Sunteti aici:AdministrativRealizările administrației Boc în 2016

Realizările administrației Boc în 2016

Publicat in data

La început de 2017, primarul Emil Boc a prezentat printr-un scurt filmuleț principalele investiții realizate de municipalitatea clujeană în 2016.

Astfel, au fost menționate lucrările din domeniul infrastructurii, a sănătății, a educației, sport sau cultură. În ceea ce privește infrastructura, municipalitatea clujeană a realizat lucrări de modernizare, reparații și întreținere pe 93 de străzi și piețe din municipiu. De asemenea, au fost modernizate unele artere importante din oraș. Suprafața reabilitată (carosabil și trotuare) se ridică astfel la peste 190.000 mp. Totodată, au fost plantați arbori cu balot, arbuști și gard viu pe artere principale din oraș. Printre cele mai importante proiecte de infrastructură amintim:

Modernizarea Pieței Gării și realizarea noului pasaj

Întreaga circulație din Piața Gării a fost restructurată. A fost amenajat un stand de taxi, dar și parcări pentru ceilalți clujeni ce vin la gară. Au fost unificate pasajele de la gară. De pe strada Horea se ajunge la gară, pe peron, sau la Dedeman, fără a mai ieși la suprafață. Au fost amenajate bănci, au fost plantați arbori și acum este o piață la standarde europene.

Piața Unirii latura de Sud și latura de est au fost modernizate

Tronsonul dintre strada Iuliu Maniu şi trecerea de pietoni colţ Eroilor pe latura de est a Pieţei este redat traficului pietonal. Lucrările cuprind pavarea cu granit a trotuarului, amenajarea benzii pentru viitorul stand de taxi când se închide latura de vest, pistă de biciclete, plantarea de arbori, mobilier urban şi iluminat modern. Latura sudică a pieței Unirii în lungime de 130 ml se continuă din Bdul Eroilor cu amenajarea pavajului, iluminatului și a mobilierului urban. Până la pietonalizarea din etapa 3, se păstrează cele 4 benzi de circulație. Trotuarul a fost amenajat cu borduri și plăci din piatră naturală, stalpi iluminat public pentru continuarea spațiului venit dinspre Eroilor. Iluminatul ambiental, festiv decorativ, arhiectural și public a fost modernizat cu surse LED cu componente de comunicație wireless și componente electronice ce permit programarea acestora pentru funcționarea la nivele diferite de putere pe paliere orare.

O nouă platformă de parcare în zona centrală, strada Năvodari (229 de locuri de parcare)

Primăria Cluj-Napoca a amenajat 229 de noi locuri de parcare pe str. Năvodari nr. 4, la aproximativ 500 de metri de Catedrala Ortodoxă, în direcția Mărăști, pe locația fostei unități militare. De asemenea, a început construcția podului Traian (4 benzi de circulație, 2 piste de biciclete, torutare)

Pasajele de pe Calea Florești au fost reabilitate

Primăria Cluj-Napoca a finalizat lucrările de modernizare a celor două pasaje subterane de pe Calea Florești, acestea fiind redeschise traficului pietonal. Odată cu redeschiderea acestor pasaje, frecvența timpului de așteptare pentru pietoni la semafor a fost mărită în așa fel încât traficul auto să fie mai fluid pe ruta Mănăștur – Florești. Reparațiile au presupus lucrări de salubrizare, zugrăvire, tencuieli și finisaje, vopsitorii, montare policarbonat etc. De asemenea, au fost amplasate 6 corpuri de iluminat în fiecare din cele 2 pasaje și a fost înlocuită rețeaua de alimentare cu energie electrică. În plus, au fost reparate scările la cele două intrări în pasaj, s-a realizat pavarea în interior și legăturile între accesele în pasaj. Fiecare pasaj a fost dotat cu câte 6 camere de supraveghere cu vedere spre scări și spre interiorul tunelului. Lucrările de modernizare au durat aproximativ 2 luni, iar valoarea acestora s-a ridicat la 164.540,78 lei fără TVA.

Bandă dedicată transportului în comun

Pe latura estică a Pieţei Ştefan Cel Mare, pe o lungime de aproximativ 300m s-a dedicat banda 1 de circulaţie transportului în comun. Astfel, pentru traficul general au rămas în circulaţie 3 benzi: una pentru virajul la dreapta pe Calea Dorobanţilor şi 2 benzi pentru înainte, spre bd. 21 Decembrie. Scopul modificării reglementărilor de circulaţie este prioritizarea transportului în comun şi efectuarea virajului a dreapta pe Calea Dorobanţilor în altă fază de semaforizare, fără a mai intra în conflict cu traversarea pietonilor de pe Calea Dorobanţilor.

20 de troleibuze noi, 12 dintre acestea au fost puse în circulație

Un proiect comun al Primăriei municipiului Cluj-Napoca și Companiei de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) urmărește achiziționarea a 20 de troleibuze noi. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca are în derulare licitația pentru achiziționarea de autobuze electrice, proiect cu finanțare din fonduri elvețiene.  Municipalitatea clujeană și CTP au, totodată, în pregătire un contract de finanțare prin credite garantate de primărie pentru achiziționarea a alte 50 de mijloace de transport în comun (autobuze și tramvaie).

În domeniul educației, Primăria Cluj-Napoca a realizat modernizarea clădirii Școlii Ioan Bob, a școlii Ioan Agârbiceanu și a liceului Avram Iancu. De asemenea, au fost efectuate lucrări de întreținere și reparații pentru alte 85 de școli. Totodată, au fost instalate butoane de panică în școli. Pentru cei mai mici dintre clujeni a fost inaugurată o noua creșă cu 120 de locuri pe strada Episcop Nicolae Ivan. Elevii și studenții au beneficiat în continuare de gratuitate pe mijloacele de transport în comun și de asemenea, au fost acordate 13.300 de burse școlare.

În ceea ce privește sănătatea a fost dezvoltat compartimentul de primiri urgențe de la Spitalul Municipal Clujana (ambulatoriu modernizat din fonduri europene) și au fost alocate fonduri în valoare de 4 milioane de lei pentru alte spitale care nu se află în subordinea Primăriei.

Pentru vârstnicii clujeni a continuat proiectul gratuității la transportul în comun și în plus, a fost înființat Serviciul primăriei de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure. 459 de cupluri clujene au fost premiate de către Primăria Cluj-Napoca în 2016, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. De asemenea, 7 clujeni care au împlinit 100 de ani în 2016 au fost premiați cu această ocazie de Primăria Cluj-Napoca. Premiul constă într-o Diplomă aniversară și 2.000 lei.

În ceea ce privește sportul, datorită investițiilor efectuate în infrastructura sportivă (Sala Polivalentă și stadionul Cluj Arena) Clujul a devenit în 2016 Capitala Sportului din România. Competițiile naționale și internaționale de anvergură găzduite i-au adus acest titlu. Alte două proiecte au fost inaugurate în 2016: Baza sportivă Gheorgheni, cea mai modernă bază sportivă din istoria Clujului cu acces public gratuit și Bazinul olimpic Grigorescu deschis pe tot parcursul anului. Trebuie amintit înființarea Asociației Club Sportiv de fotbal Alb-Negru menită să salveze echipa de fotbal fanion a orașului, Universitatea Cluj.

În ceea ce privește proiectele culturale acestea sunt tot mai multe de la an la an, drept urmare și susținerea financiară de la Primărie a crescut de 10 ori în ultimii ani. Un proiect al municipalității clujene care trebuie amintit este modernizarea cinematografului Dacia. Din păcate în 2-16 Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană, însă municipalitatea s-a angajat că va sprijini financiar proiectele cuprinse în dosarul de candidatură. Alte proiecte importante finalizate în 2016, menționate de Emil Boc sunt: Puncte gospodărești îngropate, proiect pilot realizat în cartierul Zorilor, un nou loc de joacă pentru câini de 27000 mp în cartierul Gheorgheni, parcul Detunata, sau Bike Sharing- proiect cu finanțare europeană.

Această listă re realizări amintită de primarul Emil Boc nu a convins și opoziția, care prin vocea deputatului PSD, președintele interimar PSD Cluj, Horia Nasra, a ținut să amintească o serie de alte proiecte importante promise de Emil Boc și care nu au fost finalizate. „Anul 2017 pregătește un eveniment extrem de important pentru România, o sută de ani de la Marea Unire, în 2018, Cluj-Napoca trebuie să intre cu principalele probleme rezolvate dacă nu măcar riguros structurate de la A la Z și mai ales cu termene de finalizare corecte. Dar pentru aceasta, Emil Boc trebuie să se trezească din letargia administrativă, să identifice și să aplice soluții rapide și să conștientizeze că dezvoltarea orașului trebuie susținută printr-un program administrativ bine articulat” a declarat deputatul Horia Nasra, președintele interimar al PSD Cluj. Printre cele mai importante proiecte „restante” amintite de Horia Nasra sunt: Decongestionarea traficului din Cluj-Napoca, construirea unui nou cartier de locuinţe în Borhanci, realizarea Centrului Regional de Industrii Creative și Tehnologie Avansată, Centrul Cultural Transilvania, obiectivul ce trebuia să deservească și ca sediu pentru Filarmonică şi Academia de Muzică, Aqua Park, înființarea unui patinoar permanent, lucrări întârziate la Podul Traian, străzi private neasfaltate, Redecorarea şi reamenajarea zonei Cetăţuia – monument istoric, Someșul navigabil promis în campania din 2012 și monorailul pe albia râului Someș propus în 2014, semnalizarea intrărilor, din localitățile Feleacu, Florești, Baciu și Apahida, Platforma online a primăriei rămâne o problemă mică dar penibilă pentru municipalitate, întârzierea lucrărilor de la liceul „Mihai Eminescu”, extinderea fondului de locuințe sociale, Pata Rât.

 

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...