Arhitectura amintirilor dintr-un strop de parfum- o călătorie aromată

Orice om în deplinătatea atributelor sale are cinci simţuri în afara celor intuitivi, care se laudă sau cel puţin pretind că l-ar avea şi pe cel de-al şaselea. Dacă văzul şi auzul sunt, poate cele mai importante, ajutând în orientare,  pipăitul, gustul şi mirosul sunt cele care contimentează viaţa noastră. Deşi lipsa unuia dintre ele creşte nivelul percepţiei celorlalte, n-ar trebui să uităm o clipă cât e de minunat să poţi simţi catifelarea unei mâini de copil, gustul cozonacului de-acasă ori  ploaia ce aduce miros de holde.

Aveţi dreptate, sunt atâtea feluri de amintiri ofactive, madlena lui Proust este doar un exemplu adus la rang de celebritate, iar expresia legată de lipsa de miros a banilor pare din epoca modernă, deşi e desprinsă dintr-un dialog între împăratul Vespasian şi fiul său Tiberiu.

De la miros la parfum este doar o adiere şi nu pot să nu amintesc de Paul Valery care a scris un adevărat motto pentru marii creatori de parfumuri:  “să construieşti dintr-un parfum un templu al amintirii”.

Aşadar, să ne întoarcem în memoria-tezaur şi să trecem prin istoria parfumurilor, veche de aproape şapte milenii.

Cultura omenirii a legat mereu gesturile riualule de anumite mirosuri speciale care sacralizau evenimentul şi îmbunau divinitatea. Toate zeităţile erau mai uşor de înduplecat atunci când aromele se ridicau spre ceruri. Creştinismul nu poate fi conceput în lipsa mirosului de tămâie ridicat din căţui, în timp ce Egiptul antic adăuga tămâiei alte uleiuri aromate, pe care Islamul le va păstra. Hinduismul nu poate fi separat de beţişoarele parfumate şi de flori, cu funcţii rituale.

De altfel, parfumurile au fost prezente în viaţa tuturoar popoarelor, atât în zona religioasă, cât și în cea  profană. Totuşi, se cuvine să pornim de la cuvânt, iar  cuvântul parfum vine din latinescul per fumum,  adică “prin fum”, desemnând primele parfumuri ce veneau din arderea unor răşini, oferite zeilor și strămoșilor.

A doua etapă aparţine Orientului Mijlociu şi descoperirii alambicului, ceea ce a permis distilarea şi arta de a amesteca aromele, obţinându-se uleiuri aromate, volatile, care au intrat în practicile religioase, dar şi pentru a venera trupul şi valenţele sale de seducţie. Din Asia Mică, parfumurile au fost duse în Grecia și la  Roma, în timpul campaniilor militare. Mai  târziu, negustorii arabi le-au adus în Europa şi aşa s-a împletit un cerc de parfumuri care au învăluit omenirea.

Parfumul este mai mult decat un miros plăcut

Încă din Vechiul Testament descoperim diferitele accepţiuni pe care Moise le dă îmbăierii şi spălării rituale, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Înaintea Paştilor se stropea cu parfumuri, se condimentau vinurile şi se ardeau răşini aromate în încăperile destinate ritualurilor sacre. Preoții şi Leviții erau în acelaşi timp medici și parfumieri, ceea ce indică legătura strânsă dintre medicament, magie, produse alimentare și parfumuri.

Domnul i-a zis lui Moise: “Ia mirodenii, rășină, și învelișul dulce de galbanum, halvan și tămâie pură, în doze egale, și să faci un parfum după meşteşugul celui ce face mir, sărat, pur, sfânt; vei face o pulbere fină și o vei presăra ca mărturie, în cortul întâlnirii, unde mă voi întâlni cu tine, şi acesta va fi pentru voi un lucru preasfânt “(Ex 30.34-36.). De fapt, în capitolul 30 sunt indicaţii precise legate de altarul tămâierii, baia rituală şi reţetele de preparare a undelemnului sfânt şi a tămâiei, dar şi restricţiile lor de utilizare.

În toate ţările biblice parfumul este utilizat sub formă de preparate destinate ungerii, uleiuri parfumate, pulberi pe bază de henna, dar şi săculeţi cu ierburi aromatice purtate sau aşezate între veştminte.

Pentru că ne apropiem de Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului nu pot să nu amintesc de două din cele trei daruri aduse Pruncului Sfânt, smirna şi tămâia. Aloe, nard, floarea viţei de vie, scorţişoara, trestia de zahăr, rodia, trandafirul sau crinul sunt alte arome utilizate în vechime, mai ales sub formă de uleiuri, fără prezenţa alcoolului, doar prin distilare la aburi, ceea ce îi conferă atât un miros persistent, penetrare profundă a straturilor de piele, dar şi calităţi terapeutice.

Marco Polo, Vasco da Gama şi Cristofor Columb au multiplicat gama de arome cu noi plante, esenţe şi condimente noi, cum sunt scorţişoara, vanilia sau busuiocul, ghimbirul, piperul și cuișoarele. Se adaugă extractele animale, iar cele mai cunoscute sunt cele de mosc, ambră gri, castoreum, precum şi aromele fructelor de mango, portocale, lămâi, cireşe, coacăze sau ananas. Evident, florile îşi păstrează locul de onoare, potenţat de noi arome, cum este cel de tutun sau piele, în epoca modernă.

Despre naşterea unor parfumuri celebre sunt atîtea legende, încît e greu să aleg. Mă voi opri, totuşi la Coco Chanel, care i-a  cerut  lui Ernest Beaux inovatorul numărul 1 în parfumeria franceză, să creeze un parfum care să scoată definitiv femeia din sclavia aromelor monoflorale, ce dominau periada antebelică. “O femeie trebuie să miroasă a femeie, nu a boschet de trandafiri!”, afirma excentrica şi nemuritoarea Coco. Beaux a imaginat două linii originale: unul a fost numerotat de la unu la cinci, al doilea – de la douăzeci la douăzecişipatru. Coco Chanel a ales varianta cu numărul cinci. Întâmplător, ea intenţiona să prezinte publicului colecţia sa în a cincea zi a lunii mai “Să-l botezăm Numărul Cinci – cred că o să-mi poarte noroc!” Şi o lume întreagă apreciază de atunci încoace parfumul ce a străbătut epoci şi mode, fără să-şi piardă susţinătorii.

Multe se pot spune despre parfumuri, şi simt că am lăsat deoparte prea multe, dar cel mai bine e o „degustare”, o testare de parfumuri, iar cele orientale sunt de departe favoritele mele. Aşa că am spus formula magică „parfum” şi uşa peşterii lui Ali-Baba a parfumurilor s-a deschis pentru mine şi pentru toţi cei ce păşesc în singura parfumerie orientală din Cluj.

Apariţia magazinului nu are la mijloc covoare fermecate sau lămpi cu duhuri, ci e scrisă dintr-o mare pasiune, stârnită după ce Alma Vomastek a primit un parfum adus din Egipt de mama prietenului ei. A cercetat piaţa egipteană şi a achiziţionat cateva produse de parfumerie orientala, la nimereala.

„Ce am primit m-a uimit si m-a impresionat profund, iar apoi au inceput sa curgă întrebările celor din jur: cu ce te-ai parfumat de miroase atat de bine? întrebari urmate, normal, de un “şi eu vreau!”, loud and clear. De acolo şi pana la a deschide magazinul, propriu-zis, a fost un drum destul de scurt” spune Alma de printre flacoane decorate bogat şi adulmecând pistilul de sticlă de care atârna un strop de esenţă din adâncul fierbinte şi aromat al Orientului parfumat.

În momentul de faţă colaborează cu casele Al Haramain Perfumes (Emiratele Arabe Unite) care e un producător de top, atât pe esenţe orientale, cât şi pe parfumuri mai western (pentru cei care nu sunt tocmai fani ai “esenţelor tari”), Al Rehab (cu un raport calitate-preţ excelent), Nabeel, Afnan (o casă mică din Emirate, dar cu un potenţial extraordinar şi parfumuri…de poveste!). Nu lipseşte casa Al Aneeq, care e singurul producător de arome de tip european,  aduce esenţe din multe surse şi îmbuteliază produsele în Europa, firma fiind fondată în Regatul Unit al Marii Britanii.

lampa

Parfumuri şi nu numai

Ceea ce oferă magazinul Arabian Attar diferă de tot ce există pe piaţa din Cluj în materie de parfumerie.

95% din produse sunt esenţe de parfum cu concentraţie foarte mare, şi doar 5% Eau de Parfum sau Eau de Toilette. Parfumeria Orientală este axata pe parfumuri sub formă de ulei, dense, foarte concentrate şi persistente, dar cu un comportament puţin diferit pe piele: esenţele nu radiază la mai mult de 40 cm, dar rezistă pe piele o perioadă mult mai îndelungată.

Dacă vă place ca şi în interior să vă bucuraţi de aromele orientale nu uitaţi de cărbunii aromaţi, de răşinile pentru ars sau aşchiile de oudh îmbibate în parfum.

Circulă două mari mituri despre parfumurile orientale şi ele ar trebui dărâmate. Unul este că ele ar fi extrem de dulci toate, şi că sunt extrem de tari toate. Nimic mai neadevarat.

Parfumurile arabeşti au o paleta olfactivă foarte diversificată: de la dulce la amar, floral, fructat, citric, animal…toate sunt prezente şi toate au fanii lor. Cât despre faptul că sunt tari, da, sunt tari, fiind esenţe concentrate, diferenţa stând în aromele utilizate în fiecare parfum.  Există parfumuri suave, pe trandafir alb, mosc, ylang-ylang…sau chiar iasomie ori violete, care sunt foarte uşor de purtat, dar există şi parfumuri ce se potrivesc doar unei persoane curajoase, care nu se jeneaza să-şi etaleze preferinţele şi să fie originală.

De la cantităţi mici şi preţuri pe măsură, la flacoane bogat ornamentate, un parfum oferă visul de a deveni unic pentru cineva, iar un parfum oriental ne poate teleporta nu într-o amprentă olfactivă, dar şi pe un tărâm exotic, construind cu putere o amintire pentru viitor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii