Amenzi de peste 600 de mii de lei angajatorilor din domeniul construcțiilor, săptămâna trecută

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat, în perioada 20-22 iulie, controale în întregul județ, pentru a verifica dacă angajatorii din domeniul construcțiilor se încadrează, din toate punctele de vedere, în temeiul legal, dar și dacă se respectă măsurile de prevenție împotriva răspândirii COVID-19.

În cadrul acestei campanii, desfășurată la nivel național, angajatorii clujeni au ieșit destul de șifonați, amenzile totale ridicându-se la 621.500 de lei. Acestea au fost aplicate unui număr de 31 de angajatori, din totalul celor 81 verificați, așadar, mai bine de 60% dintre aceștia au trecut cu brio de controalele celor de la ITM.

Defalcat, mai mulți angajatori au primit amenzi pentru neconformități din spectrul relațiilor de muncă, mai exact 16 companii care au primit sacțiuni totale de 560.000 de lei pentru muncă nedeclarată, fiind depistate 28 de persoane care prestau astfel de servicii.

De cealaltă parte , în ceea ce privește respectarea normelor de securitate și de sănătăte a muncii, au fost penalizați 15 de angajatori, cuantumul amenzilor ridicându-se la 61.500 de lei și aplicându-se și 32 de avertismente. Neregulile de la acest capitol care au fost identificate în urma controalelor au fost următoarele:

  • lipsa măsurilor de protecție colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice (lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție);
  • neutilizarea de echipamente individuale de protecție;
  • neverificarea inițială a schelelor, înainte de darea în folosință;
  • neîntocmirea documentelor de coordonare specifice șantierului;
  • instruirea incompletă în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Cu privire la măsurile de protecție împotriva COVID-19, se poate spune că angajatorii clujeni respectă regulile. O singură amenda, de 1.000 de lei, a fost aplicată la unul dintre angajatori, din pricina faptului că muncitorii nu respectau distanțarea socială în timpul pauzei de masă. În afara acestei excepții, ITM Cluj spune despre angajatori că respectă condițiile de distanțare, că sunt asigurate echipamentele de protecție corespunzătoare și că sunt marcate căile de acces, astfel încât să se elimine pericolul contaminării.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău