Sunt cuprinse proiectele Clujului în bugetul național al anului 2017?

Parlamentarii PNL Cluj au acuzat faptul că principalele proiecte de infrastructură ale județului Cluj au fost date la o parte, iar finanțarea lor nu a fost cuprinsă în proiectul de buget aferent anului 2017.

”Parlamentarii PNL Cluj au depus o serie de amendamente la Legea Bugetului, la capitolul infrastructură, amendamente care se referă la finanțarea lucrărilor pentru Centura Metropolitană a Municipiului Cluj-Napoca, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsonul Cluj Vest-Mihăiești (24 km), Suplacu de Barcău-Borș (64,5 km) și Mihăiești-Suplacu de Barcău (76 km). Din păcate, parlamentarii PSD au dat dovadă de autism și nu au susținut aceste proiecte, drept urmare, toate amendamentele au fost respinse”, au declarat parlamentarii PNL

Care este adevărul?

Potrivit proiectului de buget, cea mai mare sumă de bani este alocată tronsonului de Autostradă Sebes-Turda, 950 milioane de lei, Urmează Autostrada Transilvania (Braşov-Borş), cu o alocare de 903 milioane de lei anul acesta. Potrivit informațiilor furnizate de CNAIR vor fi continuate lucrările la tronsoanele de autostradă aflate în execuție. În ceea ce privește Spitalul Regional, Guvernul menționează ca obiectiv principal „Construcția de spitale regionale și dotarea fiecărui spital județean cu un Computer-Tomograf”.

Potrivit deputatului și președintelui PSD Cluj, Horia Nasra, Clujul primește mai mulți bani de la bugetul de stat decât în timpul guvernării Boc sau a Guvernului Cioloș.

„Am sprijinit proiectele Clujului, chiar și amendamentele opoziției. Clujul beneficiază de alocări bugetare cum nu a mai beneficiat nici în timpul guvernării Boc şi nici în vreo altă guvernare de dreapta”, a spus Horia Nasra.

Proiectele finanțate din bugetul național în 2017

Finalizarea a 28,7 km din secțiunea de autostradă Sebeș-Turda

Continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania

Electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca — Episcopia Bihor

Centura Bd. Muncii – Apahida – 245.000 lei

Reabilitare DN 1C Dej – Baia Mare – 8.925.000 lei

Centura Vâlcele – Apahida – 7.840.000 lei

Clădirea nouă a Institutului Oncologic – 29.096.000 lei

Sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – 14.256.000 lei

Sediul Inspectoratului Şcolar Municipal – 2.000.000 lei

Corpul nou de clădire de la Biblioteca Centrală Universitară – 1.500.000 lei

Extinderea sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice – 850.000 lei

Pentru transportul intermodal, autoritățile de resort propun realizarea de centre intermodale prin accesarea unor proiecte cu finanțare europeană (locații prioritare: București, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Bacău).

Finanțarea Campionatului European de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca (6,5 mil. lei)

Finanțarea Campionatului European de Baschet de la Cluj-Napoca (5,5 mil. lei)

Proiectul de buget pentru 2017 a fost fundamentat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,20 mld. de lei, o creștere economică de 5,2%, în condițiile ratei inflației de 1,4%, a unui câștig mediu salarial net de 2.274 lei și un curs mediu al euro de 4,46 lei.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezintă 31,2% din PIB, fiind estimate la 254,717 mld. de lei.

 Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 mld. de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB.

Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Datoria guvernamentală, calculată conform metodologiei UE, este estimată la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii