Medicul Adela Golea: „Noi, cei de la UPU, trebuie să încercăm să dezvoltăm această echipă multidisciplinară” (video)

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Medicul Adela Golea se numără printre pionierii constituirii UPU (unități de primiri urgențe) în România și este unul dintre cei care au căutat, de-a lungul timpului, cele mai bune modalități de manageriere a medicinei de urgență, dar și de formare a tinerilor viitori medici pentru această specialitate complexă și completă. 

Provocată la un dialog pe această temă, în cadrul emisiunii „Elite medicale”, moderată de jurnalistul Ionuț Geană, medicul clujean a abordat subiectul din mai multe unghiuri: ca doctor, ca profesor, ca manager.

Spicuim, mai jos, câteva fraze, lăsându-vă să descoperiți mai mult în materialul publicat pe canalul de youtube dedicat, din emisiunea realizată cu medicul Adela Golea.

Despre formarea echipei multidisciplinare, pentru medicina de urgență

„Nu avem numai noi această problemă, dar noi, cei de la UPU, trebuie să încercăm să dezvoltăm această echipă multidisciplinară. De ce spun acest lucru? Fiecare face o specialitate, știm ghidurile din specialitatea noastră. Dar s-ar putea ca ghidul meu, la un anumit pacient, să nu se potrivească cu o boală de-a lui din altă specialitate. Și atunci, eu să nu am cunoștințele necesare să depășesc acest baraj”. 

Cum poate fi depășit acest handicap? „E foarte simplu. Trebuie să învățăm niște lucruri: aceste echipe trebuie formate prin simulare. Există centre europene, de exemplu, care chiar acest lucru fac: simulează echipa. Adică: ce se întâmplă cu pacientul, cum facem ca, acționând, pacientul să aibă beneficiul cel mai mare, indiferent de câți specialiști îmi trebuie în jurul lui? Și atunci noi trebuie – și după ce terminăm facultatea, și-n timpul rezidențiatului – să educăm în acest sens studenții. Și vă pot spune că, de exemplu, la universitatea de medicină din Cluj au început să apară astfel de muguri… Din anul 3, de exemplu, nu mai facem numai semiologie și fiziopatologie. Sunt niște module în care aducem, atunci când facem materiile de bază, și clinicianul lângă student. În așa fel încât el învață anatomia, i se explică fiziologia, i se explică modificările morfopatologice și vine clinicianul și îi spune studentului cum le integrează ca să pună diagnosticul. Și dintr-o dată avem un prim model de a lucra împreună. În rezidențiat, ar trebui să înceapă să lucreze. Face rezidențiat de chirurgie, da? Dar trebuie introdus într-o echipă mai largă. O echipă în care să vină în contact cu ATI-istul, cu asistenții medicali, cu farmacistul clinician și să știe cum să colaboreze cu ei”.

Despre ELITE MEDICALE

Serie episodică de interviuri/reportaje cu cadre medicale de elită care dezbat experiențele și neajunsurile sistemului medical românesc prin prisma propriilor trăiri. Medicina, unul dintre pilonii importanți care asigură credibilitatea unei societăți, constituie, astăzi, o dezbatere neîntreruptă la care ne propunem să contribuim și noi, printr-o serie de episoade jurnalistice. Acestea au ca țintă problemele curente din spitalele românești, precum bugetul, dotarea și administrarea, relația medic-pacient, metodele de diagnostic și tratament, precum și situațiile limită în care se află cadrele medicale. În centrul explorării noastre cu instrumente media profesionale stă medicul, ca actor principal în sănătatea comunității. Ne aplecăm asupra personalității acestuia,relevând succesele carierei sale, dar și frânele întâlnite în cadrul activității curente și de perspectivă. Pătrundem cu mijloacele specifice analizei media în profunzimea unor cazuri care suscită luări de poziție, uneori, chiar, controversate, în lumea medicală și în societate. Prezentăm povestea unor medici, de la începutul carierei lor până în prezent, le vom înțelege drumul profesional și vom atrage atenția asupra neregulilor din administrarea sistemului sanitar românesc. Vom ști, în final, care sunt planurile de viitor ale protagoniștilor noștri aflați în prim-plan. Abordarea subiectelor va fi una moderată si sobră având ca scop final reliefarea unor profiluri de profesioniști, punerea în discuția opiniei publice medicale și civile a unor cazuri particulare ori a unor situații cu caracter general, care pot și trebuie să declanșeze o dezbatere extinsă în societatea contemporană. Moderator: Ionuț Geană – manager al publicației online Ziar Medical și director/organizator al Galei Elitelor Medicale din România.

Episodul 1: Invitat: Medicul Adela Golea – conferențiar universitar, medic primar medicină de urgență

SUBSCRIBE 👉 Ziar Medical Official YT: https://bit.ly/2ZE1NNU

Urmareste ZiarMedical: SITE: https://ziarmedical.ro/ FB: https://www.facebook.com/ziarmedical/ PR: https://transilvaniamultimedia.ro/

© 2019 www.ziarmedical.ro Toate drepturile sunt rezervate.

Vezi și Congresul Interdisciplinar de Medicină de Urgență-ediţia a 4-a

Ultimile articole

Articole populare