Anul trecut, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României și a altor cinci state membre ale UE din cauza problemelor privind gestionarea deșeurilor. Comisia a transmis României o scrisoare oficială de punere în întârziere, solicitând remedierea deficiențelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deșeurile, modificată prin Directiva (EU) 2018/851/EU. Dacă România nu respectă cerințele, riscă să fie amendată cu sute de mii de euro pe zi. Un precedent îngrijorător a avut loc în 2018, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a obligat România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro și a unor penalități de 600 de euro pe zi pentru fiecare depozit de deșeuri neautorizat, totalizând aprox. 7 milioane de euro anual.
În timp ce contribuabilii români plătesc amenzi grele din buzunarul propriu, gestionarea gropilor de gunoi rămâne una dintre cele mai profitabile afaceri din țară. În această industrie, lipsa de acțiune a autorităților și indiferența justiției permit unor afaceriști să prospere ilegal. Un caz flagrant este cazul companiei Schuster Ecosal SRL, care administrează depozitul de deșeuri de la Sighișoara și este implicată în numeroase activități ilegale cu caracter penal.
Pentru a înțelege cum funcționează înșelătoria Schuster Ecosal SRL, trebuie să știm că înălțimea muntelui de deșeuri este cheia în astfel de afaceri. Odată ce depozitul atinge înălțimea aprobată de Agenția de Mediu Mureș, nu mai este permisă depozitarea deșeurilor. Însă, Schuster Ecosal SRL a găsit o soluție pentru a continua să depoziteze deșeuri ilegal: incendiile controlate. Potrivit ISU Mureș, între 2019 și 2022, la groapa administrată de Schuster Ecosal SRL au avut loc 86 de incendii, majoritatea izbucnind noaptea sau în weekend, când paza era inexistentă. Aceste incendii reduc înălțimea muntelui de gunoaie, permițând ulterior depozitarea altor deșeuri, generând profituri uriașe pentru companie.
Calculul financiar arată că, zilnic, la groapa de gunoi ajungeau aproximativ 30 de camioane încărcate cu 25-30 de tone de deșeuri fiecare. La un tarif de 200 lei + TVA pe tonă, Schuster Ecosal SRL încasă zilnic 35.000 de euro, adică peste un milion de euro lunar. Astfel, compania a continuat să incendieze periodic rampa de deșeuri pentru a menține depozitul funcțional și a genera venituri considerabile.
Garda de Mediu Mureș a încercat să pună capăt acestor ilegalități, avertizând compania să întărească paza și să prevină accesul persoanelor neautorizate prin impunerea unui termen limită de 60 de zile pentru rezolvarea problemelor. Însă, administratorul Schuster Ecosal SRL, Maria
Strava Andreescu, nu a luat măsuri, ceea ce a determinat Agenția de Mediu să suspende activitatea de depozitare și, ulterior, să anuleze autorizația de mediu și să ridice autorizația de mediu prin decizia 10681. Într-o verificare ulterioară, comisarul șef al Gărzii de Mediu a constatat că muntele de deșeuri depășea cu 14 metri înălțimea aprobată, ceea ce se traduce în mii de tone depozitate ilegal și zeci de milioane de lei câștigate în mod fraudulos.
“Pentru depozitul de deșeuri nepericuloase Sighișoara, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a emis autorizație integrată de mediu în anul 2018. Ulterior, acest act de reglementare a fost actualizat în 17 mai 2021. După actualizarea autorizației integrate de mediu, la scurt timp, am constatat că nu sunt respectate prevederile actului emis și, prin urmare, am emis o notificare prealabilă, practic o adresă cu măsuri și termene de realizare pentru conformare. Asta s-a întâmplat în 2 iunie 2021. Având în vedere că operatorul de instalație nu a realizat măsurile impuse, s-a trecut la suspendarea autorizației integrate. Decizia de suspendare a fost emisă în 23 august 2021. Mai departe, operatorul nerealizând măsurile, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a anulat autorizația integrată de mediu, prin decizie, în 10 septembrie 2021. Titularul, anul trecut, mai exact în 5 octombrie, a solicitat emiterea autorizației integrate pentru celula 3, în baza unui formular de solicitare și acord de amplasament care a stat la baza autorizației integrate în 2018. Bineînțeles, că pe baza unei asemenea documentații și ținând cont că celula a fost plină, nu mai aveai unde să depozitezi deșeuri, i-am returnat documentația și i-am specificat clar că o autorizație integrată de mediu pentru celula 3 nu poate fi emisă.
De asemenea, pentru celula 4, tot Schuster, a solicitat un acord de mediu, în februarie 2021. Având în vedere dimensiunea proiectului, am solicitat un raport privind impactul asupra mediului. Studiul de mediu a fost supus dezbaterii publice și, având în vedere observațiile transmise de public pe parcursul procedurii de reglementare, precum și punctele de vedere primite de la autorități, am solicitat o serie de completări, inclusiv dovada închiderii celulei 3. Până în prezent, Schuster nu a depus aceste completări. Practic, închiderea nu s-a făcut pentru celula 3, cum nu s-a făcut nici pentru celulele 1 și 2 și, ca atare, un acord de mediu pentru celula 4 nu poate fi emis. […] Nicio solicitare nu a fost depusă. Schuster Ecosal a atacat în instanță decizia de anulare a autorizației integrate de mediu și, ulterior, Curtea de Apel a respins ca nefondat recursul formulat de Schuster, astfel că decizia de anulare a autorizației integrate a fost menținută.”, susține Cristina Pui – director Agenția de Mediu Mureș.
Deși Schuster Ecosal nu ar mai avea voie să depoziteze la groapa de la Sighișoara, sancțiunile Gărzii de Mediu au fost contestate, iar activitatea continuă. Asta deși anterior inspectorii gărzii au formulat 3 sesizări penale, în ceea ce privește societatea Schuster Ecosal SRL și au aplicat amenzi de o jumătate de milion de lei pentru Schuster ECOSAL SRL. Mai mult, Parchetul din Sighișoara are în lucru opt dosare penale legate de incendierea deșeurilor, dar fără a identifica făptuitorii.
Firma Schuster este implicată și la Bălăușeri, unde funcționa o groapă de transfer a deșeurilor, dar au fost observate depozitări ilegale din județul Cluj, fără consecințe legale, chiar primarul comunei, Istvan Sagyelo, surprinzând un asemenea transport ciudat și anunțând Garda de Mediu.
Evaziunea fiscală reprezintă o problemă gravă în această industrie, cu încasări ilegale estimate la 10.000 de euro pe zi. În contextul în care cei de la Schuster aveau grijă ca muntele de gunoaie să ardă lunar, zvonurile capătă tot mai multă credibilitate. Însă, pentru ANAF, toate aceste nereguli par inexistente. Întrucât autoritățile nu par să cunoască celebra expresie „Follow the money,” presa le desenează acum clar rețeta prin care, în câțiva ani, s-a construit un imperiu de 10-15 milioane de euro în bani la negru.
Începând din 2019, deșeuri din zona Turda și Aiud au fost direcționate în mod fraudulos către stația de transfer de la Bălăușeri, în cantități de 40-50 de tone zilnic. Aceste operațiuni s-au desfășurat „la negru” deoarece, oficial, stația de transfer de la Bălăușeri ar fi trebuit să fie utilizată de Schuster pentru depozitarea deșeurilor colectate din zona Sighișoarei – Iernut, Mediaș etc. – în baza contractelor cu primăriile respective. Administratorul Schuster, Maria
Strava Andreescu, a redirecționat însă transporturile către Bălăușeri, unde deșeurile erau descărcate în schimbul unor plăți cash. Deși se eliberau bonuri de cântar, cantitățile respective erau facturate către primăriile cu care Schuster avea contracte, precum Iernut sau Mediaș, în timp ce deșeurile reale ajungeau la Sighișoara. Acum este evident de ce rampa de la Sighișoara trebuia să ardă lunar: pentru a șterge urmele deșeurilor care nu ar fi trebuit să fie acolo.
„O cunosc pe Maria Strava, de cand colabora firma privata la care eram angajat. Duceam deseurile menajere din Turda la Balauseri si Sighisoara, cele mai multe la Sighisoara. Tot timul se incendia rampa sau lua foc si duceam la Balauseri, unde normal ne dadeau niste ore la care sa ajungem si nu stiu cat era de legal sa se descarce la Balauseri. A fost cand am dus o luna si jumatate cu camioanele proprii de gunoi menajer. In acelasi tot timpul duceam si cu firme de transport care erau platite, de exemplu Bilic. Intrau mai greu acolo dar se duceau, timp de 1 an si jumatate sa doi.
Cred ca s-au facut si ilegalitati, pentru ca actele mereu se trimiteau inapoi la Turda. Tot timpul, ce duceau soferii, veneau inapoi cu ele si apoi primeau altele. Acestea era trimise prin alti soferi, in plicuri. Exista dovezi pe GPS-ul masinilor, pe foile de parcurs semnate de soferi, care nu sunt distruse.”, declară un fost șofer colaborator al Schuster Ecosal SRL.
Revenind la Bălăușeri, cărăușii de deșeuri din Turda sau Aiud primeau documentele doar după ce plăteau cash. Documentele erau întocmite pentru doar 10-20% din deșeurile depozitate la Sighișoara, dar plata se făcea pentru întreaga cantitate. Ulterior, Schuster factura către primăriile din Iernut sau Mediaș cantitățile primite de la Turda și Aiud, ca și cum ar fi fost ridicate de pe raza acestor localități, încasând atât cash, cât și de la primării. Deșeurile erau apoi incinerate pe rampa de la Sighișoara.
PRIVAL ECOLOGIC SERVIS SA era una din firmele care transporta deșeuri din Turda spre Bălăușeri. Patronul acesteia a decedat acum un an și ceva, dar, de a muri, acesta a dorit să-și pună afacerile în ordine și a dezvăluit multe aspecte, dar nu procurorilor, care au amânat audierile până a fost prea târziu. Documentele și înregistrările GPS dovedesc întreaga schemă de fraudare a bugetului de stat, dar rămâne de văzut dacă vreun procuror va investiga cazul. În ciuda liniștirii acoliților de către administratorul Schuster, Maria Strava Andreescu, datele GPS nu au fost șterse, ci doar arhivate, deci ele există. Indolența celor de la Schuster ridică întrebări, dar se speculează că ar avea relații în justiție, care le-ar permite să câștige procesele sau să tragă de timp.
Pop Doin Elena, fost partener de afaceri al Mariei Strava a declarat: “Pe Maria Strava am cunoscut-o în trecut. Am avut relații comerciale cu dânsa. M-a contactat la telefon și mi-a spus că vrea să se întâlnească cu mine deoarece dorește să mă roage ceva, pentru că e important să vorbească personal cu mine. M-a contactat de mai multe ori telefonic spunând că e important, să îi spun dânsei unde sunt, că este pe drum cu domnul Silviu, și dacă trebuie, vine la Satu Mare. Eu atunci i-am spus că sunt plecată din țară, că sunt în Ungaria. Ea a spus că nu contează, vine și acolo. Eu i-am spus că nu am ce discuta cu dânsa, atunci mi-a spus că numai așa o să-mi văd banii, dacă sunt de partea dânsei, deoarece ea are relații în Justiție, la instituțiile de stat de la Târgu Mureș.”
În decembrie anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a sancționat pe judecătorul sindic Florin Lupașcu de la Tribunalul Specializat Mureș cu retrogradarea la gradul profesional de tribunal. Sancțiunea a fost impusă pentru nerespectarea repetată a termenelor legale de soluționare a cauzelor. La începutul cercetării disciplinare, erau identificate 298 de hotărâri cu termene de redactare depășite, numărul acestora scăzând ulterior la 293, cu întârzieri de până la 835 de zile în unele cazuri.
Legat de Schuster Ecosal SRL, firma a provocat dificultăți majore pentru două companii, iar Justiția pare să ignore situația. În 25.01.2023, Tribunalul Specializat Cluj a permis accesul unei societăți, Compania de Salubritate Câmpia Turzii SA, la masa creditorilor, deși aceasta nu ar fi trebuit să fie acceptată conform legii.
Contractul invocat de Schuster Ecosal SRL nu include în mod direct Compania de Salubritate din Câmpia Turzii, ci a fost încheiat între Schuster Ecosal SRL și DandanTur Construct SRL. În acest context, Schuster Ecosal SRL a facturat aproape un milion de lei către Dandan Tur Construct pentru servicii de depozitare a deșeurilor pe o rampă care nu avea autorizație de mediu! În mod concret, între cele două companii au existat relații profesionale între 20.05.2020 și 31.08.2021, având ca obiect preluarea și depozitarea deșeurilor menajere.
Aceste relații au fost stabilite printr-un contract de prestări servicii și trei acte adiționale, semnate între 2020 și 2021. Valoarea totală a facturilor emise de Ecosal Schuster către Dandan Tur Construct a fost de 1.979.248,70 lei, dintre care 949.182,8 lei au fost emise între 28.02.2021 și 31.08.2021, perioadă în care Ecosal Schuster nu avea autorizație de mediu pentru administrarea rampei de deșeuri de la Sighișoara iar din 24.02.2021 nu mai avea autorizație. Touși, a informat Primăria Sighișoara, dar nu și partenerii, continuând să factureze servicii pentru următoarele 6 luni.
Acum Dandan Tur a făcut solicitare către Tribunalul Specializat Mureș să anuleze facturile emise de Ecosal Schuster SRL în perioada în care nu a avut autorizație de mediu, dar, cum spuneam, justiția tinde să încline vrei nu vrei balanța dreptății către cei de la Schuster din motive necunoscute și aflate, încă, la nivel de zvon.
Autoritățile au fost contactate pentru clarificări suplimentare, iar organele de urmărire penală au fost sesizate în legătură cu posibila săvârșire a unor fapte de natură penală menționate în acest articol. Vom continua să urmărim acest caz și vă vom oferi actualizări pe măsură ce vom primi informații noi.