Acasă Administrativ USR Cluj caută soluții pentru a preveni inundațiile temporare

USR Cluj caută soluții pentru a preveni inundațiile temporare

ploaie inundatii

Numărul străzilor din Cluj ce se inundă după fiecare ploaie torențială este în creștere de la an la an.

USR Cluj consideră că înlocuirea întregului sistem de canalizare nu este o opțiune și nici supradimensionarea acestuia pentru cât de rar se întâmplă, dar trebuie acționat din timp pentru a preîntâmpina extinderea ei și evitarea unor noi pagube.

La ultimele ploi, strada Mihai Eminescu, deși se află chiar lângă Canalul Morii și ar fi trebuit să aibă un acces ușor către o cale de evacuare, nivelul apei a crescut repede. În alte zone inundațiile sunt normale la fiecare ploaie, cum se întâmplă pe strada Alexandru Borza unde nivelul apei a depășit 30 de cm sau pe strada Observatorului. Tot mai multe zone se blochează la fiecare ploaie și trebuie să acționăm din timp pentru a controla efectele acestor fenomene.

Măsurile care trebuie implementate trebuie să limiteze acumularea apei, cum ar fi impunerea unor tipuri de garduri care să permită scurgerea apei sau instalarea unor rigole suplimentare, dar și colectarea apei și direcționarea prin lucrări minimale spre zone unde nu poate produce pagube.

În unele zone, cum e cea din zona intersecției Republicii cu Observatorului, soluția poate fi chiar și instalarea unor dale permeabile în zonele de parcări, pentru a permite apei să se infiltreze mai repede în sol.

Nu toată apa trebuie direcționată în canalizare, iar acolo unde este posibil trebuie create condițiile favorabile pentru absorbția ei în sol prin creșterea suprafețelor permeabile și plantarea vegetației adecvate. Totodată, trebuie să avem o hartă a zonelor vulnerabile la precipitații pentru a-i ajuta pe cetățeni să-și protejeze bunurile.

Străzile afectate în acest an sunt doar un punct de început pentru un asemenea plan.

 1. Str. Mihai Eminescu
 2. Str. Memorandumului
 3. Str. Observatorului, în dreptul intersecției cu str. Republicii
 4. Pasajul de sub podul de pe str. Aurel Vlaicu
 5. Str. Fabricii, pasajul de sub calea ferată și str. Câmpul Pâinii
 6. Bd. Muncii, intersecția cu strada Voroneț
 7. Str. Alexandru Borza,
 8. Str. Neagră
 9. Str. Victor Babeș
 10. Str. Clinicilor
 11. Str. Eugen Lovinescu la intersecția cu str. Câmpului
 12. Str. Dâmboviței din Mărăști

Citește și:

Ce soluții are Boc pentru străzile care se inundă la fiecare ploaie torențială?

Exit mobile version