Pregătirea sistemului de irigaţii Mihai Viteazu pentru campania de irigaţii 2014

20140331_140818

ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj administrează o singură amenajare de irigaţii localizată pe Valea Arieşului în bazinul hidrografic al râului Mureş, situată în zona localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi, Municipiul Turda, Municipiul Câmpia Turzii şi Luna.

Amenajarea Irigaţii Mihai Viteazu a fost pusă în funcţiune în anul 1975, având o vechime de aproximativ 39 de ani.

Articolul continuă mai jos:
farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Suprafaţa netă amenajată pentru irigaţii este de 5.720 ha.

Sistemul de irigaţii a funcţionat ultima dată în vara anului 2004.

Lucrările de exploatare, întreţinere şi reparaţii la sistemul de irigaţii se suportă conform dispoziţiilor legale numai din tarifele anuale (de reparaţii) şi tarifele de livrare a apei încasate. Întrucât Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi nu a încheiat nici un contract multianual sau sezonier pentru prestarea serviciilor de irigaţii cu ANIF din anul 2004 până în prezent, nu s-au putut realiza astfel de lucrări.

În urma solicitării scrise prin adresa nr.1 din data de 20.05.2013 a preşedintelui Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi Dl. Turdean Emil, prin care ne solicită realizarea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructuri de bază pentru irigaţii, A.N.I.F. Filiala Cluj a făcut demersuri în acest sens pentru promovarea unui obiectiv de investiţii, elaborând ”Nota de Fundamentare pentru Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de bază pentru irigaţii din amenajarea  Irigaţii Mihai Viteazu”, judeţul Cluj, notă de fundamentare ce a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic al A.N.I.F. Bucureşti în data de 23.01.2014, urmând ca în viitorul apropiat să fie alocate fonduri pentru expertizarea, proiectarea şi realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de bază pentru irigaţii.

În ceea ce priveşte trecerea infrastructurii de bază (barajul de priză, staţia de pompare de bază Moldoveneşti şi canalul de aducţiune) a amenajării de îmbunătăţiri funciare ”Irigaţii Mihai Viteazu”, din domeniul public al statului, şi din administrarea M.A.D.R. – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, nu considerăm oportună această acţiune, deoarece, în acest moment, sunt în curs de finalizare procedurile legale pentru încheierea între A.N.I.F. – Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj şi O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi a unui contract multianual pentru prestarea serviciilor de irigaţii, ce are drept scop repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi pregătirea imediată a campaniei de irigaţii din vara anului 2014. Suprafaţa ce va fi contractată pentru irigat este de 1202 hectare, iar volumul de apă pentru irigaţii va fi de 721.200 metri cubi de apă. Culturile irigate vor fi: sfecla de zahăr, cartofi, floarea soarelui, grâu şi porumb.

ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj face toate demersurile legale şi acordă tot sprijinul Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi pentru a repune în funcţiune sistemul de irigaţii şi pentru a asigura apa necesară pentru irigaţii, venind astfel în sprijinul fermierilor. Doamna Iulia Ana Balog – Director al Filialei Cluj a ANIF spune, cităm: „Am pus un pariu cu mine însămi de când am venit la ANIF, iar acesta este sistemul de irigaţii de la Turda. Estimăm că sistemul va porni în cursul lunii mai – începutul lunii iunie 2014”.

iulia balog

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii