Sunteti aici:AncheteCâmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Publicat in data

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice un bloc pe un teren care nu-i aparține și fără să solicite autorizație de construcție. Am încercat să aflăm ce se află în spatele acestei clădiri ridicate ilegal, unde se lucrează tihnit, fără griji de amenzi sau alte sancțiuni pentru cei mulți. Pe firul anchetei am ajuns până la primarul orașului, care știe situația și promite că va acționa. În favoarea celor care au ridicat ilegal un bloc.

Citeste si: Dosarul Liviu Alexa

Încrengătura familiei Hetea

prima campia turzii si omul de afaceri H
Primarul Dorin Lojigan și omul de afaceri Gabriel Hetea

Pe strada George Coșbuc a crescut într-un an cel mai mare bloc de locuințe de după 90, așa cum a sesizat consilierul local Mihai Șandru. Nu există autorizație de construcție sau vreun panou, dar am aflat cine sunt beneficiarii: două firme ale familiei Hetea, una dintre cele mai bogate din zonă. Hasim Construct SRL îi aparține lui Simion Hetea, iar H&Y Terasamente SRL e 100% a Ioanei Hetea. Membrii din familia lui Iulian Hetea, cel care a fost premiat de primarul Dorin Lojigan, edil de ceva vreme la Câmpia Turzii.

Poliția Locală: nu avem departament de disciplină în construcții

blocul lui Hetea

Dacă a de gând să construiești orice, ai nevoie de autorizație, iar la oraș te verifică Poliția Locală de cum ai ridicat hârlețul să-l bagi în pământ. În cazul de față, familia Hetea n-a fost deranjată de vreun polițist local, așa că l-am contactat pe șeful acestei direcții din subordinea Primăriei Câmpia Turzii.  Cosmin Rotar ne-a declarat că din păcate nu are niciun om în departamentul de disciplina în construcții, chiar dacă a organizat șase concursuri. Postul nu s-a ocupat, așa că oricine poate construi ce dorește ilegal. Oricine are relații bune cu administrația locală, pentru că alți cetățeni au fost amendați când au încercat să ocolească legea.

Amnezia șefului Comisiei de Urbanism

Cine totuși poate stopa o construcție ilegală? Așa am ajuns la primărie, unde l-am chestionat pe Mihai Pătruțiu, care este președinele comisiei de urbanism din cadrul muncipalității. Cu morga specifică profesionistului, acesta ne-a spus că știe despre ce este vorba, dar nu a intrat în detalii, pentru că s-a dovedit că are ușoare semne de amnezie când vine vorba despre atribuțiile sale.

Astfel, mister Pătruțiu consideră că nu este în competența sa să cunoască astfel de detalii referitoare la modul în care funcționează o autorizație sau un aviz, deși teoretic lucrurile sunt diferite. Conform art. 37 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, șeful comisiei are atribuții în acest sens, întărite și de HCL nr. 93 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare  al Consiliului Local al municipiului Câmpia Turzii.

Ce zic Lulu Hetea și constructorul

Pentru că sursele noastre spuneau inițial că-n spate se află milionarul Iulian Hetea, poreclit Lulu, i-am solicitat câteva lămuriri, că poate ne dă rețeta unei construcții ilegale și fără bătăi de cap. „Da’ de unde știți că este fără autorizație?”, a fost reacția sa la întrebare în loc să răspundă. Apoi a justificat că nu știe detalii, pentru că este doar un reprezentant, așa că ne-a trântit elegant telefonul în nas. Am insistat și a mărturisit că nu el este beneficiarul, ci un anume Ionuț, dar e plecat din țară. Evident, omul este imposibil de contactat.

Blocul ilegal din Campia Turzii

Atunci, am ajuns la acționarul firmei care ridică blocul: Nello Construct SRL. Acesta a spus că habar n-are despre situația ilegală și ne-a închis telefonul.

Viceprimarul: îl amendăm! Primarul: nu chiar acum

Viceprimarul Sabin Gheneș ne-a asigurat că s-au făcut diverse notificări către proprietarul construcțiilor, iar acum este în curs de redactare un proces verbal de contravenție. Și operațiile pe creier durează mai puțin și-s mai complicate ca o amendă ce trebuia dată de anul trecut, plus stoparea construcțiilor.

Primarul Dorin Lojigan a fost contactat pentru a lămuri definitiv situația, dar de către doi jurnaliști de la Cluj Manifest. În prima declarație, edilul a afirmat: situația juridică a terenului nu este clară, terenul fiind dat în folosință, iar PUZ nu a fost încă definit corespunzător.

Tot în prima discuție, liberalul din fruntea primăriei a recunoscut că știe foarte bine cazul, dar nu se grăbește să dea sancțiunea: „Îl vom amenda când considerăm, pentru că suntem încă în termen”.

Lămuririle finale: hai, domnule, că rezolvăm!

În al doilea dialog, primarul Lojigan ne-a luat tare: Am spus tot colegei dumneavoastră și nu mai am ce adăuga! L-am redresat puțin spre un dialog constructiv, iar de aici au început să curgă lămuririle.

„E drept că domnul Hetea nu are autorizație, iar acum este primul caz din istoria mea ca primar când se întâmpla așa ceva. Situația terenului a fost lămurită: îi aparține primăriei. Înainte de 90, acolo a fost ceva ce aparținea unei cooperative, iar familia Hetea a primit drept de folosință. Recent, a solicitat să-l cumpere de la noi și va primi autorizația, după ce-l va achita și PUZ va fi gata (e în dezbatere publică). Oricum, am stopat lucrările acolo, iar dacă-i prindem pe muncitori aplicăm amenzi”, ne-a declarat Lojigan, care crede că astfel a rezolvat vazul. O situație pentru care cetățenii obișnuiți ar fi fost trași la răspundere, iar procesele ar fi fost călare pe ei până ar fi rămas fără construcție și bani de pâine. După discuția cu edilul, am verificat dacă se mai lucrează la bloc. Muncitorii erau la post. Nu are are cine să-i amendeze.

Sfârșitul nu-i aici

Având în vedere relația dintre edil și o familie bogată, nu suntem siguri că dinastia Hetea va fi amendată (ceva bacșiș care pornește de la 1000 de lei și ajunge la maximum 100.000). Există însă o altă problemă legată de blocul ilegal: autoritățile de mediu și Apele Române. În apropierea construcției trece pârâul Racoșa, care este afectat de lucrările ce se fac de Nello Construct pentru cele două firme beneficiare. Așadar, vom reveni cu punctele de vedere ale instituțiilor care au atribuții în domeniu.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...