sala de sport jucu

Investiții noi în comuna Jucu. Anunțul primarului Valentin Dorel Pojar

Fără îndoială, unul dintre aspectele cele mai importante în mandatul unui edil, ca și în mandatul consilierilor locali, îl reprezintă investițiile care se referă la infrastructură și la creșterea gradului de bunăstare (sau a stării de bine) al locuitorilor.

Un bilanț al lunii mai

Un bilanț al activității Primăriei pe luna mai a anului 2020 va conține referiri la câteva aspecte importante: alierea la un proiect al DRDP și al altor instituții pentru fluidizarea traficului pe DN1C și atestarea comunei ca stațiune turistică de interes local. Pe de altă parte, interes poate suscita și un moment încărcat emoțional, cum a fost premierea celui mai longeviv cuplu din comuna Jucu. Dar să luăm pe rând aceste aspecte.

Proiecte de investiții în comuna Jucu

Primarul comunei, dl Valentin Dorel Pojar, a participat în cursul lunii mai 2020 la o ședință comună a mai multor instituții care au misiuni și expertiză în domeniul infrastructurii căilor de acces (drumuri, căi ferate). La această întâlnire au luat parte reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, ai Căilor Ferate Române, ai Consiliului Județean Cluj, ai Poliției Rutiere și ai Prefecturii Cluj. Scopul acestei întâlniri a fost stabilirea demersurilor privind realizarea unui proiect de fluidizare a traficului pe DN1C, de-a lungul comunei, acesta fiind un tronson de drum important și foarte circulat. De la primarul comunei Jucu, dl Valentin Dorel Pojar, aflăm că s-au stabilit următoarele tipuri de lucrări pentru care trebuie să se găsească soluții logistice și financiare:

– Asigurarea unor benzi de decelerare la nivelul intersecțiilor cu drumurile comunale și județene, peste calea ferată;
– Prelungirea podețelor;
– Amenajarea de alveole pentru stațiile de autobuz;
– Suplimentarea și amenajarea trecerilor de pietoni;
– Optimizarea marcajelor rutiere existente, prin extinderea de la două la trei benzi de circulație.

Totodată, spune edilul comunei, „doresc să vă aduc la cunștință demararea a două noi investiții, prin semnarea a două importante contracte de proiectare și de execuție pentru:

1. – Construirea unei Săli de sport multifuncționale pe amplasamentul din curtea școlii gimnaziale G. Barițiu.
2. – Construirea unui bloc de locuințe sociale pe amplasamentul unde se găsesc locuințele existente de la Duvana.”
Edilul estimează că în aproximativ 1-2 luni se vor finaliza și preda Proiectele Tehnice pentru acestea, după care se va începe execuția lucrărilor. „Precizez că pentru investiția privind locuințele sociale, 80 % din investiție va fi acoperită din fonduri ale Ministerului Dezvoltării.”

Comuna Jucu, stațiune turistică de interes localitate

Asupra acestui aspect ne-am mai referit, în articole publicate de Cluj Manifest, dar se cuvine să revenim pentru a anunța că demersurile făcute în 2019 și în primele luni ale anului 2020 s-au marerializat. Conform Hotărârii nr. 337/2020 a Guvernului României din data de 7 mai 2020, comuna Jucu a fost atestată ca localitate turistică de interes local. Proiectul, așa cum scriam, vizează explorarea potențialului balanear al comunei (existența apelor sărate natural), precum și a celorlalte obiective turistice din zonă, pentru a deschide oportunități de finanțare și dezvoltare a infrastructurii turistice și nu numai.

O serie de pași au fost deja făcuți – cum ar fi obținerea licenței de exploatare de la ANRM (Agenția Națională de Resurse Naturale). Investițiile preconizate, precum și obținerea autorizației de exploatare a acestor ape curative vor permite trecerea la pasul următor și anume obținerea statutului de stațiune balneo-climaterică și de agrement.

Dintr-un comunicat al Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri aflăm că „toate localitățile incluse ca stațiuni turistice vor beneficia de un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiecte regionale. „Pe termen lung și mediu, atestarea (…) ca stațiuni turistice de interes (…) local va crea un impact socio-economic pozitiv”, se spune în comunicat, care precizează că aceste localități vor avea șanse sporite de a atrage finanțări nerambursabile: „(…) investitorii ar putea accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice”, dar beneficiile vor putea fi vizibile și în sectoare conexe, precum: „transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul”, dar și „creșterea calității vieții rezidenților”.

Mesajul din social-media al primarului V.D. Pojar este cât se poate de clar, în această privință: „(…) prin acest demers am urmărit să promovăm comuna Jucu la nivelul localităților turistice de pe teritoriul României și să oferim investitorilor noi posibilități de accesare a unor finanțări europene sau fonduri structurale de la Ministerul Turismului.”

Cel mai longeviv cuplu din Jucu: 75 de ani de căsnicie!

Un subiect care vine de pe un alt palier, cel al existenței emoționale a comunității noastre, este aniversarea celui mai longeviv cuplu din Jucu. În vârstă de 97 de ani – el și de 95 de ani – ea, Petru și Livia Baciu au împlinit 75 de ani de viață împreună. Trei sferturi de veac de armonie, de muncă și dragoste, împreună! O familie frumoasă, binecuvântată cu copii, nepoți și strănepoți! „Cu această ocazie, le dorim multă sănătate și apreciere și îi felicităm pentru modul în care au depășit toate provocările vieții și provocările unei căsnicii”, le-a transmis edilul comunei, dl Valentin Dorel Pojar. La cât mai multe cupluri longevive și fericite, în Jucu, urăm și noi!

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii