Bienala Naţională de ceramică, sticlă şi metal 2016

Se pregăteşte o nouă întâlnire cu coacerile Metaforelor Incandescente la Muzeul de Artă din Cluj odată cu cea de-a VI-a ediţie a Bienalei Naţionale de ceramică, sticlă şi metal. Vernisajul va avea loc în 6 octombrie de la orele 18.00, iar expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 octombrie 2016. Bienala este rodul colaborării dintre Muzeul de Artă Cluj, Universitatea de Artă şi Desingn Cluj, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Cluj şi Fundaşia CeramArt, Cluj. Organizatorul şi curatorul acestui eveniment este Conf. Univ. Dr. Andrei Florian, căruia i-am smuls din mână bulgărele de lut şi computerul, cele două extreme ale unei cariere de modelator de oameni şi de pământ, pentru a vă invita să vă apropiaţi de unul din cele mai străvechi meşteşuguri, ridicate la rang de artă.

Bienala de ceramică de la Cluj coagulează interesul artiştilor

„Incandescența metaforică a toamnei expoziționale clujene, urmând a se desfășura și în acest an pe simezele Muzeului de Artă din Cluj, impregnate de gloria zbaterilor istorice și dureroaselor contorsiuni contemporane, se face simțită. Sperăm ca ea să-ncarce cu consistența emoției estetice dată de vioiciunea creativă a expozanților sufletele unui public avid de frumos, în pragul unei ierni previzibile; posibil apăsătoare și disconfortantă. Lumea artistică și culturală a urbei, mereu secondată de un minunat public, nu acceptă și nu consimte asumarea stării de spectator inert, de învins sau victimă a unor vremuri ce lasă urme parcă tot mai adânci, încărcate de grea și urâtă ignoranță. Nu pot să nu am aici proaspătă în memorie, recenta și rușinoasa pierdere a titlului de Capitală Europeană.

O palmă dură care, încă sper să-i trezească din amorțire pe cei osificați în mentalități ce ar fi trebuit de mult aruncate în afundul coș de gunoi al ineficientei noastre istorii postdecembriste. O palmă grea pe obrazul atâtor oameni valoroși ai acestei cetăți culturale; nu o meritau câtuși de puțin. Ar trebui întoarsă spre deșteptare câtorva care, din nenorocire pentru noi și-au dovedit,… oare pentru a câta oară și până când?… dureroasa incompetență. Noi nu asta visam și visăm, dorindu-ne neîncetat și cu nemărginită ardoare, ca lumina artelor focului, și nu numai aceasta, lumina pe care continuăm să o aprindem cu ocadență de ceasornic, să le pună în umbra cuvenită prezența nesemnificativă.

Metafore Incandescente

Alături de mai tânăra ei surată, Bienala Internațională de Ceramică, ce și-a consumat cu răsunător și meritat succes internațional multiplele manifestări cultural-expoziționale în cea de-a II-a ei ediție, deja consacrata dar mereu proaspăta Bienală Națională – de ceramică, sticlă și metal – Metafore Incandescente, aflată la a VI-a manifestare se deschide și în acest an cu aceeași generozitatea proprie lumii artelor, în spațiile dedicate ale Muzeului de Artă.

Bienala se desfășoară într-un prestigios parteneriat cu renumite deja instituții culturale clujene, precum gazda manifestării, Muzeul de Artă, Universitatea de Artă și Design, Uniunea Artiștilor Plastici Cluj și nu în ultimul rând, Fundația CeramART, fondată de o parte dintre dascălii catedrei ceramică-sticlă-metal și implicată în organizarea și desfășurarea simpozioanelor și bienalelor naționale și internaționale de profil, desfășurate la Cluj-Napoca începând încă din 1996. Miza acestei ediții este una în care contăm pe o și mai largă participare a artiștilor români, al căror număr sperăm să treacă de cincizeci.

Ceramică, sticlă şi metal

De asemenea această bienală pe care ne-o dorim cât mai justificat națională, urmărește ca aducând pe simeze artiști din cele mai diverse regiuni ale țării, să faciliteze stabilirea și consolidarea relațiilor și contactelor profesionale și de colaborare pe viitor într-o arie cît mai largă, cuprinzând artiști, uniuni sau universități zonale pe aceleași domenii artistice. Această Bienală își propune, deja din ediția ei precedentă, acoperirea completă a domeniilor de manifestare ale artelor decorative ale focului și anume ceramică, stică și metal.

Așadar vom vedea și de această dată lucrări de autor ale unor artiști aflați la început de drum sau în apogeul creației, piese sau ansambluri compoziționale de un înalt nivel, din aria ceramicii artistice, de mici sau mari dimensiuni, a designului de obiect funcțional contemporan. Obiecte surprinzătoare prin varietatea lor, realizate în mase ceramice, tehnici și abordări plastice diverse. Maeștrii sticlari vor inunda spațiul expozițional cu reflexiile fascicolelor colorate ale operei lor diafane, fascinante cromatic și formal, într-o plajă dimensională și cu desfășurări spațial-vectoriale mereu surprinzătoare. Asocierile cu elemente din lemn, metal sau fibre vegetale, vor veni în completarea inspirată a discursului lor plastic.

Metaliştii

Îmblânzitori ai fiarelor, maeștrii metaliști ne vor impresiona cu uimitorul dresaj în forme inedite și delicate, al multor varietăți cromatice de mase metalice, asociate prin focul purificator în alcătuiri fantastice și formalizări imprevizibile, într-o la fel de neașteptată gamă dimensională. Prezențele impunătoare ale metalului dur, îmbogățit de oxidări și patine fascinante, prelinse lasciv pe forme aluzive, lipsite de opreliști, coabita-vor pașnic cu delicatele siluete sidefate ale unor splendide piese de podoabă. Modelate cu multă asumare de minți instruite și mâinile pricepute, dăruite cu har ale artiștilor orfevrari, din metale nobile cuprinzătoare de frumoase fragmente de pietre, prețioase dacă nu prin valoarea lor pecuniară, cu siguranță prin aceea estetică de un înalt nivel, acestea vor marca spațiul expoziției prin ineditul lor, înnobilând odată în plus întreaga atmosferă.

Texnici mixte

Mixaje din materii de mare diversitate, bine controlate și expresive, de elemente spațiale filiforme sau unduitoare, cu dezvoltări formale ceramice impunătoare sau translucidități luminoase de ghețuri colorate proprii sticlei, vor fi dintre acelea ce ne vor bucura sufletele însoțindu-ne apoi încă o lungă vreme în viața de dincolo de pereții galeriei. Un astfel de spațiu și atmosfera sa de basm numai o astfel de mare reunire de vii și vrăjite entități obiectuale, ce au ca numitor comun purificarea prin foc, le poate împlini marcându-ne prin el în profunzime.

Artiști din București, Cluj, Brașov, Galați, Iași, Bistrița, Baia Mare, Oradea, Arad, Sibiu, Vâlcea și chiar din cei ce activează dincolo de hotare, din generații și școli la fel de diverse precum cele din București, Timișoara, Cluj, Iași sau Baia Mare, se vor întâlni în galeriile Muzeului de Artă din Cluj, într-o sărbătoare metaforică a incandescențelor de toamnă. Sperăm, ca organizatori la un public cât mai numeros, care să ne fie alături în bucuria revederii” a mai spus Andrei Florian, care s-a întors alături de colaboratorii săi pentru a pune la punct ultimele detalii ale acestei frumoase întâlniri cu arta ceramicii, sticlei, metalelelor şi pietrelor preţioase.

                                                                                                             

Alice Valeria Micu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii