Acasă Cultural A murit pe scenă, după 27 de bisuri. Află povestea lui fascinantă

A murit pe scenă, după 27 de bisuri. Află povestea lui fascinantă

a murit pe scena

A murit pe scenă, în timp ce publicul îl adula. Despre acest interpret de folclor din Ardeal, care a iubit scena şi publicul mai mult decât orice pe această lume, se poate vorbi fără întrerupere şi numai la superlativ.

Născut în anul 1920 a devenit un cântăreț îndrăgit și cunoscut de muzică populară, graţie interpretării sale artistice, dar şi dăruirii cu care slujea folclorul românesc.

Înzestrat fiind cu un talent deosebit şi cu o voce amplă de bas profund, după o scurtă carieră de preot slujitor al Catedralei Ortodoxe din Deva, s-a dedicat activității culturale de interpret al cântecului popular românesc, dar și de culegător de comori folclorice.

Printre nestematele lăsate în urmă de artist regăsim 250 de piese care întregesc 7 discuri, nenumerate turnee în ţară şi în strainatate şi o salbă de artişti pe care i-a descoperit şi cărora le-a îndumat paşii spre folclorul românesc: Dumitru Fărcaș, Maria Marcu, Elena Jurjescu, Filofteia Moldovan.

Un artist în adevăratul sens al cuvântului şi un om deosebit, jovial, cu inimă şi suflet mare, iradiind bună dispoziție cu dărnicie celor ce au avut privilegiul să-i fie în preajmă şi să-l asculte. Aşa era el, omul şi artistul.

Deşi steaua sa a apus mult prea devreme, artistul a trăit atât de intens şi a murit atât de frumos, încât am putea spune că a fost unul dintre oamenii cu adevărat norocoşi.

Adorat de public, artistul şi-a dat ultima suflare pe scenă, lângă publicul său, acolo unde şi-a trăit cu drag mare parte din viaţa sa. Se întâmpla în vara anului 1977. După ce se pensionase, reîntors dintr-un obositor turneu în străinătate, îşi propusese un răgaz pentru odihnă măcar câteva zile. Însă pasiunea arzătoare a vieţii lui nu i-a îngăduit să refuze rugămintea Ansamblului „Cindrelul” din Sibiu de a-l însoţi într-un turneu de 11 zile. A ajuns şi pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde a murit după 27 de bisuri cerute de spectatori.

Însă despre moartea lui, atât de tulburătoare încât a impresionat o ţara întreagă, povesteşte atât de emoţionant scriitorul Alexandru Uiuiu: ”Moartea este oricum frumoasă, dar în cazul lui parcă s-a întrecut pe sine. ……………….

CItește mai departe și află cine este acest îndrăgit interpret ardelean care a murit pe scenă

Exit mobile version