Într-o atmosferă sărbătorească şi plină de emoţii s-a desfăşurat cel mai important eveniment al primăverii din domeniul sănătății, Gala Elitelor Medicale Transilvane. Cu trofee, diplome, flori şi prinosul recunăştinţei a fost premiată, în prezenţa unui public numeros, excelenţa din domeniul medical. Cei mai performanți medici, cele mai valoroase cadre universitare, dar și cei mai buni rezidenţi şi studenți au fost răsplătiţi pentru constanţa eforturilor, pentru calitatea cercetării şi nu în ultimul rând, pentru devotamentul lor faţă de pacienți.
Dacă la prima ediţie a acestui eveniment s-a avut în vedere elita medicală clujeană, la cea de-a doua ediție ne-am propus să extindem aria la nivelul Transilvaniei, centre medicale ca Târgu-Mureş, Sibiu, Timişoara sau Oradea dovedind de-a lungul anilor că pot susţine un ritm intens al cercetării şi al calităţii actului medical și academic.
Domeniul sănătății merită din plin o asemenea sărbătoare a excelenței, mai ales la Cluj-Napoca, un centru medical puternic, iar acest minunat eveniment nu s-ar fi întâmplat fără ambiţia unui om deosebit.
Partenerii Galei
Partenerii fără de care Gala Elitelor Medicale Transilvane eveniment nu ar fi putut avea loc au fost NTT Data, Fundația Transilvania Leaders, Organizația Tinerilor Medici, Asociația Română a Farmaciștilor Clinicieni, Codrean, Iusco, Jucan- Societate civilă de avocați, Worwag Pharma, Ropharma, Terapia, Renault, Nissan, RMB Interauto, Spitalul Sf. Constantin, Fares, Alphega, Syntergy, Innotech, Turnătoria Metalul, Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, Magnolia, Farmec, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” Cluj, Asociația de Podiatrie, Coral, Brantner, Neon Lightning.
După o zi efervescentă cu simpozioane şi conferinţe, seara de 27 aprilie a aşternut covorul roşu în faţa excelenţei. Au primit trofeele din mâna fermecătoarei Adelina Chişu 32 dintre cei mai performanţi membrii ai lumii medicale transilvane.
Hollywoodul medical pentru România va fi de anul viitor aici, la Cluj
Unul din laureaţii primei ediţii a Galei Elitelor Medicale, cel care a făcut din Cluj un important centru al Urologiei româneşti, Profesorul Universitar Doctor Ioan Coman a fost invitat să aducă mesajul laureaţilor 2016 ai acestui eveniment.
„ Este o onoare pentru mine să stau lângă dumneavoastră, toţi în această seară specială. Aşa cum aţi văzut şi eu am emoţii, aşa cum toţi cei ce au vorbit înain tea mea au avut.
Elitele sunt obişnuite mai mult să muncească şi mai puţin să primească premii. De aceea au transpirat şi au ajuns în faţa dumneavoastră, celor care nefiind îmbrăcaţi în halate albe şi nefăcând parte direct din această armată care luptă cu viaţa şi cum moartea să redea speranţa şi sănătatea oamenilor, aţi ales să apreciaţi valoarea acestei armate. Astăzi au fost premiaţi câţiva medici din Ardeal. Câştigul este al acelei categorii de oameni care astăzi e aici şi a acelor mulţi care muncesc în tăcere pentru ca viaţa pacienţilor să fie salvată.
E o idee extraordinară, anul trecut au fost premiaţi mai mulţi clujeni. Nu credeam că veţi avea energia să cintinuaţi, să perseveraţi şi acum să premiaţi elita medicală din Transilvania, dar mă bucur enerm pentru această performanţă şi am încredere că mergând pe aceeaşi linie, Hollywoodul medical, anul viitor, pentru România va fi aici, la Cluj. Vă doresc mult succes!
Marele trofeu al Galei Elitelor Medicale
Premiul pentru excelenţă în medicină i-a revenit celui care și-a racordat întregul parcurs profesional exclusiv la superlativ absolut: Medic primar, supraspecializat în chirurgie oncologică şi ginecologie oncologică, cu un masterat în Managementul serviciilor de sănătate, doctor în ştiinte medicale, șeful disciplinei de Chirurgie Oncologica si Ginecologie Oncologică și Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Prof. Dr. Alexandru Irimie. Deoarece nu a putut fi prezent, premiul a fosr preluat de Conf.Univ.Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
„ Vă mulţumesc în numele domnului profesor Irimie, Rectorul Universităţii din Cluj şi nu puţin lucru, maestrul meu în chirurgie. Sunt convins că nu doar viziunea despre care vorbeam, dar şi eforturile ultimilor ani sunt recunoscute şi aş menţiona doar cele două institute de cercetare care au apărut în ultimii ani. Aici metrica ne ajută foarte mult: vă rog să căutaţi Universitatea de Medicină din Cluj în toate clasamentele internaţionale: veţi vedea, peste tot este pe primul loc. Aceasta se datorează, cu siguranţă, şi domnului rector şi întregii echipe. Vă mulţumesc încă o dată în numele domniei sale!”
Ioan Geană, organizatorul şi iniţiatorul acestui eveniment s-a declarat fericit că a reuşit organizarea cele-i de-a doua ediţii a acestei gale, prilej unic de exprimare a recunoştinţei faţă de arta medicală, fără de care nicio altă activitate umană nu ar fi posibilă.
„Ştiinţa medicală este o artă în slujba căreia s-au angajat, de-alungul timpului, discipolii lui Hippocrate. Lor le revine meritul de a experimenta, de a dovedi şi afla soluţii eficiente.
De ce la Cluj Gala Elitelor Medicale?
În Transilvania a inceput sa se inchege la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX o şcoală de medicină,cand tinerii ardeleni s-au format profesional in universitati de elita, cele mai frecventate fiind cele din Cluj, Budapesta şi Viena.
La Cluj s-a efectuat prima ovarectonomie din Transilvania şi una dintre primele nefrectomii din Europa. Spitalul de psihiatrie din Sibiu era, la acea vreme, cel mai mare din spaţiul sud estului european. Balneologia s-a dezvoltat remarcabil, tehnicile terapeutice au devenit tot mai avansate. Staţiunile balneoclimaterice ale Transilvaniei au demonstrat faptul că periferia poate concura centrul.
E în natura noastră să ne autodepășim, să ne dorim să fim mai buni în fiecare zi. E o competiție cu noi înșine, care naște evoluție și plusvaloare socială. Cei care au fost prezenți la evenimentul nostru sunt exemple ale naturii umane perfecționiste. Cei care au vorbit la conferințe, cei care au învățat de la ei, cei care au fost premiați, participanți, invitați. Fiecare om prezent la Gala Elitelor Medicale a fost acolo pentru că își dorește să învețe, să fie mai bun, să-i sărbătorească pe cei mai buni. Dacă vom reuși să creăm o mică parte dintr-o lume mai bună, înseamnă că scopul nostru a fost atins. Sunt mândru şi onorat că am reuşit să dezvolt Gala Elitelor Medicale Transilvane, extinzându-ne în acest an aria la nivelul Transilvaniei, şi să celebrăm împreună excelenţa medicală, oameni valoroşi care au fost premiaţi şi care merită toată stima şi aprecierea noastră!
Comunitatea transilvană datorează enorm minunaţilor medici
Boala rămâne o constantă a istoriei, iar înfruntarea acesteia o dovadă a faptului că omul nu va înceta să spere în “tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”. Cred ca este o provocare pentru elitele medicale, indiferent de vremuri.
Gala Elitelor Medicale Transilvane vine sa omagieze rezultatele de excepţie ale medicilor ardeleni, recunoscute în ţară şi străinătate. Comunitatea transilvană datorează enorm minunaţilor medici care prin dăruire, profesionalism, inovaţie şi curaj au dus renumele medicinii transilvane în întreaga lume.
Dați-mi voie să felicit călduros premianții și să mulțumesc partenerilor, precum și tuturor celor care au muncit pentru acest eveniment.
Acum, că cea de-a doua ediție se apropie de final, aș vrea să vă invit de pe acum la cea de-a treia ediție a Galei Elitelor Medicale, pentru care de mâine încep pregătirile.
Vă doresc mult succes în activitaea dumneavoastră și vă asigur că brandul Clujul Elitelor și ziarul ClujManifest vă sunt și vă vor fi mereu aproape” a mai spus Ioan Geană, extrem de atent la lumea medicală românească.
Performanță și inovație în domeniul medical
La categoria Performanță și inovație în domeniul medical au fost distinşi cu trofeul şi diploma Galei Elitelor Medicale Transilvane 2017 doctor Bogdan Petruţ, de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, dr.Nicolae Crişan, şef de lucrări, care conduce secţia de Urologie a Spitalului Municipal Cluj-Napoca, doctorul Marcel Rad de la Clinica Endoplus, Doctorul Bogdan Moldovan, Sef al Secției de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, echipa de urologie din cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Robotică, Spitalul Sf. Constantin Brașov, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Au mai fost premiaţi la acestă categorie Conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, dr. Ioan Dănuț Cocoi, medic specialist în Medic Primar în Cardiologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, doctor Ileana Forfotă, medic de familie la Bistriţa, dr. Andrei Mureșan de la Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, Şeful de lucrări Dr. Daniel Porav de la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Judeţean Mureş, doctor Monica Măgherușan, Medic primar cardiolog în cadrul Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj Napoca, Asistenta şefă Corina Mureşan de la Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.
Educaţie şi cercetare în domeniul medical
O altă categorie răsplătită cu această ocazie a fost Educaţia şi cercetarea în domeniul medical.
Laureaţii au fost medici de importanţi, al căror nume este rostit cu recunoştinţă de pacienţi, cu admiraţie de colegi şi cu profund respect de studenţii şi medicii formaţi de domeniile lor: Profesorului Univ.Dr. Mihaela Băciuț – medic primar în cadrul Clincii de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, şef disciplină Chirurgie şi implantologie maxilo-facială în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”, Conf.Univ.Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar de ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică.
Trofeul a fost acordat şi Profesorului Universitar Dr. Marius Roman de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Conf.univ.dr. Ciprian Brisc, şeful Secţiei clinice de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Monica Sabău, medic primar neurolog şi şef de secţie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Conferenţiar Universitar Dr. Dan Eniu, Medic primar chirurgie generală, Chirurgie oncologică şi gineco – oncologie de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, Profesor Universitar Dr. Marcel Tanțău, șeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca, Prof.Univ. Dr. Monica Acalovschi, şeful Clincii de Gastroenterologie de la Institutului Regional „Prof. Dr. Octavian Fodor”.
Gala Elitelor Medicale Transilvane a acordat distincţii pentru întreaga activitate medicală
Nu puteau lipsi premiile pentru întreaga activitea în domeniul medicale, adresate şi în acest an unor personalităţi remarcabile: Profesor Univ.Dr. Gheorghe Tomoaia, Medic Primar Ortopedie – Traumatologie, profesor Nicolae Hâncu, Membru titular al Academiei de ştiinţe Medicale din Romania, Membru de onoare al Academiei Romane, Profesor Universitar Doctor Silviu Albu, de la Spitalul Universitar C.F. Cluj-Napoca, Profesor Universitar Dr. Constantin Copotoiu – Preşedintele Senatului UMF Târgu Mureș, Prof.Univ.Dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie din Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Mureş, Prof.Univ.Dr. Oliviu Pascu, de la actualului Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”.
Premiul pentru management si dezvoltare medicală a fost acordat doctorului Mihai Pandrea, directorul Spitalului Municipal Dej, a cărui prezenţă la Cluj a fost dublată de un film de prezentare a spitalului şi a realizărilor excepţionale ale colectivului din această unitate medicală model.
La categoria – Tinerii de azi, medicii de mâine, rezidentul anului a fost desemnat doctorul Răzvan Couți , absolvent al şcolii de medicină clujene, actualmente medic rezident urolog în anul 5, în echipa Prof. univ. dr. Ioan Coman, iar Studentul anului a fost desemnat Robert Simon, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. A fost premiat în cadrul galei şi cel mai bun proiect medical care a aparţinut Organizaţiei Tinerilor Medici.