Tișe – Guvernul nu vrea să facă Spitalul Regional pentru că nu are bani

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, nu renunță la Spitalul regional de Urgență. Acesta susține că dacă CJ Cluj ar deveni eligibil să se ocupe de acest proiect, spitalul ar fi realizat mult mai repede. În acest moment, potrivit lui Alin Tișe, motivul pentru care se întârzie depunerea finanțării în vederea realizării spitalelor regionale este că Guvernul nu are bani pentru cofinanțare.

”Fiecare zi de întârziere la Spitalul Regional de Urgență înseamnă vieți pierdute. Singurul responsabil este Guvernul. Guvernul nu dorește să finanțeze acest proiect pe finanțarea 2016-2020. Am sesizat și Comisia europeană. Am solicitat să fie analizat ghidul de finanțare. Corina Crețu a afirmat că este o problemă locală, a țării respective. Dacă CJ Cluj ar deveni eligibil, noi am putea depune acest proiect. Noi ar trebui să asigurăm o cofinanțare de 2%, 30% guvern și 70% finanțare europeană. Guvernul nu dorește să realizeze acest spital pentru că ar trebui să cofinanțeze. În mod cert nu au bani pentru cofinanțare și atunci încearcă să amâne acest proiect printr-o fazare” a declarat Tișe.

Suma de 400 de milioane de euro pentru Spitalul regional, la care a ajuns Guvernul, este exorbitantă și este departe de realitate.

”La suma uriașă la care au ajuns prin studiile de fezabilitate,  400 milioane de euro pentru fiecare spital, Guvernul ar trebui să asigure cofinanțarea și sunt sume imposibil de acoperit. Noi credem că până în 250 de milioane de euro se poate realiza un spital, cu tot cu dotare. Nu știu cum au ajuns la aceste sume exagerate. Argumentele Guvernului sunt strict electorale. Nu se dorește construirea Spitalului Regional de către Cj Cluj.  Dacă tu ca și Ministru al Sănătății din Ardeal accepți o fazare pentru că nu mai sunt bani, accepți ce spune partidul, ar trebui să pleci. Doamna ministru ar trebui să se gândească dacă nu e mai bine așa. Putem să ne gândim la o entitate regională, dacă nu doresc să dea acest proiect Clujului. Noi suntem dispuși să facem acest spital împreună cu celelalte spitale din județ”, potrivit lui Alin Tișe.

De asemenea, Tișe nu exclude posibilitatea să revoce Hotârârea prin care a donat terenul Ministerului, în situația în care construcția pentru Spitalul regional se amână.

”Analizăm posibilitatea, în cazul în care Guvernul amână până după 2023, de a revoca Hotărârea de Consiliul județean prin care am dat terenul. Noi am oferit terenul cu titlu gratuit pentru a se realiza spitalul și a se depune finanțarea, fără fazare și fără amânare pentru 2023. CJ Cluj are dreptul să revoce hotărîrea, dacă terenul nu este folosit in termenul stabilit. Este un proiect sustenabil și îl putem suporta din bugetul Consiliului județean. Guvernul trebuie să înțeleagă că dincolo de culoarea politică important este să se facă. Autoritățile publice și-ar lua toată responsabilitatea. Cum să faci un parteneriat public privat pentru o investiție de 400 de milioane de euro. Trebuie garantat împrumutul, că un privat nu vine cu bani de acasă. Tot statul trebuie să asigure garanția”, afirmă Alin Tișe.

În Cluj-Napoca, 60% dintre pacienții spitalele sunt din alte județe, acesta fiind un motiv foarte important pentru realizarea Spitalului regional.

”60% din beneficiarii serviciilor medicale sunt din alte județe. 40% sunt clujeni. Spitalele sunt finanțare numai de bugetul județului Cluj. Se justifică nevoia unui spital regional. Guvernul ar trebui să îl trateze cu prioritate. Spitalul nostru pentru Copii nu mai face față. Dacă ministerul ar avea centru pentru copii in fiecare județ, nu ar mai veni la Cluj. Toți părinții vin în Cluj și nu putem face față cu sălile de operații și personal. O amânare până după 2023 este prea lungă și o realizare după 2025 este extrem de lungă. Guvernul poate să zică că batem câmpii sau să înțeleagă că important este să se facă indiferent cine îl face”, a declarat Tișe.

Citește și:

Boc – Se moare cu zile. Avem nevoie de Spitalul Regional de Urgență

Ultimile articole

Articole populare