Sunteti aici:ComunicatMoment unic si emotionant în Jucu de Mijloc: Sfințirea Capelei Mortuare

Moment unic si emotionant în Jucu de Mijloc: Sfințirea Capelei Mortuare

Publicat in data

Comunitatea ortodoxă din comuna Jucu, enoriașii din parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, din satul Jucu de Mijloc, mai cu seamă, au avut bucuria de a se reuni, la Sfânta Liturghie, cu prilejul unui moment emoționant, un moment unic: Sfințirea Capelei Mortuare.

Nu este vorba aici doar despre târnosirea acestui lăcaș religios, ci și despre faptul că sfințirea s-a făcut de către un sobor de preoți, fețe bisericești care au venit din mai toate eparhiile județului Cluj, în fruntea căruia s-a aflat cel mai înalt ierarh din partea noastră de țară,  Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului. Așa cum spunea, dinaintea luminoasei adunări, preotul paroh Alexandru Baltă: „Înalt Prea Sfințitul a venit pentru ca, pe lângă Sfânta Liturghie, să binecuvânteze capela, acolo unde toți ne vom duce, odată… E zi de mare bucurie pentru parohia Jucu de Mijloc, zi însemnată, pentru că această Sfântă Liturghie, și prezența Înalt Prea Sfinției Sale în mijlocul comunității ecleziastice din parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, din parohia Jucu de Mijloc, va rămâne cu siguranță ca o pagină importantă a istoriografiei acestei comunități”. Este, cu siguranță, o zi istorică și de mare însemnătate, pentru că ea marchează „prima vizită arhierească a Blândului Păstor, părintele nostru Mitropolit Andrei, în mijlocul frățiilor voastre”.

Reiterăm, cu acest prilej, și faptul că în urmă cu aproape doi ani, când a fost târnosită Capela Mortuară din Jucu de Jos, Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț se exprima astfel despre comunitatea creștină din Jucu și despre primarul acestei comune: „Pentru o localitate rânduită cu un gospodar bun așa cum este dl primar, o capelă mortuară este binevenită pentru că-i putem conduce la locul de veșnică odihnă pe cei dragi care se mută și putem face asta în condiții decente. De aceea, vă felicităm. Să dea Dumnezeu să fie nevoie de ea cât mai rar. Dar, când e nevoie, să se poată oficia slujba înmormântării în condiții normale. Felicitări pentru părinte, pentru părinții din localitate, pentru dl primar, pentru toți!”

Cu prilejul acestei târnosiri,  Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț a acordat părintelui paroh Alexandru Baltă distincția „Crucea Arhiepiscopală”, iar primarului localității, Valentin Dorel Pojar, i-a fost înmânată distincția „Gramota Mitropolitnată”, motivându-se că „autoritatea locală, în frunte cu dl primar, Valentin Dorel Pojar, are o misiune foarte bună pentru biserică. Biserica și primăria conlucrează pentru bunul mers al comunității (…) cu realizări deosebite – 3 case parohiale, 2 capele mortuare și încă două în curs de a fi construite”. Așa cum se cuvine în astfel de momente, soborul de preoți și întreaga asistență a intonat cântarea „Vrednic este!”, căci vrednici s-au dovedit a fi cei doi „păstori” ai comunității, unul în plan spiritual și celălalt în plan administrativ.

La rândul său, primarul comunei Jucu a dăruit Înalt Prea Sfinției Sale Andrei Andreicuț, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului o superbă icoană pe sticlă, cu reprezentarea Arhanghelilor Mihail și Gavril, protectorii bisericii parohiale din Jucu de Mijloc.

Ne permitem să redăm mai jos întregul discurs al primarului localității, dl. Valentin Dorel Pojar:

„Sunt onorat să particip astăzi la sfințirea Capelei din satul nostru, construcție începută anul trecut și finalizată acum, lăcaș menit să asigure desfășurarea activității funerare în comunitatea noastră. Cu această ocazie mulțumesc Înalt Prea Sfinției Sale Andrei Andreicuț, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru sprijinul acordat, prin sugestiile Domniei Sale cu privire la arhitectura acestei construcții, precum și pentru onoarea ce ne-a făcut-o de a participa în mijlocul nostru, la acest eveniment. Doresc să îl asigur că întreaga comunitate de creștini din localitatea noastră apreciază în mod deosebit stăruința și abnegația sa în munca de tămăduire și îndreptare spirituală a poporului ortodox. Mulțumesc totodată prea cinstitelor fețe bisericești prezente astăzi aici, precum și constructorului și tuturor celor care au fost implicați și și-au dat silința să finalizeze lucrarea în termen, pentru a putea pune la dispoziția populației o construcție atât de necesară unei comunități civilizate din secolul XXI. Nu în ultimul rând vă mulțumesc dumneavoastră, consătenilor mei, care ați ținut să participați la sfințirea acestui locaș, iar cu această ocazie țin să vă reasigur că nu voi precupeți niciun efort pentru a crește confortul și bunăstarea tuturor celor care trăim în această comună, prin realizarea programului de dezvoltare a acesteia, așa cum m-am angajat în fața dumneavoastră, atunci când m-ați investit prin vot cu această onoare de primar. Dumnezeu să ne ajute și să ne ocrotească pe toți!”

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...