romsilva

Romsilva, amendată pentru defrișările din Defileul Mureșului

Romsilva a fost amendată în urma demersurilor senatorului USR Mihai Goţiu pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale privitoare la exploatările de păduri din Situl Natura 2000 Defileul Mureşului (în judeţul Hunedoara).

Tot ieri, Mihai Goţiu a depus o interpelare legată de exploatările din Parcul Natural Munţii Apuseni, zona Padiş, care au stârnit iritare publică săptămâna trecută. În interpelare, acesta a solicitat şi realizarea unei Liste Negre a firmelor care încalcă regulile şi normele de tăiere a pădurilor, în bază căreia să le fie interzis să mai facă exploatări forestiere.

“Sesizările, pe care le primesc de peste tot de prin ţară prezintă un tablou al unei iresponsabilităţi uriaşe faţă de păduri şi ariile naturale protejate din România. Distrugerile au două cauze majore. Pe de o parte, sunt lăcomia şi încălcarea flagrantă a legii atunci când se eliberează abuziv autorizaţii de exploatare în zone în care acest lucru este interzis. Distrugerile pe care le-am văzut în Parcurile Naţionale Semenic – Cheile Caraşului, Cheile Nerei – Beuşniţa şi Domogled – Valea Cernei sunt revoltătoare. Pe de altă parte, chiar şi atunci când actele de punere în valoare au temei legal, modul de exploatare este barbar, cu încălcarea normelor şi regulamentelor silvice şi pentru protecţia mediului”, a declarat senatorul USR.

În cazul documentat de Mihai Goţiu, în luna aprilie, în judeţul Hunedoara, în Situl Natura 2000 Defileul Mureşului, controlul dispus, ulterior, de Ministerul Mediului a constatat că RNP Romsilva – DS Hunedoara – OS Ilia “a uitat” să informeze firma care exploata care sunt condiţiile specifice pentru tăierile de păduri în aria naturală protejată. Potrivit răspunsului Ministerului, a fost amendată atât Romsilva, cât şi firma care a tăiat pădurea. În cazul făcut public, săptămâna trecută, în Padiş, primele controale anunţate de Garda de Mediu par să indice o situaţie similară – extragerea unor copaci doborâţi de vânt într-un mod care a cauzat noi distrugeri într-o zonă cu protecţie ridicată a Parcului Natural Munţii Apuseni.

De când e senator, Mihai Goţiu şi colaboratorii lui de la Cabinetul parlamentar au făcut numeroase documentări pe teren legate de tăierile de păduri, atât în arii naturale protejate, cât şi în păduri de producţie. Controalele efectuate la solicitarea lui, de către Ministerele Mediului, respectiv Apelor şi Pădurilor şi a instituţiilor din subordinea acestora au confirmat distrugerile şi hoţiile, au fost date amenzi, au fost confiscate cantităţi de lemn exploatate fără acte şi au fost deschise mai multe dosare de cercetare penală. La iniţiativa lui Mihai Goţiu, Comisia pentru combaterea corupţiei, cercetarea abuzurilor şi petiţii din Senat a deschis o anchetă legată de distrugerea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului sub administrarea Romsilva, anchetă aflată în desfăşurare.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare