Tarcea – Nu putem să stăm după București să aloce bani după bunul plac

Sătui să mai accepte lipsa de viziune și de implicare a Guvernului de la București în ceea ce privește fondurile europene, patru județe din Transilvania vor să ia măsuri.

Cluj, Bihor, Timiș și Arad au semnat un parteneriat, institulat Patrulaterala Vestului. Scopul acestei alianțe este atragerea de fonduri europene pentru proiecte majore de infrastructură.

Nu discutăm de o regionalizare, mai ales acum în Anul Centenarului, dar categoric trebuie să ne mișcăm și să ne mobilizăm. Nu mai putem să stăm după București să aloce bani după bunul plac și să încurce mai tare lucrurile. Măcar să ne lase în pace. Nu este o aliere juridică. Ca să putem obține bani de la Bruxelles e nevoie să fie o regiune puternică. Trebuie să facem pași importanți pentru a lua bani direct de la Bruxelles. Să nu mai treacem prin filtrul de la București. Acest lucru ni-l dorim, să putem acces fonduri europene pentru exercițiul 2021-2027. După 2027 este foarte posibil să nu mai existe bani pentru infrastructură și pentru transport. Regiunea trebuie să participe, să fie un proiect comun pentru construcția de trenuri de mare vireză, autostrăzi pentru a fi județene interconectate. Dacă discutăm de de autostrada Cluj-Borș, sau alte drumuri alternative care să ducă la Timișoara pe calea ferată sau șosea, asta trebuie să facem” a declarat Tarcea.

România are nevoie de mai mulți poli de creștere, nu doar Cluj și București

”România trebuie să aibă mai mulți poli de creștere, nu se poate să fie doar doi, București și Cluj-Napoca. Pentru a fi o țară puternică avem nevoie de cel puțin 4-5 poli de creștere. Categoric Timișoara poate să fie un pol de creștere, Iașiul, Constanța, Craiova. Este foarte important pentru noi să avem mai mulți poli de creștere. În acest fel să nu mai fie așa mare discrepanța între regiunile țării. Și celelalte județe din țară, din Moldova sau Oltenia pot să facă la fel. Dacă statul român nu este capabil să facă acest lucru, atunci regiunile trebuie să se intereseze de soarta lor. Fiecare om din administrația publică locală trebuie să se intereseze de regiunea lui”, a explicat Tarcea.

Cum a luat ființă Patrulaterala Vestului?

”Am avut întâlniri cu ceilalți primari din Oradea, Arad și Timișoara din dorința de a atrage cât mai mulți bani europeni. Timp de doi ani nu am reușit să luăm 4 milioane de euro de la București să demarăm studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană. Aceasta trebuie plătită din banii clujenilor. Suntem primul oraș din România care face din bani locali asemenea investiții. Singurul județ cu peste 800.000 de locuitori este Suceava. Suceava ar putea obține bani direct de la Bruxelles. Niciun alt județ nu are peste 800.000 de oameni. Sunt anumite structuri și în funcție de cum reușești să te aliezi poți să atragi fonduri europene pe diverse axe”, potrivit viceprimarului Tarcea.

Citește și:

Cu o vizită de la Bruxelles se face centura metropolitană a Clujului

Latest articles

Related articles