Sunteti aici:CulturalO absolventă de teatru la UBB a câștigat Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP

O absolventă de teatru la UBB a câștigat Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP

Publicat in data

Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, a fost acordat duminică seară, în Gala de închidere, actriţei Bianca Temneanu. La categoria Cel mai bun actor, distincţia i-a revenit tânărului Iulian Trăistaru, iar premiul special al juriului, a fost câştigat de actorul Dragoş Ioniţă, toţi fiind absolvenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Bianca Temneanu, în vârstă de 28 de ani, absolventă în 2020 la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. habil. dr. Miklos Bacs. Actriţa a fost prezentă la secţiunea Grup în spectacolele „Pe lună” şi „Unu pe doi”.

Marele Premiu al Galei – „Ştefan Iordache” se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Directorul artistic al Galei, Gigi Căciuleanu, i-a îndemnat pe tinerii actori „să continue să-şi trăiască arta” şi „să aibă curajul să fie ei înşişi, să nu se lase călcaţi în picioare, bătuţi de vânt”, aşa cum se întâmplă foarte des cu artiştii. Acesta a precizat că, deşi a fost greu pentru tinerii dansatori să nu se poată apropia în timpul reprezentaţiilor, au respectat toate normele sanitare impuse de starea de pandemie.

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea individual i-a fost acordat Georgianei Vişan, absolventă UNATC, promoţia 2013, la clasa lui Adrian Titieni. Ea a prezentat la secţiunea Individual, momentul „Dialog cu D”.

La categoria Cel mai bun actor, distincţia i-a revenit tânărului Iulian Trăistaru, absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Miklos Bacs, promoţia 2020. El a fost prezent în cadrul galei atât la secţiunea Individual, cu momentul „Hotar”, cât şi la secţiunea Grup, în spectacolele „Pe lună” şi „Conflictual”.

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori, distincţie susţinută începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea, a fost acordat trupei compuse din tinerele Ana Baciu şi Bianca Temneanu, pentru spectacolul „Unu pe doi”.

Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, a fost câştigat de actorul Dragoş Ioniţă, absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020. El a prezentat la secţiunea Individual spectacolul „Shakespeare & GENDER”.

Au fost acordate şi premiile publicului, pentru Cea mai bună actriţă şi Cel mai bun actor. La prima categorie, câştigătoare a fost aleasă actriţa Ileana Ursu, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020.

La secţiunea Individual, Ileana Ursu a prezentat momentul „Eu sunt Iuda!”.

Cel mai bun actor a fost desemnat, după votul publicului, actorul Dragoş Ioniţă, absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020.

La categoria Cea mai bună trupă de actori, câştigători au fost desemnaţi Alexandru Ionescu, Robert Iosif şi Alexandru Petcu cu spectacolul „Dictum Meum Pactum”, coordonat de Teodora Velescu.

În cadrul evenimentului au fost oferite şi o serie de premii găzduite de Gala Tânărului Actor.

Astfel, premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr, i-a fost acordat actriţei Iulia Popa, absolventă a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, la clasa lui George Ivaşcu şi a lui Marian Râlea, promoţia 2011. Ea a prezentat la secţiunea individual momentul „Waves”.

Premiul „1/10 pentru Film la TIFF”, acordat începând cu ediţia 2014 de regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu, i-a revenit actorului Alexandru Ionescu, absolvent UNATC la clasa lui Ştefan Velniciuc, promoţia 2018.

Juriul ediţiei din acest an i-a avut în componenţă pe regizorii Andrei şi Andreea Grosu, actriţa Ioana Bogăţan, regizorul şi producătorul TV Adrian Batista, producătorul TV Silvia Ghiaţă şi criticul de teatru Ileana Lucaciu.

A XXIII-a ediţii a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este coregraful Gigi Căciuleanu, s-a desfăşurat în perioada 3-6 septembrie la Teatrul Naţional din Bucureşti, sala Amfiteatru. Gala Tânărului Actor – HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular. Evenimentul este organizat de UNITER, iar cofinanţator este Ministerul Culturii.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Profesor din Miercurea Ciuc anchetat că ar fi abuzat sexual elevi timp de 20 de ani

O nouă investigație a publicației Átlátszó Erdély arată cum un fost profesor de istorie...

Ordinea de zi a ședinței JAI nu include aderarea României la Schengen

Surse guvernamentale afirmă că în întâlnirea care va avea loc pe 4, respectiv 5...

Tulcea: 36 de școli închise din cauza viscolului care a avariat infrastructura

O parte din unitățile de învățământ din Tulcea sunt închise și azi, datorită viscolului...

Alte articole

Profesor din Miercurea Ciuc anchetat că ar fi abuzat sexual elevi timp de 20 de ani

O nouă investigație a publicației Átlátszó Erdély arată cum un fost profesor de istorie...

Ordinea de zi a ședinței JAI nu include aderarea României la Schengen

Surse guvernamentale afirmă că în întâlnirea care va avea loc pe 4, respectiv 5...