colecteze selectiv

Acces pe bază de cartelă în punctele gospodărești

Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea a demara un proiect pilot ce presupune accesul pe bază de cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Scopul acest proiect este de a monitoriza gradul de colectare selectivă.

“Am deschis un proiect pilot pe direcția aceasta. Avem peste 50 de puncte gospodărești în 2 cartiere din oraș, unde încercăm să vedem cum va funcționa și acest sistem, care este foarte costisitor, dar care este de viitor. Fiecare cetățean care locuiește la bloc să aibă o cartelă cu care închide și deschide și are o responsabilitate a celui care depune și selecteză.

Până atunci am stabilit ca punctele gospodărești să fie dotate cu 4 pubele pe culori diferite, pe care să le ridice mașinile de gunoi la graficul stabilit și să fie închise. Adică să aibă acces cu cheie doar cei care locuiesc în blocul respectiv. Etapa viitoare este cu cartelă. Vrem să vedem cum funcționează, care sunt costurile. După acest proiect pilot ne putem face un calcul pentru întreg orașul, cât este intervalul de timp, ce sume trebuie să fie alocate. Pentru acest program pilot procedurile sunt plecate spre SEAP”, a declarat primarul Emil Boc.

În Cluj-Napoca se va implementa începând cu 1 iulie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă.

Acest nou sistem de colectare a determinat și creșterea prețurilor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici.

Amenzile pentru cei care nu colectează selectiv este între 1000-2500 de lei.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare