultană a fost consemnat de Guinness World Records în septembrie 2015, fiind stabilit de o fundaţie pentru educaţie din India (Library Marwadi Education Foundation), care a reunit pentru o lectură în comun 3.071 de persoane.

Clujul, împodobit cu recorduri mondiale

Cât ține de prinderea unor recorduri mondiale, trebuie să ne amintim că la Cluj acestea nu sunt o noutate și chiar ne putem mândri cu un palmares frumos în acest sens. Este suficient să amintim recordul de extirpare a 327 de metastaze de pe un singur plămân, înregistrat de către un grup de chirurgi din Cluj, recordul din același an al clujeanului Andrei Petre la flotări pe palme, devansându-l pe britanicul Paddy Doyle sau recordul la rujat simultan timp de un minut, obținut de un grup de 1384 de femei și bărbați în centrul orașului Cluj, în același an 2014.

Lista recordurilor doborâte la Cluj și de către clujeni poate continua mult mai mult, de aceea privim cu încredere și cu mari emoții și spre evenimentul care se pregătește pentru data de 6 octombrie în Piața Unirii. Și mai mult, impulsionați de verva continuă din acest oraș al „tempourilor înalte”, prognozăm succese mari pe toate domeniile vieții în viitorul apropiat. Cunoscut pentru dinamica sa formidabilă în domeniul IT, Clujul ar putea „naște” în viitor, vreun record al reușitelor în acest domeniu. Mai în glumă sau mai serios, cum ar suna „recordul mondial la promovarea în motoarele de căutare a unui produs X sau Y, înregistrat la Cluj-Napoca de către un grup de firme SEO rezidente în România”? Și lista poate continua…

Bine, ceea ce astăzi ne poate stârni zâmbetul și nu poate fi acceptat decât ca o glumă, mâine ar putea deveni un subiect real pentru anumite încercări, inclusiv încercări de recorduri mondiale. Astfel și evenimentul de săptămâna viitoare ar putea determina principalele surse media din Europa și din lume să titreze, din nou, numele orașului nostru drag. Și e tocmai situația când acest lucru poate depinde în foarte mare măsură de fiecare dintre noi. Deci indiferent de timpul de afară, sâmbătă mergem în Piața Unirii, cu o carte dragă în geantă.