Horea Uioreanu arestat. Încă doi oameni de afaceri arestați pentru dare de mită

020
Conform surselor, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reținut miercuri seara, pentru 24 de ore de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, asta după ce a fost audiat mai bine de șase ore. El este acuzat de 5 infracţiuni de luare de mită, dintre care 2 în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani. În acest dosar mai este reținut administratorul la SC Sinai Comimpex SRL, Pogăcean Vasile, care este cercetat pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată. A fost reținut și proprietarul Napoca Construcții, Ioan Bene.
Atât Horea Uioreanu, cât și Vasile Pogăcean și Ioan Bene au fost reţinuți şi vor fi prezentați Curţii de Apel Cluj, cu propunerea de arestare preventivă.
La ieșirea de la audieri, președintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, a declarat că a fost chemat în calitate de martor și că este vorba de o sponsorizare electorală de 5.000 de euro, ceea ce pentru el este egal cu zero.
„E o chestiune de sponsorizare care din punctul meu de vedere este foarte neclară. O chestiune de contract de sponsorizare în campania electorală. Este vorba de 5.000 de euro. Este vorba de campania electorală de acum. N-am cerut niciodată nimănui niciun ban. Era vorba despre o suspiciune legată de partid. 5.000 de euro este zero într-o campanie electorală. E zero. Nu m-a vizat pe mine. Mi-e foarte greu să vă spun. În calitate de martor m-am prezentat la DNA”, a declarat Ioan Petran.
Secretarul Consiliului Județean Cluj, Simona Gaci, a refuzat să dea declarații, asta după ce peste patru ore a fost audiată de DNA.
„Nu mă lăsaţi vă rog, nu mai am ce declaraţii să fac la ora asta. Am dat declaraţii în calitate de martor”, a spus Simona Gaci.
Singurele declarații coerente au fost făcute de noul arhitect șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță. El a spus că a fost întrebat despre obiectivele de la aeroport, despre parcarea de la aeroport.
„Am fost chemat la DNA şi m-au întrebat despre obiectivele de la aeroport, doar despre parcarea de la aeroport, documentaţia care a stat la baza autorizării. Am venit în calitate de martor. Nu mi s-au adus niciun fel de acuzaţii. Nu mi s-a comunicat ce acuzaţii li se aduc celorlalţi care au fost chemaţi la audieri. Era şi domnul Uioreanu acolo. Mi s-a comunicat că doar că trebuie să stau la dispoziţia dânşilor şi că e posibil să fiu chemat din nou şi să-mi solicite documente şi acte din biroul meu. Nu l-am văzut pe domnul Petran acolo şi nici pe domnul Bene. Ne-au citat în legătură cu proiectele de la aeroport. Este vorba de nişte documente care erau în biroul meu dar eu nu am cunoştinţă de ele, de la fostul arhitect al judeţului, Sanda Oltean”, a declarat Claudiu Salanță.

Cât despre contractul vehiculat că ar fi cel pe care procurorii DNA îl anchetează, adică emiterea autorizației pentru platforma aeroportului, APRON 4, el a declarat că la el ajung doar documentațiile tehnice de autorizare.
„La noi supraevaluarea şi achiziţiile nu ajung la departamentul nostru, ajung doar documentaţiile tehnice de autorizare. Am fost întrebat de procesul de autorizare a platformei de la aeroport. Emiterea autorizaţiei pentru platforma aeroportului s-a făcut legal. Această platformă este practic o parcare de avioane, are o denumire specifică APRON, denumire internaţională. Această platformă nu este finalizată. Autorizaţia de construire s-a emis în data de 8 mai. În 20 martie s-au depus documentele pentru această autorizaţie. Ultima solicitare a venit din partea firmei SC Napoca. Din biroul meu au ridicat studiul de fezabilitate şi autorizaţiile de la acest proiect”, a precizat arhitectul şef al Consiliului Județean Cluj.

“E o chestiune de sponsorizare care din punctul meu de vedere este foarte neclară. O chestiune de contract de sponsorizare în campania electorală. Este vorba de 5.000 de euro. Este vorba de campania electorală de acum. N-am cerut niciodată nimănui niciun ban. Era vorba despre o suspiciune legată de partid. 5.000 de euro este zero într-o campanie electorală. E zero. Nu m-a vizat pe mine. Mi-e foarte greu să vă spun. În calitate de martor m-am prezentat la DNA”, a declarat Ioan Petran.  A se vedea: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/36962-ioan-petran-seful-pnl-cluj-la-iesirea-de-la-dna-o-sponsorizare-de-5000-de-euro-in-campania-electorala-video#sthash.RnHQzXv0.dpuf
„Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu Horea Dorin a pretins de la Pogăcean Vasile remiterea unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune.

Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.

Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei.

Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile a remis cu titlu de mită lui Uioreanu Horea Dorin suma totală de 174.500 lei.

La data de 28 mai 2014, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Pogăcean Vasile și Uioreanu Horea Dorin, urmând ca aceștia să fie prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii