urs brun

Subvenții pentru cumpărarea de garduri electrice pentru gospodăriile invadate de urși

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, miercuri, în dezbatere publică un program prin care vrea să subvenționeze cumpărarea de garduri electrice pentru gospodăriile atacate de urși, scrie G4Media.

Programul „conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, ar urma să finanțeaze în jur de o mie de kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor.

Gardurile electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Cetățenii pot primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din 26 de județe: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

Programul poate fi consultat aici.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii