Tișe: Slugoi politici puși să blocheze proiecte.Stare de urgență la Pata Rât, abia după șase luni

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis într-un final instituirea stării de urgență la Pata Rât, la șase luni de la solicitarea formulată de Consiliul județean. Pentru prefectul Cherecheș și pentru membri Comitetului au fost mai importante disputele politice decât rezolvarea unei situații care afectează întreg județul.

Mă bucur că după șase luni de întârziere, Comitetul pentru Situații de Urgență a acceptat ceea ce noi am propus încă de atunci, și anume starea de urgență. Din păcate, există la conducerea acestor instituții persoane care nu au ce să caute acolo. Acești slugoi politici, au fost puși la comandă politică, cu scopul de a bloca aceste proiecte cât pot de mult. Problema de la Pata Rât nu este problema lui Alin Tișe și a Consiliului județean. Noi am avut sarcină să închidem rampa. Această apariție a levigatului a fost un eveniment neprevăzut care s-a datorat mișcărilor de gunoi, iar Consiliul județea în acel moment, deși nu avea competența în mod direct de a înlătura levigatul, în virtutea faptului că trebuia să închida rampa de la Pata Rât, și-a asumat acest rol de a solicita această situație de urgență. Din păcate acum șase luni au respins solicitarea noastră, de atunci cantitatea de apă s-a mărit consistent, iar azi ei au confirmat ceea ce noi am spus de șase luni. De ce nu au acceptat atunci acea situație de urgență? Pentru că într-o lună nu am mai fi avut acel lac, nu ne-am mai fi făcut de râs și lucrurile ar fi intrat în normalitate”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Tișe anunță că va face plângere penală împotriva directorului Gărzii de Mediu, cel care a amendat Consiliul județean pentru situația de la Pata Rât.

Garda de Mediu în mod abuziv prin conducătorul ei care este o personă incompetentă, numită politic odată cu venirea ministrului acum câteva luni, va răspunde inclusiv penal pentru că noi îi vom face plângere penală și îi vom cere toate sumele din bugetul personal. Nu este normal să aplici sancțiuni Consiliului județean, iar Consiliul județean din banii tuturor clujenilor să plătească amenzile date de un incompetent. Un incompetent care nu a înțeles că nu este de vină Consiliul județean pentru apariția lacului, a fost o cauză neprevăzută, care nu a înțeles că din cauza acumulărilor de apă s-a adunat acea cantitate mare, nu a înțeles că noi trebuie să parcurgem soluția unui expert care din păcate nu o aveam atunci, dar o avem acum, dar care se justifica prin urgența pe care noi am tot enunțat-o”, potrivit lui Tișe

După instituirea stării de urgență Consiliul județean va lua măsurile necesare pentru debrasarea lacului, iar rampa ar urma să fie închisă până la sfârșitul acestui an.

Au ajuns la cuvintele noastre și îmi pare rău că de abia după șase luni au confirmat ceea ce eu spuneam de atunci. La acel moment toată lumea mă lua în derâdere că nu avem soluii, de ce cerem starea de urgență că suntem niște incompetenți. Iată că sunt alții mai incompetenți. Vom lua măsuri de urgență, vom merge pe procedură de urgență pentru debarasarea lacului, vom începe procedurile stabilite de expert pentru a relua lucrările la închiderea rampei, vom continua lucrările pe care le avem la stația de osmoză pentru a da drumul și acesteia și sper ca în acest an să închidem rampa de la Pata Rât și să dăm în funcțiune și această stație de osmoză”, a declarat Tișe.

Mai mult, levigatul curge în pârâul Zăpodie de zeci de ani și nimeni nu a luat nicio măsură. Nici măcar acum când toată lumea știe că pârâul Zăpodie este poluat nimeni nu ia nicio măsură pentru depoluarea acestuia.

Sper ca acești directori de deconcentrate să înțeleagă că atunci când este o problemă a județului nu este o problemă a unei instituții. Gunoiul de la Pata Rât este acumulat acolo din 1975-76. Noi am fost puși în situația de a închide această rampa, deși ea provenea de la primărie și de la alte instituții. În momentul când accepți timp de 50 de ani să fie poluat râul Zăpodie și dintr-o dată când apare lacul îți dai seama că e poluat și nu mai ești de acord să curgă levigatul în râul Zăpodie întreb ce au făcut aceste instituții atâția ani? De ce nu au oprit curgerea de levigat și să depolueze râul Zăpodie până când rampa nu a ajuns la Consiliul județean? Cu alte cuvinte, ei au acceptat să curgă levigatul în Pârâul Zăpodie, acum când s-a adunat apa au intrat în panică pentru că și-au dat seama că au acceptat în mod tacit acest lucru, nu și-au asumat și atunci a fost mai bine să se opună și să spună că este de vină Consiliul județean. În momentul de față noi trebuie să depoluăm lacul, după care apa curată o vărsăm în râul Zăpodie care este poluat. Din nou poluăm apa care iese din stația de osmoză. De ce Apele Române nu intră să depolueze pârâul Zăpodie? Ei spun că trebuie să punem în pârâul Zăpodie apă curată, dar pârâul este poluat, de ce nu îl depoluează? acest lucru demonstrează că în nebunia lor de a sabota politic un județ au ajuns să ia decizii arbitrare, care demonstrează că sunt slugoi icompetenți ai PSD-ului”, a concluzionat Alin Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare