Acasă Administrativ Taxele de școlarizare ale UBB nu vor scădea. Acestea ar fi putut...

Taxele de școlarizare ale UBB nu vor scădea. Acestea ar fi putut crește, dar conducerea universității a anulat propunerea

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat universităților scăderea taxelor de școlarizare în contextul în care studenții nu vor beneficia de facilitățile fizice pe care le oferă universitățile. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a răspuns prin a spune că taxa nu va scădea și că, mai mult, a existat o propunere prin care aceasta ar fi trebuit să se mărească, scrie Gazeta De Cluj.

„Trebuie spus și înțeles clar că UBB a păstrat de ani de zile la un minimum tolerabil taxele de studiu, acestea situându-se, în medie, la 50% din alocația bugetară per student! Altfel spus, un student cu taxă plătește maximum 50% din cât ar fi necesar, conform alocației bugetare, pentru un student aflat la buget”, a declarat Daniel David, conform publicației amintite.

„Conducerile universităților ar trebui să prezinte studenților care conform deciziilor luate în ultimele zile vor învăța cel puțin o parte din semestrul I într-o formulă exclusiv online, măsurile propuse pentru creșterea numărului și calității resurselor oferite în comparație cu experiența semestrului al II-lea din anul universitar 2019-2020. O certitudine este legată de scăderea unor componente de cost și diminuarea accesului la servicii care erau disponibile anterior, aspecte care în lipsa unor alternative ample, efective și utile pentru studenți ar trebui să ducă la scăderea taxei de studiu. Deși nu este o surpriză că majoritatea cheltuielilor țin de componenta cheltuielilor salariale, o scădere a taxei demonstrează aplicarea unui principiu și conștientizarea situației studenților”, a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Care sunt cheltuielile Universității Babeș-Bolyai, după cum le descrie retorul Daniel David.

  • 66% din sumă pe cheltuieli de personal;
  • 13% pe cheltuieli materiale;
  • 16% pe fondul de burse (ex. de excelență/performanță științifică/sociale);
  • 5% pe cheltuieli de capital.

Reamintim că 60% dintre studenții de la nivel licență și 32% dintre cei de la master sunt la taxă.

Articolul complet pe Gazeta de Cluj.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version