Drept la replică ANIF

iulia balog

Urmare a articolului apărut în data de 12 mai 2014 în ziarul Gazeta de Cluj, „O afacere cu (mulţi) bani europeni. Administraţia judeţeană vrea irigaţiile din Mihai Viteazu”, ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj are de făcut unele precizări în cadrul unui drept la replică.

„Consilierii judeţeni au aprobat demararea procedurii prin care se solicită trecerea  infrastructurii de bază, care cuprinde staţia principală de pompe şi canal principal, a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

Articolul continuă mai jos:
farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Amenajarea „Irigaţii Mihai Viteazu” deserveşte zona aferentă municipiilor Turda şi Câmpia Turzii, precum şi a comunelor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Luna şi potrivit Legii privind bunurile proprietate publică nr. 213/1998, face parte din domeniul public al statului, în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. În 2013, Consiliul Judeţean a aprobat începerea demersurilor de preluare, dar forul judeţean a amânat acest lucru. Potrivit proiectului iniţiat de Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, condiţii preluării ar urma să fie aprobate de consilierii judeţeni printr-un proiect distinct după ce se obţine acordul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare”, se specifică în Gazeta de Cluj.

În anul 2013, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean începerea demersurilor de preluare şi a înaintat către MADR un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la trecerea infrastructurii de bază (barajul de priză, staţia de pompare de bază Moldoveneşti şi canalul de aducţiune) a amenajării de îmbunătăţiri funciare ”Irigaţii Mihai Viteazu”, din domeniul public al statului, şi din administrarea M.A.D.R. – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj. Acest demers nu a fost amânat, cum eronat se specifică în articolul de ziar, ci a fost respins neobţinându-se acordul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bucureşti şi primind la acea dată motivările şi explicaţiile necesare.

„ANIF nu vrea să rămână pe drumuri. Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) administrează o singură amenajare de irigaţii localizată pe Valea Arieşului în bazinul hidrografic al râului Mureş, situată în zona localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi, Municipiul Turda, Municipiul Câmpia Turzii şi Luna”, se precizează în Gazeta de Cluj.

ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj nu administrează o singură amenajare de îmbunătăţiri funciare, pe care dacă ar transmite-o spre administrare Consiliului Judeţean „ar rămâne pe drumuri”, cum eronat şi ironic se încearcă a se prezenta lucrurile în Gazeta de Cluj. În presă ANIF a făcut precizarea că este vorba despre o singură amenajare de irigaţii, şi nu o singură amenajare de îmbunătăţiri funciare în judeţul Cluj. ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Cluj pe o suprafaţă totală amenajată cu lucrări de îmbunătăţiri funciare de 125.492 ha reprezentând:

– 5.076 ha amenajări Desecare;

– 114.536 ha amenajări Combaterea Eroziunii Solului (CES);

– 5.880 ha amenajări Irigaţii (suprafaţa netă 5720 ha).

Aceste suprafeţe sunt repartizate pe un număr de 79 de amenajări hidroameliorative, din care:

– 16 amenajări Desecare;

– 62 amenajări Combaterea Eroziunii Solului (CES);

–  1 amenajare Irigaţii.

“Dintr-o dată, au clienţi”, se precizează ironic în Gazeta de Cluj.

Suntem nevoiţi să reluăm ce-am precizat în documentul remis presei anterior, pentru că este vorba de realităţi şi nu doar de vorbe. În urma solicitării scrise prin adresa nr.1 din data de 20.05.2013 a preşedintelui Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi Dl. Turdean Emil, prin care ne solicită realizarea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructuri de bază pentru irigaţii, A.N.I.F. Filiala Cluj a făcut demersuri în acest sens pentru promovarea unui obiectiv de investiţii, elaborând ”Nota de Fundamentare pentru Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de bază pentru irigaţii din amenajarea  Irigaţii Mihai Viteazu”, judeţul Cluj, notă de fundamentare ce a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic al A.N.I.F. Bucureşti în data de 23.01.2014, urmând ca în viitorul apropiat să fie alocate fonduri pentru expertizarea, proiectarea şi realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de bază pentru irigaţii.

În ceea ce priveşte trecerea infrastructurii de bază (barajul de priză, staţia de pompare de bază Moldoveneşti şi canalul de aducţiune) a amenajării de îmbunătăţiri funciare ”Irigaţii Mihai Viteazu”, din domeniul public al statului, şi din administrarea M.A.D.R. – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, nu considerăm oportună această acţiune, deoarece, în acest moment, sunt în curs de finalizare procedurile legale pentru încheierea între A.N.I.F. – Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj şi O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi a unui contract multianual pentru prestarea serviciilor de irigaţii, ce are drept scop repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi pregătirea imediată a campaniei de irigaţii din vara anului 2014. Suprafaţa ce va fi contractată pentru irigat este de 1202 hectare, iar volumul de apă pentru irigaţii va fi de 721.200 metri cubi de apă. Culturile irigate vor fi: sfecla de zahăr, cartofi, floarea soarelui, grâu şi porumb. Mai mult de atât, la această dată, tarifele pentru prestarea serviciilor de irigaţii au fost aprobate şi publicate deja în Monitorul Oficial al României, iar contractul multianual pentru prestarea serviciilor de irigaţii se află pe masa preşedintelui Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi – Dl. Turdean Emil pentru analiză şi semnare.

Facem precizarea, ori de câte ori este nevoie, că, ANIF Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj face toate demersurile legale şi acordă tot sprijinul Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi pentru a repune în funcţiune sistemul de irigaţii şi pentru a asigura apa necesară pentru irigaţii, venind astfel în sprijinul fermierilor. Doamna Iulia Ana Balog – Director al Filialei Cluj a ANIF spune: „Am pus un pariu cu mine însămi de când am venit la ANIF, iar acesta este sistemul de irigaţii de la Turda. Estimăm că sistemul va porni în cursul lunii mai – începutul lunii iunie 2014”.

Referitor la banii europeni ce vor fi puşi la dispoziţie prin următorul Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) ce se va derula, vă putem spune că prin acest program se va putea reabilita infrastructura secundară de irigaţii şi nu infrastructura principală de irigaţii pe care o doreşte în administrare Consiliul Judeţean Cluj şi care se află în domeniul public al statului.

Doamna Iulia Ana Balog – Director al Filialei Cluj a ANIF afirmă: „Consiliul Judeţean Cluj, în anul 2013, a primit deja un răspuns negativ din partea ANIF Bucureşti în tentativa de preluare a infrastructurii de bază (barajul de priză, staţia de pompare de bază Moldoveneşti şi canalul de aducţiune) a amenajării de îmbunătăţiri funciare ”Irigaţii Mihai Viteazu”, din domeniul public al statului, şi din administrarea M.A.D.R. – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, dar acum încearcă acelaşi lucru din nou, de data aceasta punând presiune cu ajutorul presei. Considerăm că aceste probleme legate de o eventuală preluare a infrastructurii de bază (barajul de priză, staţia de pompare de bază Moldoveneşti şi canalul de aducţiune) a amenajării de îmbunătăţiri funciare ”Irigaţii Mihai Viteazu” trebuie rezolvate într-un cadru legal şi instituţional”.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii