Cadență (pentru un marș erotic)-a doua viaţă

Lansarea romanului Cadență (pentru un marș erotic) şi recital Alex Negriuc este propunerea culturală clujeană a acestei săptămâni.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Editura Școala Ardeleană îi aşteptă pe iubitorii romanului şi ai muzicii joi, 30 martie 2017, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Sala Tonitza, la un dublu eveniment. Este vorba de  lansarea volumului „Cadență (pentru un marș erotic)” de Mariana Gorczyca, ediția a II-a, revăzută.  Vor prezenta cartea Ștefan Melancu, Mircea Muthu și Horea Poenar, iar Alex Negriuc va  susţine un Recital de pian.

De Ziua Mondială a Poeziei am reîntâlnit-o la Filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor pe Mariana Gorczyca şi acolo, printre cărţi şi tablouri semnate de scriitori am stat puţin de vorbă. Printre altele am aflat că atelierul care la un moment dat apare în romanul Cadență (pentru un marș erotic), este atelierul unei artiste plastice clujene, Mariana Bojan. Un atelier prin care se vede cerul a ajuns şi în romanul ce îşi aşteaptă din nou cititorii.

Proza Marianei Gorczyca este profund înrădăcinată în aici-ul şi acum-ul lumii contemporane. Romanul Cadenţă( pentru un marş erotic) a cunoscut anul trecut a doua ediţie, după ce în 2010 văzuse lumina tiparului. Critica literară a numit 2010 anul romanului românesc postbelic, când au apărut mai multe cărţi de referinţă, unele premiate la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, premii ce valorează cât unul naţional.

Rep.: Lansezi a doua ediţie a unui roman, ai scos anul trecut proză scurtă, ce mai scrie azi Mariana Gorczyca?

Mariana Gorczyca:  Ceea ce scriu eu acum, este oarecum o continuare a volumului apărut anul trecut, unul cu şapte povestiri în şapte zile. Acest volum cu şapte proze scurte, am aflat, spre surprinderea mea , că se studiază la clasă când se predă povestirea la Colegiul Naţional Murgoci din Brăila. Sunt povestiri născute în urma călătoriilor pe care le-am făcut în jurul unor cuvinte. Unii colecţionează magneţi de frigider, eu colecţionez expresii pe care le-am luat cu mine de la Paris, de la Göteborg, din Norvegia, din Islanda, din Italia, de la Amsterdam. Îmi place să călătoresc şi întâlnirea anuală care are loc în fiecare an la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor şi ne leagă pe toţi ce ce iubim literatura are ca temă anul acesta călătoria şi cărţile care se nasc din călătorii.

Rep.: Există o latură a activităţii tale literare de care te simţi mai legată?

Mariana Gorczyca:  Azi e Ziua Internaţională a Poeziei şi pentru că mă simt mai acasă în proză, dacă mă trezeşti aşa, repede la unu noaptea, la două noaptea şi mă întrebi ce sunt în domeniul acesta vast al litaraturii, voi spune prozatoare. Dar am debutat cu poezie şi sunt puţin geloasă. E o zi internaţională a poeziei, dar nu există şi o zi internaţională a prozei.

Sărbătorim poeţii cu drag şi-mi amintesc că în 2002 am debutat la Editura Marineasa, o editură excelentă din Timişoara, cu o cărticică de poezii, la care ţin foarte mult şi acum. Chiar dacă am trădat poezia cu proza, din când în când  fac un ménage à trois şi mai scriu câte o poezie, care este un fel de oglindă a stării mele de la acea oră, acea dată, acel anotimp.

Rep.: Rămâne poezia refugiul ultim de oglindire al stărilor sufleteşti prin puterea ei de a concentra în câteva rânduri o stare?

Mariana Gorczyca:  Da, poezia e acea dezgolire a sinelui. Când facem poezie, facem un fel de streaptease sufletesc, în timp ce în proză se întâmplă altceva. Acolo te dedublezi, tu, scriitor femeie eşti bărbat, intri în pielea unui copil, a unei bătrâne de 90 de ani. E un fel de schizofrenie în proză, pe când atunci când vrei să te aduci la suprafaţă, scrii poezie.

Rep.: Pentru că anul acesta se vor aniversa 95 de ani a PEN Club România te-ai gândit să înaintezi la nivel mondial o propunere de sărbătorire internaţională şi pentru proză?

Mariana Gorczyca:  E o idee excelentă! România este o organizaţie afiliată la PEN International cu o vechime destul de mare, suntem printre cele mai vechi organizaţii. În mai sărbătorim 95 de ani de existenţă şi ar fi un bun prilej să o lansăm printre alte propuneri pe care PEN România le face, fiind extrem de activă în organizaţia mondială. PEN este singura care reuneşte la nivel internaţional breasla noastră scriitoricească şi ar fi o idee să existe o zi a prozei.

Rep.: Eşti cunoscută şi ca unul din foarte activii organizatori culturali. Ce se întâmplă anul acesta cu Turnirul Scriitorilor pe care tu îl organizezi în fiecarte an la Sighişoara?

Mariana Gorczyca:  Anul acesta va fi o pauză, fiindcă din câte ştiu eu, e imposibilă clonarea şi nu pot să particip şi la efortul de a pune cap la cap nişte lucruri pentru aniversarea celor 95 de ani de existenţă a PEN Club România, unde vom avea oaspeţi deosebiţi şi să organizez Turnirul.

Evenimentul PEN Club România-95 de ani va avea loc la Bucureşti şi pentru asta fac multe drumuri. Mi-am analizat resursele, m-am privitr în oglindă şi am înţeles că nu voi putea face şi Turnirul Scriitorilor anul acesta şi PEN Club România să aibă o sărbătoare aşa cum şi-o doreşte şi cum o merită. Aşadar, anul acesta nu, dar anul viitor îl vom relua cu forţe proaspete şi cu invitaţi de acelaşi calibru ca în anii trecuţi.

Rep.: Vii la Cluj cu o carte, dar vii cu un adevărat eveniment. La Turnirul Scriitorilor ai împletit de fiecare dată literatura cu muzica şi artele vizuale. Crezi că astăzi e mai bine receptat un mesaj cultural sinestezic ca să atingă toate afinităţile elective ale publicului?

Mariana Gorczyca:  Sunt convinsă că da, toţi cei  care vor să participe la un eveniment cultural vor realmente să fie bombardaţi sinestezic. De aceea, convieţuirea literaturii cu celelalte arte,  care datează de foarte mult timp ar trebui readusă. Ceea ce se întâmplă la Sighişoara este o împletire a literaturii cu artele plastice şi cu muzica, iar joi la Muzeul de artă va fi  în prim plan o carte adusă la ediţia a doua şi premiată în 2010, Cadență (pentru un marș erotic) şi muzica, în ambianţa artelor. Este o carte în care e vorba de Transilvania, în primul rând, o carte înconştient scrisă în anii premergători lui 2010, când a ajuns în tipar, dar care merge atât de bine cu aniversarea noastră de anul viitor, cu Marea Unire.

Este o carte care tânjea după un spaţiu al românismului, dar care are ca personaj principal un pianist, de aceea evenimentul de joi va avea un protagonist din lumea muzicii. Un scurt concert de pian va însoţi lectura din Cadenţă ( pentru un marş erotic) şi acesta este darul meu pentru toţi cei ce iubesc cultura.

Cine sunt protagoniştii?

Mariana Gorczyca este scriitor, jurnalist, profesor; licențiată în Litere la Cluj și în Jurnalism și comunicare la Sibiu; doctor în Filologie al Universității Babeș-Bolyai. A debutat editorial cu placheta Versuri pentru pauza mare (2003); publică la Polirom, în colecția Ego. Proză, romanul în cheie postmodernă CHEFUL nu se organizează, vine de la sine (2005); la Editura Casa Cărții de Știință apare Să facem totul…, reviste literare și ideologie comunistă (2007); în 2010, anul romanului românesc postdecembrist, publică romanul Cadență (pentru un marș erotic), nominalizat pentru cartea anului, premiat la Zilele Prozei din Cluj, premiat la Târgul de Carte Urban Afi Cotroceni, de site-ul Rețeaua Literară.

În 2013 apare romanul PARCURS, premiat de USR, Filiala Cluj, tradus în limba maghiară de Gabriella Koszta, cu titlul Az utolsó ütés, Noran Libro Kiadó. Este prezentă în numeroase antologii de proză scurtă, precum și în Antologia Transilvania, mon amour, cu poezii traduse în germană de Dieter Schlesak. Face jurnalism cultural, specializându-se în târgurile de carte; din 2015, este aleasă în Consiliul Director al PEN Centre România; din 2014, organizează anual Turnirul Scriitorilor la Sighișoara, eveniment cultural la care sunt invitați să participe cei mai importanți scriitori români.

Alex Negriuc (1988, Suceava, România) este unul dintre cei mai talentați pianiști români ai generației tinere. A început să studieze pianul la vârsta de 7 ani iar, la vârsta de 14 ani, a debutat în cadrul unei orchestre. A susținut numeroase recitaluri în România, Marea Britanie, Italia, Germania, Australia, Statele Unite ale Americii și China. A fondat, împreună cu profesorul său, Walter Krafft, Forumul Internaţional Pianistic „Dinu Lipatti”.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii