Sunteti aici:AncheteCum se fură banii destinați unui bloc din Mănăștur?

Cum se fură banii destinați unui bloc din Mănăștur?

Publicat in data

Este vorba de unul din marile blocuri ale municipiului Cluj-Napoca și anume blocul S4, Strada Primăverii nr. 2.

În urma expertizei tehnice făcute de inginerul David Sturza Virgil care a apelat la proiectul ce a stat la baza execuției acestui imobil și anume : Proiect  „Ansamblu de locuințe Mănăștur –Bloc S4 faza DE, executat de OJCVL CLUJ aprilie 1978” expertul a ajuns la următoarele concluzii : la începutul lucrărilor era obligatoriu să se inventarieze apartamentele pe corpuri de clădire și scări și să se semneze un act adițional numai cu acele apartamente care trebuiau îmbunătățite termic de către firma care executa lucrările, SC COMSIS SRL CLUJ.

Liviu Alexa și firma ventilatorului de INJURII, în datorii și cu bunurile sub sechestru. Episodul 1

Asociația de locatari “PRIMAVARA 98”, Cluj și SC COMSIS SERVICE SRL SERVICE Cluj Napoca în calitate de contractor principal au încheiat Contractul nr.119/9 mai 2011 privind Reabilitarea termică a imobilului clădire apartamente S+D+P+10E. Reabilitarea se referea la realizarea termosistemului la fațade și ornamente termo-hidroizolație la acoperișul tip terasă și termoizolarea subsolului. În paralel asociația de locatari a încheiat cu SC TERMORALIS SRL Cluj, în calitate de contractor secundar contractul cadru de execuție nr.1/01/2012 având ca obiect executarea de tâmplărie termopan. Astfel, SC COMSIS SERVICE SRL a demarat lucrările în august 2011, efectuând lucrările de termosistem la fațade și ornamente, iar SC TERMORALIS SRL CLUJ lucrările de executare termopane.

Procesele verbale de recepție sunt încheiate în condiții neprocedurale, nu au atașat situații de lucrări în detaliu cu privire la lucrările executate pe corp de clădire, scară și apartamente cu semnătură în afara comisiei de recepție și a beneficiarului apartamentului pentru că lucrarea este terminată, finisată și corespunde cerințelor. Din investiție rezultă că SC  TRANSS TEN SRL,   tot contractor secundar care a început lucrările de executare a ferestrelor și închiderilor la balcoane din tâmplărie PVC cu geamuri termopan a intrat în insolvență. În continuare lucrările au fost continuate de către SC TERMORALIS SRL CLUJ. Nu s-a prezentat un act de predare- primire a lucrărilor executate la acea dată. De precizat faptul că atât firma SC TERMORALIS SRL cât și firma SC TRANSS TEN SRL au avut același administrator.

Urmare a acestor cauze multiple de nerespectare a procedurilor de contractare, executare, urmărire, recepționare provizorie și finală și nu în ultimul rând a lipsei de evidențe exacte cu privire la reabilitarea termică, toate acestea au dus pe parcurs la apariția situației conflictuale între părțile contractante. Cu privire la Proiect “Reabilitarea termică” executat de SC IDEALPROIECT A&E SRL, cod proiect IDP 1166, martie 2011 expertul precizează că acest proiect nu corespunde realității, din mai multe puncte de vedere și anume: – al planurilor pe nivele (ex: Altă dispunere a poziției scărilor, lifturilor, poziției apartamentelor etc.) – al dimensiunilor : în plan, secțiuni; Expertul presupune că SC IDEALPROIECT SRL a refolosit și adaptat un proiect de la un alt imobil aparent asemănător, rezultând că și calculele suprafețelor reabilitării imobilului s-au făcut complet eronat, așa a fost pus în situație expertul să apeleze la proiectul ansamblu de locuințe Mănăștur.

Cantitatea suprafețelor termosistemului s-a evoluat astfel: s-a calculat suprafața totală a pereților exteriori, suprafețele acoperite la balcoane, inclusiv polistirenul de la șpaleți și suplimentul de la parapeții aferenți ferestrelor cu ornamente, în continuare acoperirea suprafețelor aticelor, total din care s-a scăzut golurile aferente ferestrelor, închiderilor de la balcoane și ușilor de la intrare și finalmente termosistemul din holurile de intrare (evidențiat separat).

Din tabelele cu concluziile finale centralizate rezultă faptul că există o diferență între valorile contractate și ulterior pretinse spre decontare și situațiile constatate de expert  după investigație.

Cantitățile de lucrări exterioare, necesare la imobil (CORP 1 + CORP 2) sunt de 8538 mp. Cu toate deficiențele pe care le constată pe teren  expertul susține că a fost executată o suprafață de 6548 mp. Au mai rămas de executat lucrări la 3 scări (scara 2, 3, 4) însumând o suprafață de 1990 mp. În data de 22.05.2012 și 13.07.2012 s-au recepționat lucrări la termosistem de 11210 mp. Dacă facem un calcul simplu a suprafeței reale e exteriorului corpului de 8538 mp și decontarea mai sus amintită de 11210 mp rezultă o diferență de 2672 mp. pe care firma chiar dacă ar fi terminat de anvelopat tot blocul ar fi încasat o sumă mai mare decât cea reală cu 2672 mp. Dacă mai adăugăm suprafața necesară de anvelopat de 1990 mp ajungem la incredibila suprafață că acest bloc este în acte mai mare la suprafață decât cea reală cu 4662 mp. Deci expertul a concluzionat real folosirea altui proiect de la un alt bloc asemănător de către firma SC IDEALPROIECT A&E SRL.

Mai precizăm faptul că în 07.06.2011 și în 02.07.2011 s-au semnat acte adiționale înaintea începerii lucrărilor și anume în 01.02.2012: contract cadru de execuție între Asociația de locatari PRIMĂVARA 98 și SC TERMORALIS SRL. Există elemente care ne duc la concluzia formării acestui grup infracțional. Fostul președinte al Asociației proprietarilor acestui bloc, Fărcaș Virgil și administratorul blocului Maxim Vasile au solicitat un împrumut de 10.000 euro în data de 30.03.2012 de la un proprietar al blocului Bojiță Ioan, folosindu-se de funcțiile pe care le-au avut, specificând în contractul de împrumut penalizări de 100 euro pe lună. Această sumă de bani a circulat la negru între cele două persoane, fără să înregistreze suma de bani în contabilitatea Asociației blocului S4, iar acest administrator Maxim Vasile pretinde că această sumă plus dobânda lunară să o plătească proprietarii acestui bloc.

Raportul Comisiei de Cenzori de verificare a evidenței financiar-contabile pe anul 2011 scoate în evidență alte abuzuri ale lui Fărcaș Virgil și Maxim Vasile: Acordarea de împrumuturi din CEC ale mai multor sume de bani din contul asociației, fără a avea un contract, factură, acordul comitentului, încât – în data de 22.09.2011 suma de 40.000 lei ca reprezentând după cum rezultă din ordinul de plată nr.2 “CV Contractului de împrumut nr.2”. – în data de 30.09.2011 suma de 12.000 lei ca reprezentând un ordin de împrumut conform “Contractului de împrumut nr.2/22.09.2011”.

Comisia de Cenzori afirmă că acest contract de împrumut nu există deși a fost încheiat în mod ilegal. În toate adunările generale care s-au desfășurat din primăvara anului 2011, acești doi reprezentanți ai blocului au adus pe un domn pe nume Andrușca care susținea că este reprezentantul guvernului și care a adus firma de proiectare pentru termosistem. Cele relatate au la bază expertize, documente clare și acte.

Arătând abuzurile celor două persoane care se jucau cu bani la negru, neînregistrați în contabilitatea blocului, curajul și tupeul pe care l-au avut pentru a scoate acești bani cu dobândă guvernamentală. Confirmarea suprafeței exterioare a blocului care este cu aproape 50% mai mare decât cea reală ne duce la concluzia formării unui grup care din păcate nu a fost un grup constituit pentru binele locatarilor din blocul S4 de pe strada Primăverii ci un grup infracțional. Actualul președinte al blocului, deși a luat la cunoștință  de toate aceste acte false folosite pentru ridicarea banilor de la CEC nu a sesizat nici un organ competent. A apelat la CEC Bank pentru alte credite bancare. Deși în contractul de anvelopare cu firma SC COMSIS SRL- mp este de 76 lei pe parcursul executării lucrări s-a ridicat la 15-200 lei, iar acum nu mai știe nimeni cât costă!

INTRA IN DISCUTIE

4 COMENTARII

 1. Suntem în al 11 an de când sau început lucrările de termoizolare a blocului și nu au fost finalizate nici pana n prezent.
  Iarna bate la ușă în curand uni locatari au inceput sa și facă lucrarea pe cont propriu

 2. Au trecut 10 ani de la începerea operațiunii de izolare a blocului dar lucrarile au rămas înmărmurițte fără a se mișcă nimic,autoritățile sunt neinteresate cu toate ca legea prevede ca o lucrare începută sa fie și finalizata

 3. pe portalul INSTANTE DE JUDECATA Asociatia de proprietari primavara 98 referitor termoizolare imobil are deschise

  urmatoarele procese

  19754/211/2014 Tribunalul cluj reclamant sc comsis service srl reclamant termen 13 012015

  8926/211/2014 Judecatoria cluj

  805/1285/2014 Tribunal comercial

 4. Buna ziua!

  Sunt proprietar in blocul mai sus mentionat, observ ca sunteti bine informat. As vrea sa stiu daca aveti informatii cu privire la plangerile penale facute in numele asociatiei catre dl Farcas Virgil, SC Comsis, SC Termoralis si alte persoane implicate.
  De asemenea, daca imi puteti spune cine este acest „expert” mentionat in articol. Am auzit si eu aceste informatii, dar nu am acte legale care sa aduca dovezi clare cu privire la suprafetele exterioare ale blocului. Despre pret /mp nu comentez nimic pt ca fac parte din cele 3 scari neizolate si am achitat un avans pe care il voi recupera.
  Si daca ne-am obisnuit ca se minte poporul cu televizorul, sa vedeti cum este mintit fiecare proprietar din acest bloc de catre o singura persoana capabila sa raspunda la o singura intrebare cu 20 de raspunsuri diferite de la o ora la alta si de la o zi la alta, chiar si aceluiasi proprietar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt...

Evenimente și Concerte tematice la care poți participa în Cluj-Napoca înainte de Crăciun

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar agenda publică este plină de...

VIDEO: Realizări de succes și planuri ambițioase pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Jucu

Jucu devine o comună care poartă tot mai vizibil amprenta modernității prin investițiile deja...

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

Alte articole

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt...

Evenimente și Concerte tematice la care poți participa în Cluj-Napoca înainte de Crăciun

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar agenda publică este plină de...

VIDEO: Realizări de succes și planuri ambițioase pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Jucu

Jucu devine o comună care poartă tot mai vizibil amprenta modernității prin investițiile deja...