tren metropolitan

Tren metropolitan de la Gilău la Bonțida

Primăria Cluj-Napoca va demara realizarea studiilor de fezabilitate și prefezabilitate în vederea realizării unui tren metropolitan de la Gilău la Bonțida. Acest proiect are șanse mari să poată fi finanțat din fonduri europene.

Primarul Emil Boc a precizat că proiectului viitorului tren metropolitan va fi corelat cu metroul.

”A fost aprobat acordul de asociere cu șapte comune limitrofe pentru realizarea studiior de fezabilitate pentru trenul metropolitan de la Gilău la Apahida. Viitorul se pregătește acum. Dacă nu ne preopcupă în fiecare zi soarte viitorului Clujului vom ajunge să fim in imposibilitatea de a mai continua dezvoltarea si asigurarea unei mobilități urbane în Cluj-Napoca. Am preluat de la Guvern realizarea documentației pentru centura metropolitană. Credem că se impune și realizarea unui alt proiect de dezvolatre și mobilitate, tren metropolitan și metrou. În interiorul municipiului Cluj-Napoca vom avea metrou și în exterior vom avea tren la suprafață. Studiul ne va da configurația traseului. Vom utiliza culoarul de cale ferată existent. Acesta va fi modernizat, se vor realiza statii noi, legătura cu transportul în comun. În acest fel se va realiza dezvoltarea intregului culoar de nord”, a declarat Boc.

Potrivit primarului Emil Boc, se pot accesa fonduri europene în actualul exercițiu financiar pentru tren metropolitan. Pentru metro, se vor accesa fonduri europene în exercițiul financiar viitor.

”Din analizele preliminare purtate sunt șanse mari ca aceste cheltuilei inclusiv studiile și achiziționarea de material rulant pentru tren plus alte cheltuieli să fie realizate din fonduri europene. Vom putea să scoatem la lictație sutdiul de fezabilitate și prefezabiliatte pentru trenul metropolitan, inclusiv în actualul exercițiu financiar. Apoi în exercițiul financiar viitor putem aplica pentru metrou”, potrivit lui Boc.

Citește și: