rosia montana

Dacian Cioloș – În 2021 Roșia Montană va intra în patrimoniul UNESCO

“Îmi asum că, în 2021, Roșia Montană va intra în UNESCO!”, a afirmat Dacian Cioloș, în fața membrilor Comitetului Politic al USR, în urma unei întrebări adresate de senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu.

Demersurile recunoașterii valorii excepționale pentru istoria și cultura universală a patrimoniului de la Roșia Montană au pornit în jurul anului 2010 și au fost susținute de specialiști din domeniu, din țară și străinătate, localnici și societatea civilă. Includerea Roșiei Montane în UNESCO a fost una din revendicările majore ale protestatarilor din toamna anului 2013.

În 2016, după ce guvernele anterioare au ignorat și/sau blocat inițiativa, ministrul Culturii din Guvernul Cioloș, Vlad Alexandrescu, a preluat oficial inițiativa, care a fost continuată de ministrul Corina Șuteu. De dosar s-a ocupat direct Oana Bogdan, împreună cu reprezentanții Institutului Național pentru Patrimoniu (INP), fiind depus în ianuarie 2017, în ultima zi (și ultima oră!) a Guvernului Cioloș.

În toamna lui 2017, Guvernul PSD & ALDE a încercat retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO și blocarea vizitei experților ICOMOS (organismul de experți raportor pentru UNESCO) în România.

În urma mobilizării civice și a interpelărilor și acțiunilor din Parlament ale USR, Guvernul Tudose a renunțat la retragere. Vizita delegației ICOMOS la Roșia Montană a avut loc în septembrie 2017, iar în mai 2018, prestigiosul organism de experți internaționali a recunoscut valoarea extraordinară a sitului de la Roșia Montană. Cu recomandarea ICOMOS, includerea Roșiei Montane în UNESCO ar fi trebuit să fie o formalitate la conferința de la sfârșitul lunii iunie a anului trecut. Cu doar câteva zile înaintea conferinței UNESCO, Guvernul Dăncilă a solicitat, însă, într-un demers fără precedent la nivel internațional, blocarea dosarului, sub pretextul fals (și mincinos), că asta ar afecta șansele României în litigiul cu compania minieră, de la Washington.

Recomandarea ICOMOS are valabilitate trei ani, adică până în 2021. La sfârșitul anului 2020 au loc alegerile parlamentare, în urma cărora se va forma un nou Guvern. Viitorul guvern va avea posibilitatea să susțină includerea Roșiei Montane în UNESCO în vara lui 2021, fără alte demersuri suplimentare. Și, mai mult decât atât, va avea posibilitatea să susțină dezvoltarea zonei pe baza valorificării patrimoniului cultural și natural și transformarea Roșiei Montane într-un model de dezvoltare durabilă pentru România și Uniunea Europeană.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare