Specialiștii propun bandă dedicată pe Moților, Boc vrea extinderea ei și pe Calea Mănăștur

Primarul Emil Boc a declarat că a primit de la specialiști două propuneri în ceea ce privește banzile dedicate de pe strada Moților. Astfel, banda dedicată transportului în comun de pe axa Mărăști Mănăștur ar urma să fie prelungită până la strada Coșbuc.

Am primit de la șefa Serviciului circulație, Mirela Mărincean, două propuneri analizate de către specialiști, care încă mai trebuie completate, după care vor intra în Comisia de circulație și apoi supuse dezbaterii publice, cu privire la continuarea liniei dedicate de transport în comun pe axa Mărăști-Mănăștur. Prima propunere este de a continua linia dedicată până la strada Coșbuc în sensul ca benzile de la bordură de pe strada Moților, de la Primărie încolo, să fie dedicate transportului în comun, una spre Mănăștur și una dinspre Mănăștur. Aici sunt două variante, într-o variantă să se instituie sens unic dispre oraș înspre Mănăștur pentru celelalte două benzi și pe Pavlov să se facă sens unic dinspre Mănăștur înspre centru, iar pe strada Clinicilor să se pună semafoare la trecerile de pietoni pentru a nu se fragmenta atât de mult traficul cum se întâmplă acum. A doua variantă este păstrarea benzilor dedicate transportului în comun, dar dimineața până la 10 pe Moților să fie o bandă reversibilă, să vii spre oraș, să nu fie doar sens unic, deoarece atunci este mai mare traficul dinspre Mănăștur spre centru”, a declarat Boc.

Primarul a dezvăluit faptul că el a venit cu o a treia propunere și anume benzi dedicate trannsportului în comun reversibile pe strada Moților. Astfel, acestea ar urma să funcționeze doar în intervalele orare cele mai aglomerate.

Eu am mai propus o variantă, să analizeze ce ar însemna să introducem benzile dedicate transportului în comun cu carcater temporar dimineața și după-masa, fără să modificăm alte sensuri unice din oraș. Specialiștii urmează să identifice intervalul maxim de circulație dimineața și seara, iar în acel interval de timp benzile de la bordură să fie dedicate transportului în comun, iar celelalte două benzi să fie o bandă spre Mănăștur și una spre centru. M-am gândit și la soluția să protejăm banda dedicată în intervalul orar. S-ar putea pune stâlpișori retractabili la intrarea pe banda dedicată care să fie acționați doar când intră autobuzul. Am dat în analiză și această variantă, vom intra în Comisia de circulație și apoi vom propune dezbaterii publice acele varinate rezultate din Comisia de circulație”, potrivit primarului.

Boc este nemulțumit de faptul că specialiștii au analizat doar strada Moților, el ar fi vrut ca banda dedicată să se prelungească și pe Calea Mănăștur pentru a fi cu adevărat eficientă și a încuraja clujenii să folosească transportul în comun.

Aceste trei variante sunt pe hârtie, pot fi îmbunătățite, completate. Eu nu aș vrea să mă opresc doar la Ccoșbuc, aș vrea să mergem până sus pe Calea Mănăștur până la intersecția cu strada Câmpului. Specialiștii mi-au spus că nu au analizat încă potențialul Căii Câmpului dacă permite sau nu. Nu vreau să facem o bandă dedicată doar așa cu zăhărelul și pe suprafețe mici, trebuie să ne ducem pe o suprafață cât mai extinsă. Ar trebui să ne gândim să avem benzi dedicate dacă vrem să fie performanți și să îi încurajăm pe oameni să îl folosească. Încă nu au studiile de trafic făcute pe toată suprafața, doar până la strada Coșbuc”, a menaționat Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare